Data publicării: 27 august 2018
Ultima actualizare:
9 mai 2024
Purtarea sandalelor este o reala placere in anotimpul calduros. Chiar si asa, exista persoane care sufera din cauza aparitiei monturilor si care, din motive estetice, se incalta toata vara in pantofi pentru a ascunde acest defect. In articolul de fata va vom prezenta cateva informatii referitoare la cauzele aparitiei monturilor si va vom da recomandari cu privire la remedierea acestei probleme suparatoare.
De ce apar monturile
De regula, aparitia monturilor este o trasatura mai frecvent intalnita la femei decat la barbati. Cauzele cele mai frecvente pentru aparitia acestei deformari la nivelul piciorului sunt purtarea pantofilor prea stramti sau a celor cu toc inalt.
Pe langa aceste cauze trebuie amintit faptul ca femeile prezinta o slabiciune ligamentara mai pronuntata decat barbatii (mai ales in perioadele de dezechilibre hormonale cum este menopauza), ceea ce poate sa duca la aparitia monturilor. Si, nu in ultimul rand, obezitatea, poliartrita reumatoida si bagajul genetic pot si ele sa aiba o influenta negativa asupra scheletului piciorului si, implicit, sa favorizeze aparitia monturilor.
Ce sunt monturile
Monturile nu sunt altceva decat deformarea progresiva si devierea laterala a degetului mare de la nivelul piciorului. Aceasta deformare va da un aspect inestetic piciorului, dar poate sa produca si durere, atat la nivelul montului, cat si in zona degetului mic (prin presiunea exercitata la acest nivel de catre devierea degetului mare).
De asemenea, in zona degetului mic pot sa apara in timp zone de hiperkeratoza, sau, pe intelesul tuturor - bataturi. Acestea sunt o alta cauza a aparitiei disconfortului si durerii locale.
Remedii impotriva monturilorCea mai buna solutie pentru a nu avea monturi este prevenirea aparitiei acestora. In acest sens, va recomandam sa evitati folosirea pantofilor in care nu va simtiti comod. De asemenea, femeile ar trebui sa renunte la pantofii inalti cu toc daca vor sa aiba un picior frumos si fara probleme.
Exista cateva metode de ameliorare (dar NU rezolvare) a acestei probleme, si anume purtarea de orteze speciale pentru haluce (degetul mare) - orteze pentru hallux valgus sau folosirea departatoarelor pentru degete. Alaturi de acestea, tratamentul antiinflamator local, dar si oral poate sa amelioreze inflamatia si durerea.
In cazul in care deja va confruntati cu monturi extrem de mari si dureroase, atunci trebuie sa stiti ca exista pantofi speciali, incaltaminte medicinala in care va veti simti comod.
Daca doriti insa sa scapati definitiv de aceasta problema, atunci corectia chirurgicala este singura varianta. Dupa interventie este recomandat sa consultati un podolog, pentru ca perioada imediat urmatoare operatiei este extrem de importanta in vindecare acorecta a zonei.
Recuperarea post operatorie poate sa dureze in mod variabil intre 6 si 12 saptamani. In aceasta perioada, pacientul poate sa mearga, insa este de dorit sa evite eforturile fizice mari si suprasolicitarea zonei. Cu cat va veti adresa medicului mai devreme pentru aceasta problema, cu atat sansa de reusita a interventiei va fi mai buna.
In concluzie, daca va confruntati cu aceasta problema, nu ezitati sa va adresati medicului ortoped pentru a beneficia de cel mai bun tratament.