Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Importanta somnului de calitate in mentinerea unei tensiunii arteriale normale

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 11 august 2023 Ultima actualizare: 11 august 2023

Au fost efectuate numeroase studii in ceea ce priveste importanta somnului pentru oameni, studii in urma carora cercetatorii au concluzionat ca sanatatea noastra depinde intr-o foarte mare masura de un somn de calitate. Unul dintre cele mai importante beneficii pe care le are somnul pentru organismul uman este reprezentat de o mai buna sanatate a inimii. Conform statisticilor, cele mai multe dintre accidentele vasculare cerebrale au loc dimineata – la fel si cele mai multe atacuri cardiace. Una dintre explicatii poate sa fie aceea ca un somn tulburat influenteaza negativ functionarea vaselor de sange.

Se poate sa nu mai aveti o tensiune arteriala normala in cazul in care nu dormiti suficient, colesterolul poate sa creasca, aceste doua situatii putand sa provoace mai multe boli de inima si accident vascular cerebral. Pentru a sprijini cat mai eficient sanatatea inimii dumneavoastra, specialistii recomanda sa dormiti aproximativ 7 – 9 ore in fiecare noapte. Un somn bun poate fi de ajutor pentru diminuarea stresului si a riscului de depresie, precum si pentru a reduce inflamatiile. Atunci cand suntem stresati nu mai avem o tensiune arteriala normala ci una crescuta, iar atunci cand ne confruntam cu hipertensiune creste si riscul de declansare a unui accident vascular cerebral sau a unui atac de cord.

Ce se intampla daca nu dormim suficient sau daca somnul nu este de calitate?

Cu cat civilizatia si societatea evolueaza mai mult, cu atat oamenii ajung sa lucreze mai multe ore in fiecare zi si sa aiba mai putin timp pentru activitati recreative. Din acest motiv, cele mai multe persoane aleg sa doarma mai putin si sa sacrifice din timpul de somn pentru a se bucura de cateva ore in plus. Oricat de mult am intelege de ce foarte multa lume prefera aceasta abordare, nu inseamna ca este si benefica pentru sanatate. Este aproape imposibil sa aveti o tensiune arteriala normala in conditiile in care optati pentru aceasta alternativa de impartire a timpului dumneavoastra. Si nu numai atat. Metabolismul poate sa aiba de suferit, la fel si sistemul imunitar sau cel endocrin.

Tot din cauza lipsei somnului puteti ajunge sa dezvoltati si alte afectiuni, asa cum sunt de exemplu diabetul zaharat de tip 2, obezitatea sau tulburarile respiratorii. Este foarte important sa aveti in vedere si faptul ca nu este vorba doar despre numarul de ore pe care le petreceti dormind, ci si despre calitatea somnului. Statisticile disponibile in prezent arata ca cei mai multi dintre oameni dorm mai putin de sapte ore in fiecare noapte, fiind identificata o legatutra intre acest fapt si aparitia unor stari prehipertensive. De asemenea, in afara de faptul ca aceste persoane nu mai au o tensiune arteriala normala, pot intampina probleme de memorie sau in gestionarea stresului si a anxietatii.

Atunci cand somnul este profund, organismul uman intra intr-o stare care favorizeaza o scadere a valorilor tensiunii arteriale. Tensiunea arteriala normala depinde si de alti factori, asa cum este de exemplu secretia de hormoni – determinata de unele zone din creier, care au rol si in controlul starii somnului. Atunci cand tensiunea arteriala este influentata negativ doar temporar nu este neaparat cazul sa va faceti griji. In situatia in care tensiunea arteriala este insa afectata pe termen lung, persoana respectiva poate sa ajunga sa sufere de anumite afectiuni cardiace. Astfel, poate sa fie vorba despre accident vascular cerebral, despre infarct miocardic sau aparitia unor leziuni la nivelul creierului, al ochilor sau al rinichilor.

Ce inseamna tensiune arteriala normala?

Atunci cand discutam despre valorile tensiunii arteriale, ne referim la valorile presiunii pe care o exercita sangele asupra peretilor arterelor. La momentul cotractarii inimii, aceste valori sunt mai mari pentru ca sangele este impins prin artere (tensiunea sistolica), iar la momentul relaxarii inimii, valorile sunt mai mici (tensiunea diastolica). Va puteti masura aceste valori la domiciliu, folosind un tensiometru. Specialistii recomanda sa efectuati operatiunea dupa ce v-ati relaxat cateva minute si nu la mai putin de o jumatate de ora dupa ce ati consumat bauturi energizante, alcool sau dupa ce ati fumat.

Valorile inregistrate difera de la persoana la persoana in functie de varsta. O tensiune arteriala normala se considera aceea care are valoarea cuprinsa intre 90 si 120 (sistolica), cea diastolica trebuind sa aiba valoarea cuprinsa intre 60 si 80 milimetri coloana de mercur (mm Hg). La persoanele Desigur, valorile tensiunii arteriale difera si din cauza altor factori, ca de exemplu greutatea sau inaltimea unei persoane.

Ce putem face pentru a avea un somn de calitate?

Avem la indemana mai multe masuri de care este recoamndat sa tinem cont pentru a avea un somn odihnitor si pentru a mentine o tensiune arteriala normala. Ideal ar fi sa reusiti sa va impuneti o rutina a somnului, pe care sa o respectati indiferent daca sunteti in concediu, daca este zi de lucru sau weekend. De asemenea, trebuie sa evitati pe cat posibil sa mancati seara, trebuie sa nu consumati bauturi care contin cofeina si nici ciocolata. Este important si sa nu stati in fata ecranului TV pana tarziu, sa nu folositi laptopul sau telefonul mobil inainte de a merge la culcare, pentru ca sunt factori ce influenteaza negativ sansele de a avea un somn suficient si odihnitor.