Terapia cu ventuze - beneficii si contraindicatii
Terapia cu ventuze este practicata inca din antichitate, fiind considerata un remediu eficient pentru mai multe probleme de sanatate – de la o simpla raceala sau un junghi, pana la bronsita sau dureri provocate de reumatism.
Indiferent ca este vorba despre ventuze din sticla sau despre ventuze din plastic, aceasta terapie este in continuare de actualitate si se foloseste pentru a diminua durerile musculare si peantru a ameliora simptomele afectiunilor respiratorii. De asemenea, terapia cu ventuze este folosita si in caz de contracturi musculare sau pentru a scapa de celulita. Practic, prin aplicarea acestor ventuze, se genereaza un aflux de sange catre zonele afectate iar toxinele sunt eliminate mai repede.
Cele trei tipuri de terapie cu ventuze
In timp, terapia cu ventuze a fost folosita in mai multe feluri. Astfel, poate sa fie vorba despre terapie uscata, umeda, sau prin masaj.
Terapia uscata cu ventuze se bazeaza pe aprinderea substantei inflamabile de pe ventuza (vas de sticla), ventuza care este aplicata de specialist pe pielea persoanei care se trateaza. Odata cu racirea vasului de sticla (a ventuzei) se produce un vid care determina ridicarea si inrosirea pielii. Ventuzele astfel aplicate pot sa fie fabricate din silicon sau din sticla si trebuie mentinute pe piele pentru circa trei minute, dar exista si situatii in care este nevoie ca acestea sa fie mentinute pe piele pentru aproximativ 20 de minute. Terapia uscata cu ventuze este utilizata de regula pentru tesuturi mai moi, avand in vedere faptul ca genereaza o presiune mai mica.
Terapia umeda cu ventuze presupune producerea unui vid si lasarea ventuzelor pe piele tot pentru circa trei minute, asa cum se procedeaza si in cazul terapiei uscate cu ventuze. Diferenta consta in faptul ca, in timpul terapiei umede cu ventuze, specialistul utilizeaza un bisturiu pentru a executa taieturi mici la nivelul pielii. Este nevoie de aproximativ una – doua saptamani pentru vindecarea pielii in urma acestei proceduri, fiind esentiala o buna curatare a pielii petru a evita eventualele infectii.
Terapia cu ventuze si masaj implica miscarea de catre terapeut a ventuzelor pe suprafata pielii, in diverse zone ale corpului. Este o procedura la care se apeleaza de cele mai multe ori atunci cand o persoana isi doreste sa ajunga la o greutate corporala normala sau atunci cand isi doreste sa scape de celulita. Pentru ca sunt mai moi, mai flexibile, si pentru ca aluneca mai usor la nivelul pielii, in acest fel de terapie se folosesc adesea ventuze fabricate din silicon. De asemenea, efectuarea acestui tip de terapie cu ventuze si masaj implica utilizarea unor uleiuri care sa inlesneasca alunecarea ventuzelor pe pielea persoanei care se trateaza.
Avantajele folosirii terapiei cu ventuze
Terapia cu ventuze este recunoscuta pentru numeroasele beneficii pe care le are, in special din punct de vedere al stimularii circulatiei sangelui si a limfei, al oxigenarii celulelor, al eliminarii excesului de lichide si toxine sau al indepartarii nodulilor din tesuturi. Datorita eliminarii toxinelor, terapia cu ventuze favorizeaza imbunatatirea capacitatilor sistemului imunitar. De asemenea, acest tip de terapie este util pentru reducerea inflamatiilor. Tot datorita terapiei cu ventuze se obtine si un efect de calmare a sistemului nervos, un efect de relaxare si de imbunatatise a starii generale de sanatate - dar si a starii de spirit.
Pentru ca efectele acestui tip de terapie sa poata fi observate, specialistii recomanda repetarea procedurii o data la doua zile – desi puteti folosi ventuzele si mai des in vederea diminuarii durerilor. Terapia cu ventuze si-a dovedit eficienta in tratarea inflamatiei cronice a sistemului respirator, in caz de nevralgie sau de hipertensiune arteriala. Specialistii au observat ca efectele benefice ale terapiei cu ventuze pot sa fie observate si in situatia pacientilor cu dureri de cap, dureri de spate sau la nivelul incheieturilor. Inclusiv in caz de tulburari sexuale sau infertilitate se poate folosi terapia cu ventuze, la fel si in caz insomnie, dureri in zona pieptului, diaree sau constipatie.
Ce trebuie sa aveti in vedere inainte de a opta pentru terapia cu ventuze
In primul rand, este interzis sa incercati terapia cu ventuze in situatia in care suferiti din cauza unor boli dermatologice sau a fragilitatii vasculare. Este o procedura interzisa si persoanelor cu tulburari de coagulare, celor cu afectiuni psihice si celor cu hipertensiune arteriala. Este esential sa informati terapeutul sau medicul in cazul in care suferiti de boli renale sau de boli cardiace, in cazul in care aveti varice, TBC sau afectiuni neoplazice. De asemenea, si femeile insarcinate sunt sfatuite sa comunice acest lucru specialistului inainte de a stabili efectuarea terapiei cu ventuze.
Din punct de vedere al eventualelor efecte secundare care pot sa apara in urma terapiei cu ventuze, acestea sunt destul de rare si de intensitate mica sau moderata. Printre aceste posibile efecte secundare se numara starile de greata si de ameteala, iar la unele persoane poate sa fie remarcata o oarecare sensibilitate in zona unde au fost aplicate ventuzele. Pentru a evita orice neplaceri ar putea sa apara in urma folosirii terapiei cu ventuze, specialistii recomanda sa mergeti mai intai la un consult medical in urma caruia sa obtineti un diagnostic precis. In unele situatii, durerea poate sa fie semn al unei probleme severe de sanatate si de aceea este important ca medicul sa fie cel care stabileste daca puteti avea in vedere aceasta forma de terapie alternativa sau nu.