Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Sfaturi utile pentru monitorizarea corecta a nivelului de zahar din sange (glicemiei)

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 24 august 2023 Ultima actualizare: 24 august 2023

La o campanie de preventie recent desfasurata pe litoralul romanesc dupa consultarea a 4700 de pacienti, medicii au tras o concluzie ingrijoratoare: 70% din persoanele consultate erau supraponderale. Fiind supraponderale sau obeze riscul de a dezvolta prediabet sau diabet sunt foarte mari, iar elementul de control in aceste cazuri este glicemia. Glicemia reprezinta concentratia glucozei in sange, masurata in miligrame pe decilitru de sange. Glucoza este un tip de zahar (monozaharid- carbohidrat simplu) esential pentru furnizarea energiei necesare tuturor proceselor organismului.

Daca sunteti in categoria persoanelor supraponderale ar fi util pentru dumneavoastra sa aveti in casa un glucometru (aparat folosit pentru masurarea glicemiei) pentru a va putea monitoriza frecvent valorile nivelului de zahar din sange. In cazul pacientilor cu diabet, acest aparat nu trebuie sa lipseasca din casa!

Valorile glicemiei

Pentru determinarea valorilor normale ale glicemiei se folosesc masuratorile nivelului de glucoza in sange dimineata, inainte de prima masa. La copii valorile normale sunt cuprinse in intervalul 60- 100 mg/dL, iar la adulti 74- 120 mg/dL.

Cand valorile glicemiei sunt in afara intervalului normal, iar pasii de masurare a glicemiei au fost efectuati corect, e recomandat sa mergeti la medicul de familie pentru investigatii suplimentare.

Valorile glicemiei mai pot varia in urmatoarele conditii:

  • la persoanele in varsta (peste 60 de ani) se pot inregistra valori ale glicemiei de pana la 180 mg/dL;
  • la femeile insarcinate se inregistreaza valori mai mici cu 15- 20% decat valorile normale.

Factorii care influenteaza nivelul glucozei in sange sunt:

  • prezenta sau lipsa activitatii fizice;
  • factorii genetici;
  • nivelul de stres/ oboseala;
  • tratamente medicamentoase pentru diferite patologii (boli de inima, rinichi, plamani);
  • alimentatia;
  • varsta;
  • momentul masurarii glicemiei (daca se masoara dupa ce persoana a mancat se vor inregistra valori crescute).

Momentele din zi cand se recomanda masurarea glicemiei

In situatia ideala in care pacientul isi monitorizeaza din cand in cand glicemia, ca factor de control, este recomandat sa faca aceasta verificare dimineata, pe stomacul gol.

In situatia in care vorbim de pacientii diagnosticati cu diabet de tip 1 este recomandat ca masurarea glicemiei sa fie facuta de minim 4 ori pe zi (se poate ajunge si pana la 10 verificari pe parcursul unei zile):

  1. inainte de mese si gustari;
  2. inainte si dupa efort fizic;
  3. inainte de somnul de noapte;
  4. ocazional pe parcursul noptii;
  5. la inceperea administrarii unor medicamente nou introduse in schema terapeutica.

In cazul pacientilor cu diabet de tip 2, pacientii care prin deficitul de insulina „raman” cu prea multa glucoza in sange, masurarea valorilor glicemiei trebuie facuta de mai multe ori pe zi, in functie de tipul de insulina (cu actiune intermediara sau prelungita) pe care si-o administreaza si in functie de modul de administrare (injectabil/ pompa de insulina):

  • este recomandat ca testarea sa fie facuta inainte de mese si inainte de somn. In cazul administrarii unei insuline cu actiune prelungita se pot face verificarile inainte de micul dejun si inainte de cina/ somn.

In functie de momentul masurarii glicemiei avem urmatoarele valori normale:

Adulti sanatosi:

  • dimineata pe stomacul gol <100 mg/dl (70–99 mg/dL);
  • inainte de masa <100 mg/dL (70–99 mg/dL);
  • la 1- 2 h dupa masa< 140 mg/dL.

Femei gravide:

sanatoase: inainte de masa: 69-75 mg/ dL ; la 1- 2 h dupa masa: 105-108 mg/ dL

cu diabet: inainte de masa: 60-99 mg/ dL ; la 1- 2 h dupa masa: < 140mg/ dL

cu diabet gestational: inainte de masa: 95 mg/ dL ; la 1- 2 h dupa masa: 120mg/ dL.

Utilizarea corecta a glucometrului la domiciliu

Pentru a masura corect valorile reale ale glicemiei, pe langa alegerea corecta a momentului din zi in care trebuie efectuate masuratorile este importanta si utilizarea corecta a glucometrului- aparatul de masurare a nivelului de glucoza din sange.

Utilizarea corecta presupune urmarirea si respectarea etapelor de mai jos:

  • asigurati-va ca aveti la indemana glucometrul, benzile de testare, acele si dispozitivul de intepare;
  • inainte de a pune mana pe glucometru mainile trebuie spalate cu apa calda si sapun (frecati mainile cu sapun minim 20 de secunde inainte de clatire) si uscarea lor. Intre spalarea mainilor si efectuarea masuratorii nu mai puneti mainile pe alte obiecte/ produse care ar putea influenta rezultatul;
  • deschideti glucometrul si asigurati-va ca pe ecran nu apare nicio eroare si ca este setat pe modul testare;
  • scoateti din cutia de teste o banda de testare (banda pe care se pune o picatura de sange);
  • atasati un ac la dispozitivul de intepare;
  • tineti pielea intinsa pe lateralul degetului (nu in pernita) si apasati dispozitivul de intepare la o adancime cat se poate de mica astfel incat intepatura sa genereze o picatura de sange;
  • puneti picatura de sange pe banda de testarea (care o va absorbi);
  • introduceti banda cu picatura de sange in glucometru, iar in aproximativ cinci secunde pe ecranul glucometrului va aparea valoare glicemiei.

Este recomandat sa luati sange din degetul mijlociu sau inelar, sa alternati degetele de la o masuratoare la alta si sa evitati degetul mic, acesta are pielea mai subtire si procesul de intepare poate fi mai dureros.

Tineti un jurnal de masuratori in care treceti ziua, momentul zilei si rezultatul inregistrat.

Categoriile de persoane carora le este recomandata monitorizarea glicemiei

Masurarea glicemiei este recomandata pacientilor care acuza:

  • sete excesiva (indiferent de cat de bine se hidrateaza);
  • oboseala accentuata;
  • piele uscata insotita de mancarimi;
  • vedere neclara;
  • infectii greu de tratat si repetate;
  • nevoia de urinare frecventa;
  • senzatie de foame extrema;
  • ameteli/ slabiciune;
  • rani care se vindeca foarte greu sau deloc.

In cazul persoanelor cu glicemie mica, sub 70 mg/ dL simptomele care trebuie sa determine o persoana sa isi masoare glicemia sunt:

  • transpiratiile reci;
  • tremuraturi;
  • lesin;
  • tahicardie (batai rapide ale inimii);
  • piele rece/ umeda;
  • stare de oboseala subit aparuta/ slabiciune.

Monitorizarea glicemiei este obligatorie in cazul pacientilor diagnosticati cu diabet si este recomandata femeilor gravide, persoanelor cu predispozitie genetica pentru diabet, persoanelor supraponderale si obeze sau care prezinta alti factori de risc.

Mergeti la control anual la medicul de familie pentru a preveni eventuale modificari ale valorilor glicemiei sau pentru identificarea timpurie a factorilor de risc care ar putea determina modificari ale glicemiei.