Utilizarea ortezelor in patologia ortopedica
Principalul rol al ortezelor este de a conferi sustinere articulatiei afectate dupa un traumatism. Cu alte cuvinte, cu ajutorul acestui dispozitiv articulatia este imobilizata pentru a evita diverse complicatii si pentru a ii da acesteia posibilitatea de vindecare.
Orteze – informatii utile
Desi in momentul de fata pe piata exista o varietate extrem de larga de orteze, realitatea este ca acestea se impart in 4 mari categorii.
Ortezele de protectie au drept scop alinierea unei zone afectate. Mai exact, acestea sunt utilizate in cazul celor care au suferit rupturi de ligamente, artroze sau boli degenerative. De asemenea, medicii ortopezi pot sa recomande utilizarea acestor orteze dupa o interventie chirurgicala, avand drept scop recuperarea mai rapida a zonei afectate.
Ortezele functionale sunt dispozitive menite sa protejeze o zona afectata, dar care in acelasi timp pot conferi un grad de mobilitate. Ca exemple in acest sens avem ortezele lombare care ajuta la mentinerea pozitiei corecte, cu mobilitate permisa si evitarea aparitiei durerii la acest nivel.
Ortezele stabilizatoare sunt utilizate pentru a imobiliza o anumita zona afectata.
Ortezele corective sunt de regula folosite la copil in dorinta de a corecta diverse deformari osoase cu caracter reversibil.
Cum actioneaza ortezele
Utilizarea acestor dispozitive externe are drept scop recuperarea si vindecarea rapida a unei afectiuni osteo-articulare. Primul lucru pe care il fac ortezele este de a imobiliza locul vatamat (cu sau fara un anumit grad de mobilitate in functie de severitatea leziunii). Mentinerea posturii corecte este un alt mecanism prin care ortezele contribuie la procesul de vindecare. Si, nu in ultimul rand, ortezele confera protectie externa, ajutand la diminuarea solicitarii mecanice in zona afectata.
Alegerea ortezei in mod corect necesita sfatul medicului specialist. Acesta va lua in considerare in procesul decizional in primul rand severitatea leziunii. Trebuie tinut seama de faptul ca ortezele sunt si ele pe diferite dimensiuni, iar purtarea unui astfel de dispozitiv ales la intamplare (orteza prea larga sau prea stramta) poate avea implicatii negative in procesul de vindecare.
De asemenea, orteza trebuie purtata numai cat timp a recomandat medicul, in sens contrar purtarea excesiva (o perioada indelungata) poate duce la hipertrofierea musculaturii in diverse zone.
In concluzie, orteza este un dispozitiv extern de sustinere si protectie care trebuie ales in functie de severitatea leziunii si de zona afectata, fiind astfel o modalitate de tratament personalizata.