Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Alimente care scad glicemia

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 11 noiembrie 2021

Glicemia desemneaza cantitatea de glucoza existenta in sange, aceasta provenind din carbohidratii sau glucidele ce se gasesc in alimentele de bazaprecum painea, semintele, orezul, cartofii, fructele, legumele, cerealele si pastele fainoase. De aceea, este important sa acordati o atentie sporita in ceea ce priveste aportul de zaharuri.

CUPRINS:

Lista alimente care scad glicemia
Ton, halibut sau alte tipuri de peste care sa contina acizi grasi Omega – 3
Avocado
Seminte de in si de chia
Ceai verde si ceai de ghimbir
Linte si fasole
Scortisoara
Mere, prune si grapefruit
Visine si cirese

Pentru a putea controla nivelul glicemiei si pentru a putea preveni oscilatiile majore din sange, este necesar consumul de alimente ce scad glicemia. Ne referim la alimente precum prunele (care contribuie la prevenirea diabetului zaharat), portocalele (care sunt formate in proportie de 90% din apa si care contin numerosi fitonutrienti, iar sucul de portocale intareste si hidrateaza sistemul imunitar), merele, nucile, ceapa (care are un aport mare de vitamine si minerale), morcovii sau quinoa.

Lista alimente care scad glicemia

Daca alegeti sa consumati alimente cu indice glicemic ridicat, combinati-le cu alimente cu indice glicemic scazut, pentru ca in acest fel se reduce indicele glicemic general al mesei.

Ton, halibut sau alte tipuri de peste care sa contina acizi grasi Omega – 3

Pentru ca organismul sa functioneze in bune conditii si pentru a se putea repara singur, acesta are nevoie de proteine. Proteinele nu au indice glicemic si nu au niciun impact asupra glucozei din sange, ceea ce inseamna ca nu favorizeaza cresterea glicemiei. De asemenea, proteinele ajuta la sporirea senzatiei de satietate. Unul dintre cele mai bune alimente care scad glicemia este pestele, pentru ca este bogat in proteine si sarac in grasimi nesanatoase, fiind in acelasi timp o sursa wxcelenta de acizi grasi Omega – 3. In afara de ton si de halibut, puteti consuma si somn, pastrav sau macrou.

Avocado

Foarte multi dintre specialistii in domeniul nutritiei numesc avocado „fructul minune”, pentru ca este bogat in grasimi mononesaturate. Aceste substante impiedica eliberarea de zaharuri in sange, indiferent de felul in care se prepara fructul pentru a fi consumat. De asemenea, datorita continutului de acid oleic, consumul de avocado favorizeaza scaderea nivelului de colesterol din organism. Pentru a va alcatui un regim alimentar sanatos in situatia in care suferiti de diabet, este bine sa va asigurati un aport sufucuent de acizi grasi polinesaturati si mononesaturati. In acest fel se poate imbunatati sensibilitatea insulinei si se poate creste senzatia de satietate.

Seminte de in si de chia

Semintele de chia contin calciu si antioxidanti, fibre si acizi grasi Omega – 3, substante care favorizeaza scaderea colesterolului LDL si a trigliceridelor. Indicele glicemic al semintelor de chia este egal cu 1, facandu-le ideale pentru a fi adaugate in diverse retete. In afara faptului ca sunt alimente care scad glicemia, semintele de chia au o textura care le face ideale ca agent de ingrosare pentru unele retete. Semintele de in contin grasimi sanatoase si fibre, pot fi consumate cu iaurt si ajuta semnificativ la scaderea valorii glicemiei.

Ceai verde si ceai de ghimbir

Exista studii care au reusit sa arate felul in care diabetul de tip 2 si obezitatea pot sa fie prevenite prin folosirea ceaiului verde si a extractului de ceai verde. De asemenea, acest ceai ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange. Din lista de alimente care scad glicemia nu trebuie sa lipseasca nici ceaiul de ghimbir, care poate sa inhibe enzimele cu rol in procesul de metabolizare a carbohidratilor. Datorita consumului de ceai de ghimbir, absorbtia de glucoza este mai mare la nivelul tesutului adipos periferic si a tesutului muscular.

Linte si fasole

Lintea si fasolea sunt alimente care scad glicemia eficient, pentru ca sunt bogate in substante nutritive. Contin fibre solubile si proteine, magneziu si amidon rezistent, ceea ce ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange si la incetinirea digestiei. Au fost efectuate numeroase studii care au demonstrat ca lintea si fasolea ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, fiind alimente utile si pentru prevenirea aparitiei diabetului.

Scortisoara

Cercetarile au demonstrat faptul ca scortisoara poate sa reduca glicemia cu pana la (aproximativ) 30 de procente. De asemenea, reduce rezistenta la insulina si favorizeaza scaderea nivelului de colesterol rau din orgamnism, ceea ce o face ideala si pentru persoanele care isi doresc sa piarda din kilogramele in plus.

Mere, prune si grapefruit

Coaja merelor contine un antioxidant care se numeste quercitina si care ajuta la reducerea riscului de diabet. Merele contin apa, care antreneaza o parte din glucoza pentru eliminare prin urina. De aemenea, merele ajuta la un un bun tranzit intestinal. Prunele ajuta la prevenirea diabetului zaharat si scad eficient nivelul de zahar din sange. Grapefruitul are un continut scazut de glucide si contine antioxidanti care protejeaza endoteliul vascular.

Visine si cirese

Chiar daca toate fructele pot sa creasca nivelul glicemiei, indicele glicemic este foarte mic in situatia unora dintre ele. Este si cazul visinelor, care contin antocianine ce pot fi de folos in contracararea diabetului si a obezitatii. Un consum regulat de cirese poate sa favorizeze optimizarea productiei de insulina si sa ajute la scaderea nivelului de zahar din sange.