Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Cele mai frecvente probleme ortopedice intalnite la copii

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 13 martie 2018 Ultima actualizare: 27 septembrie 2018
Exista posibilitatea ca unele dintre problemele mentionate sa dispara de la sine, fara ajutorul vreunui tratament. Pe masura ce copilul creste si se dezvolta s-ar putea constata ca au fost simple variatii ale anatomiei umane, dar se poate si ca afectiunile sa persiste sau sa se agraveze.

Platfusul

Majoritatea bebelusilor au platfus atunci cand se nasc, iar pe masura ce se dezvolta, talpa piciorului se arcuieste. La unii dintre ei, chiar si atunci cand cresc, talpile raman plate. Din cauza formei talpilor, micutii pot avea gleznele slabite, acestea parand a se intoarce catre interior. De cele mai multe ori platfusul nu constituie o problema majora pentru sanatate. Recomandarea medicilor este ca tratamentul sa fie inceput in cazul in care mersul devine dureros.

Mersul pe varfuri

Este o afectiune comuna in randul copiilor mici, in special in timpul celui de-al doilea an de viata, inainte ca mersul sa fie perfectionat. Dupa varsta de doi ani, la unii copii, aceasta tendinta dispare. In cazul in care, dupa varsta de doi ani, copilul merge exclusiv pe varfurile picioarelor, este obligatoriu sa fie evaluat de medicul ortoped. Aceasta manifestare poate sa caracterizeze si tulburari ale sistemului nervos sau paralizie cerebrala.

Degetele de porumbel – indreptate catre interior

In cazul bebelusilor, tendinta de a tine astfel degetele se manifesta natural pana la varsta de 8 – 15 luni (cand incep sa stea in picioare) si este o variatie normala a felului in care se aliniaza picioarele.  Denumirea medicala (stiintifica) a acestei afectiuni este “anteversie femurala” si de cele mai multe ori nu necesita tratament.

Picioare cracanate sau genu varum

In cazul copiilor cu picioare cracanate, piciorul este curbat de la genunchi in jos, spre exterior. Este o afectiune de cele mai multe ori mostenita, dar poate sa fie si consecinta unor boli. Se poate observa cel mai des in cazul sugarilor si, in general, se va corecta odata cu cresterea. In cazul in care apare la un singur picior, poate fi semn al bolii lui Blount sau de rahitism – mai ales dupa varsta de doi ani.

Picioare in X sau genunchii apropiati – genu valgum

Intre 3 si 6 ani, la majoritatea copiilor se intalneste o tendinta moderata de a dezvolta “picioare in X”. Este o tendinta naturala, iar pentru ca picioarele sa se indrepte tratamentul nu este necesar aproape niciodata. In cazul in care afectiunea este severa sau daca genunchii ajung sa se ciocneasca in timpul mersului, medicul ortoped poate sa recomande tratamentul necesar.