Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Unghii ingalbenite la picioare

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 16 decembrie 2021

Onicomicoza este o infectie provocata de aparitia unei ciuperci la nivelul unghiilor de la maini sau de la picioare, care afecteaza aproximativ intre 2 si 18% din totalul populatiei. Aceasta ciuperca apare de regula atunci cand degetele sunt expuse frecvent unui mediu umed si cald. In prima faza, onicomicoza se manifesta prin aparitia unor pete albe sau galbui in partea de dedesubt a unghiei. Odata cu evolutia infectiei, boala poate sa provoace decolorarea si ingrosarea marginilor ungiilor, precum si faramitarea sau ruperea acestora.

CUPRINS:

Onicomicoza - ce este si de ce apare
Onicomicoza - simptome si manifestari
Cauzele frecvente ale unghiilor ingalbenite la picioare
Tratament unghii ingalbenite la picioare
Onicomicoza - sfaturi de preventie

„Ciuperca unghiei”, cum mai este denumita onicomicoza, apare de cele mai multe ori in timpul verii. Chiar daca fungii si diverse bacterii se afla in mod natural atat la nivelul pielii cat si in organism, atunci cand ajung sa se raspandeasca in exces favorizeaza aparitia infectiilor.

Onicomicoza - ce este si de ce apare

Sunt trei clase de fungi care pot sa cauzeze aparitia onicomicozei: ciuperci, dermatofiti si fungi nondermatofitici. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca aceasta afectiune este una destul de des intalnita si ca este contagioasa. Pot sa apara mai multe tipuri de infectii fungice la nivelul unghiilor, insa de cele mai multe ori este vorba despre onicomicoza subunghiala distala. Aceasta forma apare la mai mult de 90% dintre pacienti si este provocata de catre dermatofiti.

Fata de unghiile de la degetele mainilor, unghiile de la degetele membrelor inferioare sunt mai expuse riscului de infectare. Specialistii au remarcat si faptul ca onicomicoza apare mai adesea in cazul pacientilor de sex masculin.

Onicomicoza - simptome si manifestari

Ciupercile pot sa distruga unghia si astfel sa provoace dureri, insa cel mai frecvent unghia se decoloreaza, se ingroasa sau se subtiaza, astfel incat se poate rupe foarte usor. In cazul pacientilor cu onicomicoza unghia devine fragila, sfaramicioasa, casanta si groasa, iar la nivelul sau apar striuri galbene. Se poate ca simptomele sa difere de la pacient la pacient, pentru ca acestea depind in special de gradul in care este afectata unghia si de felul infectiei. De cele mai multe ori, primele semne pot sa fie observate in partile laterale ale unghiei sau pe marginea libera a acesteia.

Pacientii cu unghii ingalbenite la picioare resimt simptomele pentru perioade lungi de timp, acestea fiind suparatoare si afectandu-le confortul de zi cu zi. Este important de mentionat si faptul ca ciupercile tind sa reapara la nivelul unghiilor, chiar daca simptomele au disparut in intregime.

Cauzele frecvente ale unghiilor ingalbenite la picioare

Aceasta afectiune este cauzata, asa cum am mentionat anterior, in special de catre dermatofiti. Factorii de risc pentru aceasta afectiune includ contactul cu persoane afectate, igiena deficitara, climatul cald si umed, precum si incaltamintea prea stramta. Chiar daca placa unghinala este suficient de groasa pentru a nu permite patrunderea ciupercilor, daca unghiile sunt deteriorate exista un risc mai mare de infectare. De asemenea, in cazul in care piciorul transpira, apar conditii propice dezvoltarii si raspandirii ciupercilor.

Exista si posibilitatea de aparitie a asa – numitei „autocontaminari”, atunci cand infectia ajunge sa se raspandeasca de la o unghie la alta. Persoanele cu diabet si cele care utilizeaza corticosteroizi sunt mai predispusa la infectii de tip fungic, la fel si pacientii al caror sistem imunitar este compromis.

Este important de avut in vedere si faptul ca fumatul creste de doua ori riscul de a suferi o infectie fungica. In cazul persoanelor care fumeaza, circulatia sangelui este mai slaba si poate sa favorizeze dezvoltarea fungilor. De asemenea, unghii ingalbenite la picioare (onicomicoza) pot sa sa apara si din cauza unei predispozitii genetice, din cauza psoriazisului sau a varstei inaintate.

Tratament unghii ingalbenite la picioare

Trebuie inteles faptul ca, pentru tratarea acestei afectiuni, este necesara consultarea unui medic specialist. Nu faceti greseala sa considerati ca infectia va trece de la sine. Cu cat problema este diagnosticata mai devreme, cu atat tratamentul va fi administrat mai repede (in perioada aparitiei primelor simptome) si va putea fi mai eficient. Scopul tratamentului este de a eradica infectia si de a preveni reaparitia acesteia. Exista posibilitatea de a trata infectiile fungice de la nivelul pielii cu anuite creme sau cu geluri, iar rezultatele asteptate apar in decurs de dpua pana la opt saptamani.

Avand in vedere faptul ca unghia este dificil de penetrat, tratamentul pentru onicomicoza este unul indelungat. Pentru a putea penetra totusi straturile care alcatuiesc unghia, etse nevoie sa aplicati un produs antifungic direct pe unghie. De regula, pentru unghiile de la maini este nevoie de aproximativ jumatate de an de tratament, in timp ce pentru unghiile de la picioare poate sa fie nevoie de noua luni pana la un an. De asemenea, este important sa continuati tratamentul pana ce cresc din nou alte unghii, sanatoase.

In cazul in care tratamentul medicamentos sau alte terapii nu se dovedesc eficiente, se poate ajunge la indepartarea pe cale chirurgicala a unghiei infectate. Este o alternativa de tratament folosita in situatia pacinetilor cu forme grave ale infectiei sau atunci cand infectia este recurenta.

Onicomicoza - sfaturi de preventie

Onicomicoza este o afectiune care poate sa fie prevenita, insa este important sa tineti cont de anumite recomandari ale specialistilor. In primul rand, spalati-va picioarele in mod regulat si acordati atentia necesara unghiilor si pielii din jurul lor. Aveti grija sa va uscati bine picioarele, in special intre degete. Pentru a absorbi transpiratia si umezeala puteti sa folositi pudra de talc, aceasta masura fiind una prin care dezvoltarea fungilor este ingreunata.

Este important ca sosetele pe care le purtati sa fie din bumbac si sa va schimbati pantofii in mod regulat. La dusurile comune este recomandat sa purtati papuci, la fel si in vestiare sau in zona piscinelor. Se poate ca infectiile fungice de la nivelul unghiilor sa apara si din cauza instrumentarului de salon, care nu este curatat corespunzator dupa fiecare utilizare. Din acest motiv, este recomandat sa folositi propria trusa pentru manichiura sau pedicihiura. De asemnea, evitati manichiura semipermanenta si unghiile artificiale, nu purtati incaltaminte sau haine care au apartinut altor persoane.