Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Semnele inestetice si cicatricile – cum scapam de ele

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 10 mai 2018 Ultima actualizare: 9 mai 2024
Prin procesul de cicatrizare, pielea face tot ce poate pentru a se “repara” in urma oricarei agresiuni; incearca formarea unui nou tesut pentru a inlocui zona distrusa. In urmatoarele 6-9 luni, pana la formarea acestui tesut, cicatricea trece prin mai multe etape. Desigur, totul depinde si de zona care a fost afectata, de tipul traumatismului si de diversi factori genetici. In prima faza, cicatricea are un aspect neuniform si culoarea rosie; aspectul uniform il capata abia dupa 6-9 luni.

Putem interveni in procesul de refacere folosind plasturi siliconici, creme, masaje sau unguente

Atunci cand cicatricea este “tanara”, putem interveni in procesul de refacere folosind plasturi siliconici, creme, masaje sau unguente. Cimeosil Gel este recomandat pentru a preveni dezvoltarea si pentru a ameliora aspectul cicatricilor hipertrofice sau cheloide, nu mai vechi de 3-4 ani. Acest produs nu ajuta direct la inchiderea sau cicatrizarea mai rapida a plagilor; se aplica dupa inchiderea completa a acestora, dupa scoaterea firelor de sutura sau la 2 saptamani dupa incizie. Practic, Cimeosil impiedica dezvoltarea hipertrofica a cicatricei si ii amelioreaza aspectul. Dupa ce se termina aceasta perioada in care cicatricea evolueaza, interventiile chirurgicale sau cele laser sunt solutiile pentru a remodela sau pentru a indeparta un tesut cicatricial vicios, care s-a format ca urmare a cicatrizarii patologice. Trebuie sa fie foarte clar ca indepartarea cicatricilor poate fi efectuata numai dupa ce toate posibilitatile de remodelare au fost epuizate.

Multi pacienti ajung la medic din cauza urmelor provocate de acnee

Foarte multi pacienti ajung la medic din cauza urmelor adanci provocate de acnee, ramase pe ten din perioada adolescentei. Ranile au deformat atat interiorul, cat si exteriorul pielii, formand adevarate “cratere” in unele cazuri. La fel se poate intampla si in cazul altor cicatrici, posttraumatice sau postchirurgicale care s-au vindecat defectuos. De multe ori, indepartarea chirurgicala a cicatricilor posttraumatice sau postchirurgicale nu ajuta de fapt pacientul; pielea va forma alte cicatrici ca reactie la urma lasata de bisturiu. Pentru a preveni cicatricile, ideal este sa indepartati praful si corpurile straine (cioburi, pietris, nisip) de la nivelul plagii. Sansele de infectare ale leziunilor scad in acest fel. De asemenea, trebuie indepartate tesuturile moarte. Daca sunt necesare copci, ideal ar fi sa folositi cel mai bun tip de material de sutura pentru a afronta marginile plagii. Imbracamintea compresiva si gelurile cu silicon ajuta destul de mult, insa este important sa evitati sa va scarpinati, sa jupuiti cojitele.