Incontinenta urinara
Putem defini incontinenta urinara ca fiind o pierdere involuntara de urina, aparuta in urma unor activitati ce cresc presiunea intraabdominala. Poate sa fie vorba despre tuse, stranut, sau chiar si ras. Aceasta nu reprezinta o boala in sine, ci un simptom al unei maladii a tractului urinar. Exista mai multe tipuri de incontinenta urinara, ca de exemplu incontinenta urinara de efort - care apare in urma eforturilor fizice si care este mai frecventa la femei - incontinenta urinara imperioasa si incontinenta urinara combinata sau mixta. Este o problema care afecteaza atat femeile, cat si barbatii, scurgerile involuntare de urina reprezentand un disconfort major pentru milioane de oameni.
Incontinenta urinara are un efect negativ asupra activitatilor cotidiene si scade calitatea vietii. Chiar daca apare in general la persoane de varsta mai inaintata, se poate manifesta si la persoane mai tinere, din mai multe motive. Incontinenta urinara apare in situatia in care creierul nu mai poate controla vezica urinara prin comenzi voluntare. Muschii sfincterului nu mai pot mentine uretra inchisa si se ajunge la scurgeri de urina, pe care persoana afectata nu le poate gestiona. Pe de alta parte, episoade de incontinenta urinara pot sa apara si din cauza fricii sau a unor emotii foarte puternice.
CUPRINS:
Tipuri de incontinenta urinara
Cauze incontinenta urinara
Simptome incontinenta urinara
Diagnosticul de incontinenta urinara
Tratament in caz de incontinenta urinara
Incontinenta urinara - complicatii
Incontinenta urinara - sfaturi de preventie
Tipuri de incontinenta urinara
In functie de cauzele care o determina, incontinenta urinara poate fi de mai multe feluri. De asemenea, simptomele asociate si anumiti factori de risc specifici contribuie la stabilirea tipului de incontinenta.
Incontinenta de stres nu are legatura cu stresul emotional sau psihic. Este vorba despre presiunea fizica exercitata asupra vezicii urinare, in special in caz de efort fizic, tuse, ras sau stranut.
Vezica hiperactiva sau incontinenta urgenta presupune o nevoie brusca si urgenta de a urina, fara ca vezica sa fie plina, iar persoanele afectate nu pot stopa contractiile involuntare ale musculaturii vezicii urinare.
Incontinenta mixta presupune manifestari similare celor doua tipuri mentionate anterior, este mai frecventa in randul femeilor, insa poate sa apara si la barbati operati de prostata, pe fondul inaintarii in varsta sau din cauza diverselor afectiuni cronice degenerative cerebrale.
Incontinenta de preaplin este o problema generata de faptul ca vezica nu se goleste niciodata complet din cauza unui blocaj, asa cum este de exemplu prostata marita.
Incontinenta functionala apare la persoanele cu aparat urinar functional, dar care sufera de anumite boli sau dizabilitati care nu le permit sa ajunga in timp util la toaleta.
Incontinenta reflexa este consecinta contractarii bruste a muschiului vezicii urinare, iar scurgerea de urina are loc fara impuls si fara vreun avertisment prealabil.
Cauze incontinenta urinara
Cele mai frecvente cauze ale incontinentei urinare sunt afectiunile si conditiile fiziologice care presupun cresterea presiunii asupra musculaturii pelviene. Poate sa fie vorba despre nastere, despre obezitate sau despre contractii involuntare ale peretilor vezicii urinare - care apar ca urmare a modificarilor legate de varsta, din cauza bolii Parkinson sau a unui accident vascular cerebral. Unele dintre motivele care provoaca incontinenta urinara sunt trecatoare, insa altele persista si favorizeaza, odata cu trecerea timpului, agravarea si cronicizarea problemelor.
In situatia femeilor, riscul de incontinenta urinara este mai mare in perioada de sarcina si atunci cand nasc, inclusiv in situatia nasterii prin cezariana. Incontinenta urinara poate sa fie provocata si de fibroamele uterine mari. Cu cat o femeie are mai multe sarcini, cu atat creste riscul de aparitie a incontinentei urinare. De asemenea, este o problema care poate sa para si din cauza menopauzei si a postmenopauzei, pe fondul dezechilibrelor hormonale.
Unul dintre factorii principali ai declansarii incontinentei urinare il constituie slabirea musculaturii si a tesutului conjunctiv pelvin. Deschiderea uretrei ajunge sa se modifice din cauza faptului ca vezica nu mai este sustinuta corespunzator, motiv pentru care este presata sau se deformeaza. Incontinenta urinara poate sa aiba caracter temporar si sa fie consecinta consumarii anumitor bauturi, a anumitor alimente sau medicamente. De asemenea, si constipatia cronica poate sa fie o cauza a incontinentei urinare.
Simptome incontinenta urinara
Principalul simptom al incontinentei urinare este eliminarea involuntara a urinei, eliminare provocata de tuse, stranut sau efort fizic. Senzatia persistenta de urinare si urinarile frecvente sunt, de asemenea, simptome ale incontinentei urinare. Pierderile de urina pot sa fie atat in cantitate mica dar si in cantitate mai mare, pot sa apara in timpul somnului, fara necesitate si fara semnale de avertizare. Printre simptomele de incontinenta urinara se numara si senzatia neplacuta de golire incompleta a vezicii, durerea moderata din zona pelvina, disconfortul din timpul urinarii sau senzatia de presiune constanta la nivelul vezicii.
Diagnosticul de incontinenta urinara
Avand in vedere faptul ca incontinenta urinara este - asa cum am mentionat anterior - un simptom si nu o afectiune in sine, diagnosticarea are ca scop identificarea cauzelor care determina problema. Primul pas pe care il va face medicul va fi examinarea clinica a pacientului si o anamneza amanuntita. Cauza incontinentei urinare poate fi determinata in urma catorva teste simple, teste care presupun examene urologice si ginecologice. Dupa evaluarea in acest fel a aparatului genital feminin sau a prostatei la barbati, medicul poate recomanda teste de urocultura pentru a depista posibile infectii urinare si teste de sange pentru a verifica valorile glicemiei.
In situatia in care exista suspiciuni in legatura cu anumite afectiuni care genereaza inflamatii sau presiune la nivelul vezicii urinare, medicul va recomanda efectuarea unor teste imagistice. In acest fel va putea observa daca exista inflamatii sau afectiuni ale prostatei, daca exista fibroame, leziuni tumorale sau daca apare prolaps uterin. Testele imagistice ajuta la observarea modificarilor care pot sa apara din punct de vedere al pozitiei uretrei si al vezicii urinare. Pentru a stabili cat mai precis cauzele care determina incontinenta urinara se poate masura fluxul de urina, presiunea de la nivelul vezicii si volumul rezidual de urina. De asemenea, vizualizarea tractului urinar si inregistrarea activitatii muschilor sunt alternative utile pentru diagnosticarea incontinentei urinare.
Tratament in caz de incontinenta urinara
Tratamentul este stabilit in functie de tipul incontinentei urinare. Exista mai multe strategii diferite, ce au ca scop compensarea motivelor care genereaza scurgeri imposibil de controlat. De asemenea, tratamentul depinde de gradul de severitate cu care se manifesta incontinenta urinara si de felul in care afecteaza calitatea vietii pacientului. Se poate ca medicul sa recomande anumite strategii comportamentale, ca de exemplu urinarea temporizata sau antrenarea vezicii urinare. Exercitiile Kegel sunt foarte utile pentru a stimula tonusul pelvin si pentru intarirea muschilor care controleaza fluxul de urina. Medicul poate sa prescrie anumite medicamente care sa actioneze asupra vezicii urinare, sa recomande schimbari in stilul de viata si in alimentatia persoanei respective.
Pentru femeile cu incontinenta urinara se recomanda folosirea unui dispozitiv medical, denumit „pesar”. Acesta ajuta la reasezarea in pozitie corecta a vaginului, a uterului si a vezicii urinare. Dispozitivele recomandate barbatilor cu incontinenta urinara se numesc catetere uretrale si sunt utile pentru prevenirea scurgerilor si pentru ca ajuta la golirea vezicii. Pentru a corecta prolapsul uterin sau in vederea montarii de dispozitive pentru sustinerea musculaturii pelvine, medicul va recomanda efectuarea unei interventii chirurgicale. In situatia persoanelor la care exista mai multe cauze care provoaca incontinenta urinara, prima data trebuie tratata cauza principala.
Nevoile persoanelor cu incontinenta urinara
Pentru ca tratamentul sa fie eficent, poate fi nevoie de timp. Este o perioada in care persoana afectata va avea nevoie de ajutor pentru a se putea ingriji. Este recomanda instalarea unui dispozitiv pe toaleta, care sa faciliteze accesul rapid, de o bara pe perete pentru sprijin, poate chiar de un vas portabil care sa fie pastrat langa pat, in cazul in care persoana nu poate ajunge la toaleta in timp util. Mici accidente pot avea loc si in perioada tratamentului, iar o atitudine relaxata si pozitiva ajuta in astfel de situatii.
Incontinenta urinara – complicatii
In situatia in care ati remarcat pierderi urinare, chiar si ocazional, este recomandat sa apelati la sfaturile unui medic specialist. Simptomele trebuie observate si tratate, corespunzator si la timp, pentru a nu creste riscul de aparitie a iritatiilor locale si a infectiilor urinare. Diagnosticarea si tratamentul trebuie sa devina o prioritate, pentru a nu se ajunge la un disconfort pshihic profund sau chiar la depresie.
Incontinenta urinara - sfaturi de preventie
Exista posibilitatea de a preveni unele dintre cauzele care genereaza incontineta urinara sau unele dintre cele care agraveaza simptomele. Hidratarea este foarte importanta, pentru ca sanatatea vezicii este mentinuta fluxul normal de urina. De asemenea, hidratarea ajuta si la prevenirea infectiilor urinare – asociate de multe ori incontinentei. Este recomandat un consum scazut de bauturi carbogazoase si de alcool. Bauturile indulcite sintetic, cafeaua si ceaiul, nu sunt nici ele indicate. In vederea prevenirii constipatiei, este bine sa adoptati o dieta echilibrata si bogata in fibre.
Scaderea in greutate si mentinerea unei greutati corporale normale ajuta semnificativ la prevenirea si ameliorarea problemelor de incontinenta urinara. Tonifierea musculaturii pelvine se poate mentine prin executarea de exercitii fizice in mod regulat, ceea ce ajuta la impiedicarea modificarilor pozitiei vezicii urinare. Pentru a mentine tonusul musculaturii vezicii, specialistii recomanda sa renuntati la obiceiul de a mictiona preventiv. Eventualele infectii urinare trebuie sa fie tratate corect si la timp. De asemenea, trebuie efectuate teste pentru a identifica posibile infectii cronice – in special in cazul insarcinate, al celor care au nascut sau al celor care sunt la menopauza.