Data publicării: 2 octombrie 2017
Ultima actualizare:
16 iunie 2021
Exista posibilitatea ca intensitatea durerii sa nu fie proportionala cu gravitatea entorsei. Se poate sa se auda un zgomot in cazul unei rupturi, iar cateva ore mai tarziu durerea sa revina si sa apara edemul. In partea externa a gleznei si a piciorului ar fi posibil sa observati o vanataie (echimoza) care sa se deplaseze ulterior inspre degete. Sprijinul pe piciorul respectiv ar putea fi imposibil in aceasta situatie.
Repaus, gheata, compresiune, pozitie procliva
Daca simtiti ca s-ar putea sa fi suferit o entorsa de glezna, cel mai bun lucru pe care il puteti face este in primul rand un consult de urgenta la un medic ortoped sau traumatolog. In cazul in care nu aveti posibilitatea de a ajunge rapid la un astfel de medic, este foarte important sa tineti cont de regulile de baza in tratarea entorselor: repaus, gheata, compresiune, pozitie procliva. Inutil sa va spunem ca trebuie incetata absolut orice activitate de natura sportiva. Sub nicio forma nu trebuie sa mai solicitati glezna din punct de vedere mecanic. Nu aveti voie sa va mai sprijiniti pe glezna respectiva nici macar pana ajungeti in afara zonei in care ati practicat activitatea fizica. Puteti sa folositi doua carje sau sa rugati pe cineva sa va ajute sa va deplasati. In orice caz, glezna trebuie sa aiba parte de repaus pentru cel putin 24-48 de ore, in caz contrar leziunile pe care le-ati suferit se vor agrava.
Motivul pentru care este bine sa aplicati gheata consta in faptul ca astfel veti reduce edemul local (umflarea gleznei) si odata cu el si durerea. Indicat este sa inveliti o punga cu gheata intr-un material textil, utilizand-o in asa fel incat gheata sa nu fie asezata direct pe piele. Este necesar sa faceti pauze regulate si sa nu lasati punga cu gheata mai mult de doua ore consecutive.
Consultati urgent un kinetoterapeut sau un medic ortoped
Atunci cand aplicati bandajul elastic compresiv, trebuie sa actionati cu blandete. Este bine ca acest bandaj sa nu fie prea strans, pentru ca riscati sa incomodati circulatia sangvina iar piciorul poate sa se umfle mai tare. Puteti apela si la tratamente mult mai eficiente, cum ar fi imobilizarea gleznei intr-un aparat ghipsat sau purtarea unei orteze speciale pentru glezna.
Trebuie sa mai stiti si faptul ca, indiferent de activitatile ulterioare, exista riscul aparitiei re-entorsei. Pentru a evita acest fenomen, va recomnadam sa aveti in vedere un program de recuperare a fortei grupelor musculare care se afla in jurul gleznei. Pentru a fi sigur ca folositi exercitiile potrivite, cel mai bine ar fi sa tineti seama de indicatiile unui kinetoterapeut cu experienta sau ale unui medic ortoped.
Este important si sa nu purtati incaltaminte care poate favoriza instabilitatea gleznei si sa nu va incredeti cu totul in glezniere pentru a evita o noua entorsa. De cele mai multe ori, dupa ce veti efectua radiografia prescrisa de medic (pentru glezna si/sau picior), acesta poate decide imobilizarea cu atela si ulterior cu cizma ghipsata sau orteza pentru o perioada de doua pana la sase saptamani. Entorsele care necesita interventie chirurgicala sunt destul de rare si specifice in general sportivilor de performanta.