Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Ce afectiuni ascunde durerea de picioare

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 28 decembrie 2022 Ultima actualizare: 28 decembrie 2022

Durerea de picioare poate sa fie consecinta mai multor afectiuni. Oricine poate sa resimta dureri de picioare la un moment dat, cu o intensitate care poate sa varieze de la cea a unei simple crampe musculare, pana la manifestari severe – asa cum sunt cele in cazul persoanelor cu boli autoimune sau tulburari majore la nivelul sistemului nervos. Se poate sa resimtiti o durere intepatoare sau ascutita, una continua si puternica, sau doar niste furnicaturi. Pot sa fie dureri de picioare intermitente sau constante, toate aceste caracteristici fiind specifice cauzei care provoaca durerea.

Posibilele cauze / afectiuni ale durerilor de picioare

Exista posibilitatea ca durerea de picioare sa fie resimtita in tot membrul inferior sau poate sa apara doar in zona coapselor, a soldului, a gambelor sau a genunchiului. In unele cazuri este afectat tegumentul, in  alte situatii ligamentele sau tendoanele. Poate sa fie vorba si de afectarea muschilor, a oaselor, a nervilor, a vaselor de sange sau a articulatiilor, de aceea este esential sa descrieti cat mai corect medicului durerea de picioare pentru stabilirea unui diagnostic exact.

Diabetul

Atunci cand trec mai multi ani in care valorile glicemiei nu sunt tinute sub control, se ajunge la deteriorarea vaselor de sange si a nervilor. In multe situatii deteriorarea avanseaza  si apar leziuni si infectii. Persoanele cu diabet pot avea simptome de claudicatie sau de boala arteriala periferica, pentru ca vasele de sange se ingusteaza.

Artrita reumatoida

Din cauza acestei afectiuni autoimune apar dureri de picioare la nivelul articulatiilor, acestea devenind mai rigide si umflandu-se. Aceasta boala poate sa duca inclusiv la deformarea membrelor inferioare.

Tromboza venoasa 

Se poate ca durerea de picioare sa fie provocata de un cheag de sange venos. In aceasta situatie va aparea si roseata, zona respectiva se umfla si devine calda la atingere.

Ateroscleroza

Aceasta afectiune provoaca durere de picioare – in special in zona gambelor – pentru ca arterele se ingusteaza si se intaresc pe fondul depunerilor de colesterol si grasimi pe peretii vaselor de sange.

Leziuni ale nervilor

Puteti ajunge sa suferiti de dureri de picioare daca apar inflamatii sau leziuni ale nervilor. De exemplu, durerea provocata de nervul sciatic iradiaza in partea de jos, catre membrele inferioare.

Durerea de picioare la copii

De cele mai multe ori, in afara cazurilor in care este vorba despre afectiuni sau accidentari, la copii apar dureri de picioare pe fondul dezvoltarii corpului si a cresterii in inaltime. Se mai numesc si „dureri de crestere' si sunt resimtite in special la nivelul picioarelor, dar sunt percepute si in zona membrelor superioare in unele situatii.

Remedii / Tratament pentru durerea de picioare

Persoanele care au dureri de picioare sunt sfatuite de specialisti sa foloseasca anumite unguente specifice, sa apeleze la suplimente naturale si, in cazul in care situatia o permite, sa faca sport. Cu cat mentineti un stil de viata mai sanatos, care sa includa o alimentatie echilibrata si exercitii fizice, cu atat durerea de picioare poate fi ameliorata mai eficient. Masajul, compresele reci, odihna si hidratarea nu trebuie pierdute din vedere, pentru ca sunt utile atunci cand aveti dureri de picioare. Tratamentul medicamentos poate sa includa administrarea de antiinflamatoare si analgezice, dar exista si situatii in care poate sa fie nevoie de interventie chirurgicala pentru ca durerile sa dispara.

Durerea de picioare - sfaturi pentru preventie

Aveti la dispozitie mai multe sfaturi ale specialistilor in domeniu care pot sa va ajute sa preveniti durerea de picioare. In afara de mentinerea stilului sanatos de viata, printre alternative se numara si purtarea ciorapilor compresivi, mentinere unei igiene corespunzatoare la nivelul membrelor inferioare, purtarea de incaltaminte comoda, precum si consultarea periodica a unui medic pentru a depista eventuale afectiuni.

Stil de viata sanatos

Stilul de viata sanatos va ajuta sa mentineti o greutate corporala normala si sa evitati astfel aparitia durerilor de picioare. Consumati alimente care sa contina potasiu (carne de pui, banane), renuntati la fumat, reduceti consumul de alcool, precum si pe cel de cafea si de produse care contin cafeina. Specialistii recomanda ca, macar pentru o jumatate de ora in fiecare zi, sa faceti miscare. Cu cat kilogramele in plus sunt mai putine, cu atat articulatiile de la nivelul soldurilor sau al genunchilor sunt nevoite sa faca fata unei presiuni mai mici iar durerea de picioare este mai putin probabila.

Incaltamintea comoda

Puteti tine la distanta durerea de picioare daca alegeti sa purtati incaltaminte comoda. Nu este recomandat ca incaltamintea sa va stranga, sa aiba un toc prea inalt sau varful prea ascutit, in special daca petreceti foarte multe ore in picioare in fiecare zi.

Purtarea de ciorapi medicinali de compresie

Purtarea de ciorapi medicinali de compresie este recomandata de catre medici pacientilor care sufera de vene varicoase sau de insuficienta venoasa cronica. Pentru ca rezultatele sa fie cele asteptate iar circulatia sangelui la nivelul membrelor inferioare sa fie imbunatatita, acesti ciorapi medicinali de compresie trebuie sa fie purtati intocmai conform indicatiilor primite de la specialist.

Igiena corespunzatoare

In situatia in care nu mentineti o igiena corespunzatoare la nivelul membrelor inferioare, pot sa apara infectii. In special in situatia pacientilor cu diabet, leziunile se vindeca mai anevoios iar riscul de infectii creste. Este indicat sa cereti sfatul unui medic in legatura cu felul in care trebuie ingrijite picioarele.

Control medical periodic pentru identificarea afectiunilor ce pot cauza dureri de picioare

Cu cat detectati mai din timp orice posibila afectiune care genereaza dureri de picioare, cu atat medicul specialist poate sa stabileasca tratamentul necesar si vindecarea poate fi mai eficienta.