Sfaturi pentru persoanele cu tensiune mica
Tensiunea arteriala reprezinta forta pe care sangele o exercita asupra vaselor. Aceasta se masoara in milimetri coloana de mercur (mm Hg). Valorile considerate normale pentru tensiune sunt cuprinse intre 120/70 mm Hg si 130/80 mm Hg, si este normal ca aceste valori sa fluctueze usor pe parcursul zilei.
Este bine cunoscut faptul ca hipertensiunea arteriala este o cauza principala de deces in intreaga lume, inclusiv in Romania. Aceasta boala creste riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral, boala arteriala periferica, boala cronica de rinichi si insuficienta cardiaca si se diagnosticheaza la masuratori repetate mai mari ca 130/80 mm Hg.
Hipotensiunea arteriala sau tensiunea mica nu are insa o valoare clara la care se pune diagnosticul, intrucat exista unele persoane (in special tinerii sau persoanele slabe) la care valorile tensiunii sistolice sunt in mod constant 90-100 mm Hg, fara prezenta simptomelor si fara ca acest lucru sa insemne ca sufera de tensiune mica. De fapt, persoanele slabe sau normoponderale tind sa aiba valori ale tensiunii mai mici decat persoanele supraponderale sau obeze, de aceea printre recomandarile medicilor la cei care sufera de hipertensiune se numara si aceea de a slabi.
Acestea fiind spuse, tensiunea mica sau hipotensiunea se poate defini ca o tensiune mai mica de 90/60 mm Hg, insa numai cu prezenta anumitor simptome.
Tensiune mica? Informatii despre cauze si factori de risc
Tensiunea mica poate fi cauzata de mai multi factori:
- Traumatismele, hemoragiile, deshidratarea, interventiile chirurgicale – acestea pot duce la scaderea volumului sangvin si la scaderea tensiunii arteriale.
- Dozele prea mari de medicamente pentru hipertensiune (sartani, inhibitori de enzima de conversie, blocante de canale de calciu). O mentiune aparte este clasa diureticelor, care, in special in timpul verii, pot sa favorizeze tensiunea mica, mai ales daca nu beti destule lichide sau daca transpirati abundent.
- Afectiuni serioase precum aritmiile, embolia pulmonara, reactiile alergice severe (socul anafilactic) sau sepsisul pot si ele cauza tensiune mica.
- Alte medicamente precum unele antidepresive (imipramina), antiparkinsoniene (levodopa) sau medicamentele pentru disfunctie erectila (sildenafil, tadalafil) – acestea din urma in special in combinatie cu nitratii.
- Unele boli endocrinologice (boala Addison, hipoaldosteronismul primar) pot sa determine tensiune mica.
- La persoanele care au suferit o gastrectomie (rezectia stomacului) poate aparea sindromul de „dumping”, care se manifesta in decurs de 30 de minute de la masa prin palpitatii, ameteli, transpiratii reci, greata si diaree. Toate aceste simptome sunt date de tensiunea mica, cauzata la randul ei de trecerea rapida a lichidelor din fluxul sangvin in intestin.
- Lipsa de fier, acid folic sau vitamina B12 din alimentatie pot duce la anemie, care la randul ei poate determina tensiune mica.
- Alcoolul si unele droguri pot scadea tensiunea arteriala, ca si unele suplimente alimentare.
- Hipotensiunea ortostatica este o forma de hipotensiune care apare atunci cand va ridicati (relativ brusc) in picioare dupa ce ati stat intins. Ea se manifesta prin ameteli, vedere incetosata si uneori chiar sincopa. Hipotensiunea ortostatica apare mai frecvent la persoanele in varsta (peste 65 de ani), la cei cu boala Parkinson si la persoanele cu diabet zaharat complicat cu neuropatie vegetativa.
Simptome tensiune mica
Tensiunea mica se manifesta prin:
- Ameteli
- Senzatie de slabiciune
- Confuzie
- Greata
- Dureri de cap
- Vedere incetosata
- Transpiratii reci
- Lesin (sincopa)
Ce trebuie sa faceti daca va confruntati cu tensiune mica? Sfaturi de ajutor
Indiferent de motivul pentru care aveti tensiune mica, scopul este cresterea valorilor tensiunii si disparitia simptomatologiei. Urmatoarele sfaturi va pot fi de folos:
- Hidratati-va corespunzator.
- Evitati consumul excesiv de bauturi alcoolice.
- Ridicati-va lent din pat, in special daca suspicionati ca suferiti de hipotensiune ortostatica. In plus, evitati schimbarile bruste de pozitie si nu va incrucisati picioarele daca sunteti asezat.
- Daca urmati tratament pentru hipertensiune, discutati cu medicul dumneavoastra in vederea ajustarii dozelor de medicamente.
- Folositi mai multa sare. Medicii recomanda de obicei limitarea consumului de sare (la 5 grame/zi), dar in cazul persoanelor care au tensiune mica (insotita de simptome), suplimentarea aportului de sare poate aduce beneficii. Va sfatuim sa va consultati medicul inainte de a face acest lucru.
- In cazul in care tensiunea mica apare dupa mese (ca in cazul sindromului „dumping”), luati mese mai mici si mai dese.
- Purtati ciorapi de compresie (numai la recomandarea medicului). Acestia ajuta la imbunatatirea circulatiei, dar sunt indicati de regula doar in cazul persoanelor care sufera de hipotensiune ortostatica cu risc mare de sincopa.
Remedii pentru tensiune mica
Daca ati consultat un medic si nu a fost gasita o cauza pentru tensiunea mica si vi s-au ajustat dozele de medicamente in cazul in care suferiti de hipertensiune, exista cateva remedii „naturale” care va pot creste valorile tensionale:
- Cafeaua sau ceaiul negru si verde pot creste temporar tensiunea datorita continutului de cofeina.
- Ceaiul din radacina de lemn dulce (utilizat cu moderatie, deoarece in exces poate sa scada nivelul de potasiu din organism) poate sa ajute daca suferiti de tensiune mica.
Radacina de ginseng este utilizata in medicina traditionala chineza de secole. Aceasta are multiple efecte care aduc beneficii organismului, iar prin efectul vasodilatator imbunatateste circulatia sangvina. Ginsengul poate creste tensiunea arteriala in cazul celor care au tensiunea mica, dar poate sa o si scada la cei care sufera de hipertensiune.