Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit de Black Friday la comenzile peste 200 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Perna ortopedica- ghid complet pentru o alegere corecta

Perna ortopedica - ghid complet pentru o alegere corecta

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 16 noiembrie 2023 Ultima actualizare: 10 iunie 2024

Va treziti mai obosit decat v-ati culcat? Indiferent de cum v-ati invartit de pe o parte pe alta nu ati reusit sa va gasiti pozitia ideala pentru somn?

Atunci este momentul sa luati in calcul achizitionarea unei perne ortopedice. Dar cum pe piata sunt nenumarate modele (inclusiv perne ortopedice pentru sezut sau pentru zona lombara- spate) trebuie sa luati in calcul cativa factori in alegerea corecta a unei perne ortopedice.

Ce este si ce rol are perna ortopedica?

Perna ortopedica este un accesoriu indispensabil pentru un somn odihnitor, pentru prevenirea problemelor coloanei vertebrale sau pentru corectarea unei pozitii gresite adoptate poate involuntar in perioada somnului.

Principalul rol al unei perne ortopedice (folosita pentru somn) este de a pastra postura corecta din punct de vedere anatomic a capului si a gatului. Totodata pernele ortopedice contribuie la normalizarea respiratiei (ex. foarte utile in cazul persoanelor cu diferite forme de apnee in somn sau in cazul persoanelor care sforaie).

Perna ortopedica - beneficii asupra calitatii somnului

Daca sunteti “atasat” de vechea dumneavoastra perna, dar totusi parca ati vrea sa o schimbati uitati beneficiile cu care vine la pachet utilizarea unei perne ortopedice:

  • Durerile de gat cu care ne confruntam multi dintre noi in ziua de azi (din cauza pernelor folosite, din cauza posturii deficitare pe care am adoptat-o in urma utilizarii excesive a telefoanelor/ calculatoarelor, etc.) vor fi reduse. Pernele obisnuite ori sunt prea tari si capul sta pe perioada noptii prea sus comparativ cu restul corpului, ori sunt prea moi si au tendinta de a se aplatiza, asadar nu ofera suport cervical si de aici rezulta durerile de gat, de spate sau de umeri. Perna ortopedica daca este aleasa corect se va ajusta la nivelul umerilor si va sustine gatul in pozitia corecta.
  • Pernele ortopedice mentin capul intr-o pozitie naturala astfel incat respiratia este imbunatatita. Beneficiul - sforaitul este redus considerabil si riscul de oprire a respiratiei in somn scade.
  • Indiferent de pozitia pe care o adoptati in somn (pe o parte, pe burta, pe spate) perna ortopedica se adapteaza formei corpului, mentinand coloana in pozitia naturala astfel rezultand un somn odihnitor.
  • Prin utilizarea unei perne ortopedice se reduce apariti/prezenta acarienilor (acei intrusi pe care nu ii vedeti, dar care isi fac simtita prezenta prin mancarimi nas/ piele sau nas infundat sau in cazul persoanelor cu astm sau alergii prin accentuarea reactiilor specifice afectiunii).
  • Aminteam mai sus de invartit de pe o parte pe alta in timpul noptii, ei bine cand veti incepe sa utilizati o perna ortopedica veti observa o diminuare a numarului de miscari care va perturba somnul.
  • Daca aveti nevoie de mai mult timp pana va ia somnul, chiar daca sunteti foarte obosit, si va intrebati cum de altii reusesc sa adoarma in doar 5 minute de la momentul in care pun capul pe perna, alegeti o perna ortopedica si sunt mari sanse sa observati cum treptat adormitul nu va mai fi o provocare.

Cum alegeti corect o perna ortopedica?

Cand porniti in cautarea unei perne ortopedice ganditi-va in primul rand la nevoile dumneavoastra; ceea ce functioneaza la sotie/sot sau frate poate sa fie o alegere care nu e adaptata stilului dumneavoastra de somn.

Deci luati in calcul pozitia in care dormiti, ca prim factor in alegerea pernei ortopedice. Daca dormiti pe burta (nu e recomandata deloc aceasta pozitie) alegeti o perna moale, plata, umpluta cu matase sau microfibra, astfel incat muschii gatului sa nu fie incordati si care se adapteaza usor greutatii dumneavoastra. In situatia somnului pe burta se recomanda folosirea unei perne sub abdomen astfel incat alinierea intregului corp sa fie cat mai aproape de forma corecta.

Daca dormiti pe spate (este cea mai sanatoasa pozitie pentru coloana) este recomandat sa va indreptati atentia catre pernele ortopedice ferme care asigura curbura naturala a coloanei si care sustine in acelasi timp gatul si umerii in timpul somnului.

In cazul in care pentru dumneavoastra somnul cel mai dulce e pe o parte luati in calcul utilizarea unei perne ortopedice cu umplutura mai groasa si in acelasi timp intre genunchii indoiti pozitionati o a doua perna care are ca rol mentinerea coloanei in pozitie natural.

Daca sunteti diagnosticat cu insuficienta cardiaca evitati dormitul pe partea stanga!

Daca dormiti si pe spate si pe lateral si pe burta sau adoptati doar doua pozitii din cele enumerate in timpul somnului, alegeti o perna ortopedica special conceputa pentru mai multe pozitii ale corpului!

Un al doilea factor in alegerea pernei ortopedice este existenta altor boli precum astmul sau alergiile; in aceste situatii evitati pernele din materiale care pot favoriza dezvoltarea acarienilor (pernele din puf de gasca). Ca alternativa aveti pernele ortopedice cu microfibre cu textura asemanatoare pufului de gasca sau perne cu spuma de memorie.

Dimensiunea pernei este un alt factor important de care trebuie sa tineti cont; este un factor independent de fiecare dintre noi! Doar dumneavoastra puteti hotari, in functie de dimensiunea corpului daca aveti nevoie de o perna mai mica sau mai mare!

Dupa ce ati luat in calcul factorii de mai sus va puteti orienta atentia catre umplutura pernei. Pernele ortopedice pot fi facute din: latex natural/ artificial, spuma poliuretanica, polistiren viscoelastic, microfibra sau umplutura din materiale naturale.

Pernele cu spuma de memorie au avantajul de a se mula pe forma gatului si a capului utilizatorului, perna oferind astfel sprijin corect la nivelul coloanei.

In afara de umplutura este foarte important si materialul exterior al pernei. Atentie la materialele care au tendinta de a inmagazina caldura corporala peste noapte, ceea ce duce la senzatie de supraincalzire!

Daca aveti nevoie de indrumare in alegerea corecta a unei perne ortopedice apelati la personalul din magazinele de tehnica medical sau de un profesionsit in sanatate (medic sau kinetoterapeut)!