Polimialgia reumatica
Seara nu aveati nimic, dar dimineata v-ati trezit cu rigiditate, durere musculara si articulara in tot corpul? Exista probabilitatea sa va confruntati cu o afectiune ce debuteaza brusc: polimialgie reumatica.
Polimialgie reumatica - definitie
Cea mai des intalnita patologie reumatismala inflamatorie in randul persoanelor varstnice este polimialgia reumatica, afectiune ce se manifesta prin dureri musculare, scaderea fortei musculare la nivelul umerilor, gatului si la nivelul soldurilor si prin rigiditate musculara resimtita preponderent dimineata sau dupa perioade lungi de repaus. Categoria de pacienti cei mai afectati de polimialgie reumatica au intre 70 si 80 de ani, dar afectiunea poate debuta la persoanele cu varsta peste 50 de ani.
Polimialgia reumatica este o boala in care sunt afectate arterele mari si mijlocii, responsabile cu irigarea musculaturii centurilor membrelor superioare si inferioare, a cefei si a coapselor.
Polimialgie reumatica - cauze
Cauzele ce duc la declansarea polimialgiei reumatice nu sunt cunoscute cu exactitate, dar s-a observat ca populatia europeana este mai predispusa acestei afectiuni.
Polimialgie reumatica - factori de risc
Factori genetici
Dupa cum precizam populatia europeana este mai predispusa spre a fi diagnosticata cu polimialgie reumatica, acest lucru fiind dat de o predispozitie genetica: anumite gene pot creste susceptibilitatea de a face boala; haplotipul (combinatie de determinati genetici care controleaza sinteza unor proteine specifice) HLA-DR4 este descoperit cu frecventa ridicata la persoanele cu polimialgie reumatica. Asocierea genetica se traduce ca „risc relativ”: reprezinta raportul statistic intre riscul individual de boala la purtatorii unui marker genetic si riscul la persoanele aceleiasi populatii care nu au acest marker.
Factori de mediu si stil de viata
Factorii de risc pentru polimialgia reumatica sunt:
- Varsta: polimialgia reumatica este intalnita la persoanele varstnice, in varsta de 70-80 de ani;
- Sexul: femeile sunt mai predispuse la aceasta afectiune de doua sau de trei ori mai mult comparativ cu barbatii;
- Rasa: polimialgia reumatica este o boala specifica persoanelor cu descendenta nord-europeana.
Polimialgie reumatica - simptome
Un semn specific al polimialgiei reumatice este prezenta bilaterala a simptomelor; afecteaza ambele parti ale corpului. Simptomele cu care se confrunta pacientii frecvent sunt:
- disconfort sau dureri musculare difuze la nivelul umerilor, gatului, bratelor, feselor, soldurilor sau coapselor;
- rigiditate in special dimineata. Aceasta stare poate dura pana la 45 de minute;
- zonele afectate au amplitudine limitata a miscarilor;
- disconfort la nivelul incheieturilor mainilor, coatelor, genunchilor;
- stare de oboseala si depresie;
- stare genarala de rau;
- pierderea poftei de mancare;
- pierdere in greutate involuntara;
- stare usor febrila;
- anemie;
- scaderea fortei musculare;
- atrofiere musculara si contracturi la nivelul zonelor predispuse spre a fi afectate in polimialgia reumatica.
Simptomele pot avea o evolutie rapida putand afecta calitatea somnului si activitatile zilnice.
Diagnosticul de polimialgie reumatica
Simptomele de debut ale polimialgiei reumatice, precum durere musculara sau scaderea fortei musculare sunt prezente si in alte afectiuni; in aceasta situatie diagnosticul initial se face prin excludere.
Dintre simptome, cea care este dominanta si caracteristica in polimialgia reumatica este durerea care limiteaza miscarile articulare; existenta acestui simptom poate fi un factor definitor pentru continuarea investigatiilor necesare diagnosticarii polimialgiei reumatice. Durerea cu caracter bilateral este un alt factor important in diagnosticare, la fel ca si raspunsul rapid al pacientului in urma administrarii de doze mici de glucocorticoiz: are loc ameliorare semnificativa a tabloului clinic in cateva zile de la initierea tratamentului.
Prin natura inflamatorie a polimialgiei reumatice in procesul de diagnosticare se vor efectua teste de laborator pentru evaluarea markerilor de inflamatie: viteza de sedimentare a eritrocitelor (VSH) si proteina C-reactiva (CRP). In cazurile de polimialgie reumatica VSH-ul si proteina C- reactivaau valori crescute, iar creatinkinaza serica, electromiograma si biopsia musculara sunt in limite normale.
Investigatiile pot fi si imagistice: ecografie sau RMN pentru diferentierea de alte patologii.
Tratament polimialgie reumatica
Tratamentul de prima intentie recomandat in polimialgia, ajustat, in functie de comorbiditatile pacientilor, este cel cu glucocorticoizi. Efectul este rapid (in primele 24 de ore de la administrarea tratamentului).
In primele patru saptamani de tratament doza de corticoizi este mai mare, urmand ca in cea de a cincea saptamana doza sa fie scazuta treptat pe o perioada de patru saptamani.
In cazul in care simptomele revin se va relua tratamentul cu doza initiala de atac urmand ca scaderea dozelor sa se faca mult mai lent decat s-a facut anterior.
Se mai pot administra medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru controlul durerilor.
Avand in vedere grupa de varsta a pacientilor si tablourile clinice cu multiple patologii este recomandat ca pacientii ce iau tratament cu corticosteroizi sa iti verifice lunar valorile pentru VSH; scaderea lenta a dozei este dependenta de stabilitatea sau alte modificari ale valorilor VSH-ului.
Se pot prescrie suplimente de calciu si vitamina D pentru a ameliora pierderea osoasa indusa de corticosteroizi.
Polimialgie reumatica - complicatii si riscuri asociate
Polimialgia reumatica este o afectiune ce poate avea complicatii cu impact asupra sarcinilor zilnice, de exemplu pacientii pot prezenta dificultate la ridicarea din pat sau de pe scaun.
Pacientii se pot confrunta cu recaderi in primele 18 luni de terapie si in decurs de un an de la intreruperea corticosteroizilor.
O alta complicatie este osteoporoza, afectiune ce are ca factor de risc administrarea de corticosteroizi. Pentru prevenirea declansarii osteoporozei se recomanda administrarea de suplimente pe baza de calciu si de vitamina D.