Costocondrita

Costocondrita este o inflamatie caracterizata prin durere toracica si este cauzata atat de inflamatia cartilajelor costale cat si de cea a oaselor peretelui toracic. Durerea provocata de aceasta afectiune poate sa fie destul de chinuitoare, mai ales dupa exercitii riguroase. Costocondrita apare mai exact atunci cand exista o inflamatie a jonctiunii dintre coasta osoasa si sternum. Costocondrita mai este cunoscuta si sub denumirile de condrita sternocostala sau condrita costala, fiind o inflamatie benigna. Este o afectiune care implica in general articulatiile costocondrale 2, 3, 4 si 5, manifestandu-se mi des in situatia femeilor. Dintre pacientii cu dureri toracice, aproximativ 10 – 30 % sufera de costocondrita.

Aceasta afectiune poate sa se amelioreze de la sine in aproximativ cateva saptamani, dar poate avea si o durata de cateva luni, iar in unele situatii chiar si mai mare. Costocondrita nu genereaza probleme permanente, insa exista posibilitatea sa recidiveze in unele cazuri. Aceasta inflamatie a cartilajului dintre stern si coaste este confundata uneori cu o alta afectiune, sindromul Tietze. Confuzia rezulta din faptul ca ambele afectiuni au legatura cu inflamatia articulatiei costocondrale, iar simptomele pot fi foarte asemanatoare. Sindromul Tietze afecteaza in general adultii tineri, cu varsta de pana in 40 de ani, in timp ce costocondrita afecteaza in general adultii care au depasit aceasta varsta.

Simptome costocondrita

Una dintre diferentele dintre costocondrita si sindromul Tietze este ca cel din urma nu este atat de comun si genereaza de cele mai multe ori umflare toracica, umflare care poate sa persiste si dupa ce sensibilitatea si durerea dispar din zona respectiva. Costocondita se manifesta prin durere acuta in piept, sensibilitate si tumefiere la nivelul cartilajelor afectate. Durerea este exacerbata atat de miscarea trunchiului cat si de efectuarea diverselor exercitii si scade odata cu diminuarea miscarilor sau datorita modificarii pozitiei. Durerea este destul de usor de localizat, insa aceasta se poate extinde atat catre umar cat si catre brat.

Daca aveti orice tip de durere la nivelul pieptului, ideal este sa va consulte cat mai curand un medic pentru a va asigura ca nu este vorba despre o urgenta medicala – ca de exemplu atacul de cord. In cele mai multe dintre cazuri, simptomele costocondritei constau in dureri care apar in partea stanga a sternului si dureri care afecteaza in special coastele. In afara de durere, se poate ca pacientii cu costocondrita sa resimta si o presiune dureroasa asupra pieptului, similara celei resimtite la purtarea centurii de siguranta sau in momentul imbratisarii. Senzatia de durere se accentueaza atunci cand pacientul tuseste sau respira adanc.

Cauze costocondrita

Desi nu exista o cauza exacta a acestei afectiuni, se considera ca aceasta apare in urma a mai multor traumatisme minore cat si a activitatii fizice excesive. Costocondrita ii poate afecta atat pe copii cat si pe adulti. Pentru adultii care sufera de durere toracica acuta, acesta este un diagnostic destul de frecvent. O activitate fizica neobisnuita sau o leziune la nivelul coastei ar putea declansa aceasta afectiune. Costocondrita poate sa apara si in urma unei boli respiratorii, ca de exemplu o gripa sau o raceala. De asemenea, pacientii care sufera de fibromialgie, lupus eritematos sistemic sau de spondilita anchilozanta, pot ajunge sa sufere si din cauza costocondritei.

In unele situatii, nu foarte des intalnite, costocondrita poate sa fie provocata de o infectie fungica sau de una bacteriana a articulatiilor costocondrale. Durerea pe care o cauzeaza aceasta afectiune este o consecinta a inflamatiei, inflamatia fiind raspunsul corpului atunci cand ne ranim, avem o infectie sau o iritatie. Cauza cea mai comuna a costocondritei este reprezentata de efortul fizic. Riscurile cresc atunci cand repetam o miscare de intensitate crescuta sau cand executam o miscare brusca, pe care nu o facem in mod normal, ca de exemplu ridicarea sau mutarea obiectelor grele de mobilier.

Diagnostic costocondrita

In situatia in care aveti simptome specifice acestei afectiuni, pentru a stabili diagnosticul, medicul va trebui sa examineze si sa atinga zona toracica superioara a pacientului, in jurul articulatiei costocondrale. De asemenea, medicul se va interesa unde si cand se manifesta durerea, intreband despre istoricul medical recent al pacientului.

Pentru ca diagnosticul sa poata fi confirmat s-ar putea ca medicul sa indice pacientului anumite teste, prin care sa excluda alte cauze posibile ale durerilor de la nivelul toracelui. Ar putea fi nevoie de o electrocardiograma (EKG), de un test de sange (prin care sa se identifice semne ale vreunei inflamatii subiacente) si o scanare cu raze X. In situatia in care nicio alta afectiune nu este descoperita sau suspectata, medicul poate sa stabileasca diagnosticul de costocondrita.

Tratament costocondrita

In tratarea costoconditei este necesara consultarea unui medic specialist si respectarea tratamentului medicamentos prescris de acesta. In acelasi timp, se recomanda evitarea exercitiilor fizice. Pentru a reduce inflamatia, medicul poate prescrie antiinflamatoare nesteroidiene. De asemenea, aceasta alternativa de tratament amelioreaza si durerile usoare si pe cele de intensitate moderata.

Chiar daca efectele acestor antiinflamatoare in tratarea durerii pot avea efecte diferite in functie de fiecare pacient, o prima optiune pentru terapia initiala o constituie ibuprofenul. Printre medicamentele care pot fi prescrise pentru pacientii cu costocondrita se numara si acidul mefenamic, flurbiprofenul, naproxenul si ketoprofenul.

In situatia in care metodele amintite anterior nu aduc rezultatele asteptate, medicul poate sugera injectiile cu corticosteroizi sau alternativa stimularii nervoase electrice transcutanate (TENS). Aceasta procedura presupune utilizarea unui dispozitiv care trimite un flux slab de energie electrica la nivelul zonei afectate de durere, prin plasturii asezati pe piele. Sunt si cazuri in care trebuie intervenit chirurgical pentru repararea sau indepartarea cartilajului care este deteriorat, mai ales daca daunele sunt generate de o infectie.

Cel mai bun sfat pentru a reduce durerea in prima faza este acela de a va odihni si de a evita miscarile care provoaca durerea. Compresele calde aplicate in zona afectata pot fi utile datorita contributiei la cresterea fuxului sangvin si la relaxarea muschilor contractati. In cazul in care aplicati gheata, nu o puneti direct pe piele ci inveliti-o intr-un prosop si nu o folositi mai mult de cateva minute.