Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Sarcomul Ewing

Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 10 decembrie 2018
Sarcom Ewing este denumirea unei tumori osoase ce deriva din maduva osoasa. Aceasta apare la persoanele cu varsta cuprinsa intre 5 si 30 ani, mai predispusa fiind populatia de culoare.  Sarcomul Ewing este cea mai letala tumora osoasa si cea de-a doua tumora maligna a osului la copiii si adolescentii cu  varsta cuprinsa intre 4 si 15 ani.

Simptome Sarcomul Ewing

Principalul simptom al tumorii osoase este durerea care iradiaza spre membre si devine din ce in ce mai intensa. Apar fracturi, anemie, febra, scadere ponderala. Aceste simptome pot dura de la cateva saptamani pana la cateva luni.

Cauze Sarcomul Ewing

Deocamdata nu se cunoaste cauza exacta a sarcomului Ewing. Formarea acestuia este asociata cu cresterea osoasa rapida. Desi tumora deriva din maduva osoasa, se inrudeste cu sarcomul cu celule reticulare. S-a constatat ca barbatii sunt mai frecvent afectati de aceasta tumora decat femeile.

Tratament Sarcomul Ewing

In tratarea sarcomului Ewing este recomandata combinarea chimioterapiei cu tratamentul chirurgical si radioterapie. Se incepe cu chimioterapia deoarece aceasta conduce la scaderea volumului tumoral  dar si la distrugerea focarelor micrometastatice. Odata cu inceperea chimioterapiei, tratamentul chirurgical capata o calitate mai buna. Tratamentul dureaza intre 6 si 9 luni si necesita mai multe regimuri terapeutice.