Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit de Black Friday la comenzile peste 200 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Profilul lipidic si importanta lui in bolile cardiovasculare

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 27 iunie 2023 Ultima actualizare: 27 iunie 2023

”Am colesterolul mare!”, ”Am trigliceridele marite!”, ”Nu pot sa mananc anumite mancaruri ca sa nu imi creasca si mai mult colesterolul!”- acestea sunt doar cateva din remarcile folosite uzual de catre romani.

Cand va recomanda medicul sa va recoltati sange pentru a afla valorile colesterolului (total, LDL, HDL) si al trigliceridelor acest lucru se traduce prin profil lipidic. Profilul lipidic este o investigatie de baza folosita pentru evaluarea riscului de boli cardiovasculare.

Trigliceridele si colesterolul sunt tipuri de grasimi care se gasesc in sange si sunt denumite lipide; ele circula prin sange pe suprafata unor proteine, numite lipoproteine. Trigliceridele au rol in furnizarea energiei necesare functionarii celulelor, iar colesterolul are rolul de a ”construi” celule si hormoni precum: estrogenul, progesteronul si vitamina D.

In cazul colesterolului ati auzit frecvent expresii precum ”colestreol bun”/ ”colesterol rau”. Pe buletinul de analize aceste expersii se gasesc traduse astfel:

  • Colesterol bun- HDL colesterol= lipoproteine cu densitate mare;
  • Colesterol rau- LDL colesterol= lipoproteine cu densitate mica.

Informatii despre LDL colesterol

LDL este acronimul pentru Low Density Lipoprotein, in traducere Lipoproteine cu Densitate Mica. Colesterolul LDL mai este numit si ”colesterol rau” pentru ca se poate depune pe peretii vaselor de sange, ducand la ingustarea si la rigidizarea lor, modificari ce contribuie la ingreunarea circulatiei sangelui prin organism. Depunerile de LDL colesterol mai sunt cunoscute ca placi de aterom si duc la declansarea afectiunilor cardiovasculare.

Valoarea maxima pentru LDL colesterol trebuie sa fie de 130 mg/dl in cazul persoanelor sanatoase, iar in cazul pacientilor cu afectiuni ale inimii, ale vaselor de sange sau cu diabet valoarea maxima a LDL colesterol trebuie sa fie de 100 mg/dl.

LDL colesterolul este influentat de factori determinati de stilul de viata:

  • Obezitate;
  • Sedentarismul;
  • Alimentatie bogata in carne rosie, mezeluri, produse lactate cu continut mare de grasimi, mancaruri prajite/ fast food;
  • Fumatul;
  • Circumferinta mare a taliei: la barbati> 101 cm, la femei> 89 cm.

Totodata LDL colesterol este mare in cazul pacientilor diagnosticati cu hipertensiune arteriala si diabet, iar pacientii cu boli renele, hepatice si hipotiroidism au risc crescut de valori peste medie ale LDL colesterolului.

Nivelul prea mare al LDL colesterolului poate fi determinat doar prin analize de sange. Nu exista simptome care sa va atentioneze ca aveti probleme, dar valorile prea mari determina declansarea anumitor afectiuni grave.

In cazul adultilor, la analizele anuale, este recomandat sa se verifice nivelul de LDL colesterol. Inainte de recoltare pacientul nu trebuie sa manance cu cel putin 8- 12 ore inainte.

In urma analizelor, valorile LDL colesterolului pot fi:

  • LDL-colesterol< 100 mg/dl= optime sau normale;
  • 100 mg/dl < LDL-colesterol< 120 mg/dl= aproape optime;
  • 130 mg/dl < LDL-colesterol< 159 mg/dl= valori mari, la limita;
  • 160 mg/dl < LDL-colesterol< 189 mg/dl= valori mari;
  • LDL-colesterol> 190 mg/dl= valori foarte mari.

Mentinerea valorilor mari sau foarte mari ale LDL colesterolului pe o perioada lunga de timp duce la acumularea de placi ateromatoase care odata cu trecerea timpului duc la formarea cheagurilor de sange in artere. Aceste cheaguri se pot desprinde de peretii vaselor de sange si pot bloca o artera, ceea ce poate declansa un atac vascular cerebral (AVC) sau un infarct miocardic.

Totodata placile ateromatoase duc la scaderea fluxului normal de sange si oxigen in tot organismal si se pot declansa boli renale, boala arteriala periferica, angina pectorala.

Pentru normalizarea valorilor LDL colesterolului se pot prescrie de catre medic tratamente medicamentoase (ex. statine), dar esentiala este schimbarea dietei alimentare si a stilului de viata.

Printre recomandarile de baza se numara:

  • Evitarea alimentelor si bauturilor cu continut ridicat de zahar procesat;
  • Evitarea mancaririlor grase si a mancarurilor prajite: congelate, semi-preparate, etc.;
  • Reducerea fumatului si a consumului de alcool;
  • Renuntarea la sedentarism (mers pe jos macar 30 minute pe zi sau ideal 10.000 pasi/ zi);
  • Reducerea consumului de produse de patiserie sau din faina alba.

Informatii despre HDL cholesterol

HDL este acronimul pentru High-Density Lipoprotein, in traducere Lipoproteine cu Densitate Mare. HDL colesterol mai este denumit si ”colesterol bun” si joaca un rol esential in ”combaterea” colesterolului rau, practic protejeaza arterele si contribuie la prevenirea depunerii placilor ateromatoase si a aterosclerozei. Un nivel mare de HDL colesterol duce la o protectie crescuta impotriva bolilor cardiovasculare.

Valorile scazute ale HDL colesterolului pot fi date de:

  • greutate prea mare, de exemplu persoanele supraponderale sau obeze;
  • Lipsa exercitiului fizic/ sedentarism;
  • Diabetul necontrolat;
  • Fumat;
  • Aport prea mic sau deloc de acizi grasi Omega- 3.

Valorile de referinta ale HDL colesterolului sunt de minim 60 mg/ dl atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor. Valorile sub 40 mg/dl la barbati si sub 50 mg/ dl la femei indica un risc crescut de boli cardiovasculare.

In cazul copiilor si al persoanelor tinere un nivel optim de HDL colesterol este de minim 45 mg/dl, iar pentru persoanele de sex feminine cu varsta peste 20 ani valorile optime sunt de minim 50 mg/dl.

Valorile mici de HDL colesterol mentinute o perioada lunga de timp determina declansarea bolilor cardiovasculare sau aparitia evenimentelor de tip: infarct miocardic, accident vascular cerebral, boala arteriala periferica.

Pentru a creste valorile HDL colesterolului de obicei se trateaza (medicamentos si prin adoptarea unei alimentatii echilibrate) problema valorilor mari ale LDL colesterolului.

Informatii trigliceride

Trigliceridele sunt grasimi/ lipide care se gasesc in sange: organismul transforma surplusul de calorii in trigliceride. Daca obisnuiti sa consumati alimente bogate in grasimi si carbohidrati nivelul de trigliceride poate creste peste valorile normale.

Trigliceridele sunt esentiale pentru organism, fiind transformate in energie folosita (intre mesele principale ale zilei) pentru o functionare optima a organismului.

Pe buletinele de analize valorile ideale ale trigliceridelor trebuie sa fie sub 150. In intervalul 150- 199 se considera a fi valori la limita, intre 200- 499 este un nivel ridicat, iar valorile peste 500 sunt foarte mari.

Valorile foarte mari ale trigliceridelor duc la ingrosarea peretilor arterelor, deci creste riscul de infarct miocardic si de accident vascular cerebral.

Factorii ce determina un nivel crescut al trigliceridelor sunt aceeasi ca in cazul valorilor crescute ale LDL colesterolului; la fel si in cazul recomandarilor pentru imbunatatirea valorilor trigliceridelor. Totodata pentru mentinerea unor valori normale ale trigliceridelor se recomanda consumul de: peste, nuci, seminte, fasole, vinete, caisuni, citrice, mere, cereal integrale.

De ce este importanta analiza profilului lipidic in preventia si tratamentul bolilor cardiovasculare?

Rezultatele profilului lipidic sunt asociate si cu alti factori precum stilul alimentar, nivelul de activitate fizica, antecedentele familiale sau prezenta altor boli cronice.

Este important sa puneti accentul pe mentinerea unor valori cat mai apropiate de normal pentru colesterol si trigliceride pentru a preveni declansarea bolilor cardiovasculare care odata diagnosticate pot fi tinute sub control cu ajutorul medicamentelor, dar nu tratate.

Prin mentinerea unor valori normale ale LDL colesterolului se reduce riscul de evenimente cardiovasculare ischemice.

Complicatiile ce pot aparea ca urmare a unor valori crescute ale colesterolului si trigliceridelor duc la scaderea calitatii vietii si la durata acesteia.

Trigliceridele si colesterolul cu valori peste normal nu determina aparitia simptomelor, ci direct a afectiunilor, deci verificati acesti factori o data pe an pentru evitarea complicatiilor!