Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Computer tomografia (CT): ce este, avantaje, beneficii, contraindicatii

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 4 noiembrie 2022 Ultima actualizare: 4 noiembrie 2022

Atunci cand discutam despre „computer tomograf” (CT) ne referim la o tehnica imagistica de diagnostic. Este o tehnica neinvaziva si care nu provoaca durere pacientilor, care ofera un numar mare de beneficii, dar care implica si anumite riscuri pentru anumite categorii de persoane. Un computer tomograf utilizeaza raze X pentru a oferi imagini in detaliu ale unor structuri din organismul persoanei testate, inclusiv ale oaselor, ale vaselor de sange si ale organelor interne. Scanarea efectuata cu un computer tomograf este tehnica imagistica de diagnosticare folosita cel mai adesea, fiind utila si pentru ca medicul sa poata stabili un plan eficient de tratament. 

Computerul tomograf - informatii importante

In functie de densitatea tesuturilor din corp, razele trec diferit prin anumite zone ale organismului. La finalul investigatiei, rezultatul obtinut este o imagine alb – negru alcatuita din diverse nuante de gri. Un computer tomograf presupune folosirea in acelasi timp a unui computer digital si a unui dispozitiv rotativ cu raze X, obtinandu-se in acest fel niste imagini detaliate, sectionale – transversale ale unor parti din corp sau ale unor organe (rinichi, ficat, pancreas, plamani, creier sau coloana vertebrala).

Computer tomografia poate fi considerata o tehnica revolutionara de investigare medicala, pentru ca permite medicilor sa observe boli pe care inainte le puteau descoperi doar in urma unei interventii chirurgicale sau a autopsiei. Exista posibilitatea ca rezultatele obtinute in urma testarii cu un computer tomograf sa difere de la un centru medical la altul. In cazul in care este nevoie de computer tomografie pentru un copil, parintii trebuie sa ceara sfatul unui medic pediatru in prealabil.

Descrierea computer tomografiei

Inainte de efectuarea procedurii, in functie de zona corpului care urmeaza sa fie scanata, medicul poate sa solicite pacientului sa indeparteze unele obiecte vestimentare si a obiectelor din metal (ca de exemplu ochelari, bijuterii, curele, proteze, etc.). De asemenea, pacientul poate fi sfatuit sa nu consume lichide sau alimente cu cateva ore inainte de computer - tomografie. O alta recomandare este aceea de a purta haime confortabile si lejere. Este important ca medicul sa fie informat daca persoana investigata este insarcinata, daca sufera de claustrofobie sau de anxietate provocata de procedura.

Este necesar ca pacientul sa se intinda pe masa de examinare a computerului tomograf, o masa mobila si care se misca in interiorul unui dispozitiv de forma cilindrica. In jurul persoanei investigate se va misca sursa de radiatii si detectorul, sursa fiind cea care produce fasciculul de raze X, detectorul avand rolul de a inregistra radiatiile care penetreaza organele si tesuturile. Ulterior, computerul tomograf preia datele obtinute si genereaza imaginile – sectiune. In timp ce au loc rotatiile se pot auzi anumite sunete, insa pacientii sunt instruiti sa stea nemiscati si sa urmeze intocmai indicatiile medicului sau ale tehnicianului care efectueaza procedura.

Persoane carora le este contraindicat CT-ul

Este foarte important ca scanarile efectuate cu un computer tomograf sa fie evitate aproape in orice situatie de catre femeile insarcinate, mai putin in cazul in care beneficiile obtinute in urma acestui tip de investigatie sunt in mod evident mai multe decat eventualele riscuri. Nu este recomandat sa efectueze o computer tomografie nici persoanele care au alergie la agentul de radiocontrast si nici pacientii cu alergie la iod. In situatia in care o persoana urmeaza tratament cu radioiodina planificata pentru cancer tiroidian, nu este indicat sa fie investigata cu un computer tomograf. Este valabil si in cazul pacientilor cu perforatie gastrointestinala, al celor cu tiroida marita si al celor cu hipotiroidism.

Este recomandat ca medicul sa fie informat inainte de efectuarea procedurii in legatura cu mai multe detalii privind starea de sanatate a pacientului. De exemplu, este necesar sa comunicati medicului daca suferiti de diabet sau de vreo afectiune cardiaca. Trebuie ca medicul sa stie si daca pacientul a mai facut alte radiografii in care sa fie folosit bariul, precum si daca i-a fost administrat tratament carre sa contina bismut in cursul ultimelor patru zile.

Avantajele computer tomografiei

Utilizarea unui computer tomograf pentru stabilirea diagnosticului si a planului de tratament ofera mai multe avantaje, mai ales atunci cand este vorba despre urgente, pentru ca informatiile obtinute in acest fel pot sa indice daca este necesara interventia chirurgicala sau nu. Printre avantaje se numara si faptul ca tomografia computerizata este eficienta in a detecta cancerele si stadializarea, fiind o procedura precisa si rapida. Computer tomografia poate sa depisteze si eventuale tumori, hemoragii sau traumatisme cerebrale.

Un alt avantaj al acestei proceduri de examinare este acela ca dupa scanare nu raman urme ale radiatii in organism. Se poate apela la computer tomografie pentru a ghida proceduri precum aspiratia cu ac sau biopsia. Este o investigatie prin care pot sa fie examinate eficient portiuni mai mari ale corpului si care ofera mai multe detalii decat ecografia sau radiografia in legatura cu diverse probleme medicale.