Despre fier si rolul sau in organism

Fierul este un mineral extrem de important pentru organism, pentru ca este implicat in foarte multe dintre functiile si procesele corpului uman. Studiile de specialitate au relevat faptul ca aproape 70 de procente din intreg continutul de fier din organism se afla in hemoglobina si in mioglobina – hemoglobina fiind parte din eritrocite iar mioglobina fiind o proteina continuta in fibrele musculare. Hemoglobina are un rol foarte important in procesul de transportare a oxigenului in sange, de la nivelul plamanilor pana in tesuturi. Rolul mioglobinei, care se afla in fibrele musculare, este acela de a primi, de a stoca, de a transporta si de a elibera oxigen.

Informatii importante despre fier

Fierul aduce foarte multe beneficii si pentru sanatatea sistemului osos si a articulatiilor, favorizand intarirea rezistentei osoase si crescand densitatea osoasa. Organismul are nevoie de fier pentru a putea creste si pentru a se putea dezvolta, acest mineral fiind implicat inclusiv in producerea mai multor hormoni. Avand in vedere cat de important este fierul pentru corp, trebuie sa avem grija sa il mentinem la valori normale. Pentru ca organismul uman nu produce fier, avem alternativa de a-l asimila printr-o alimentatie potrivita sau folosind suplimente alimentare.

Fier – rol si beneficii

Conform datelor prezentate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, aproximativ un sfert din populatia planetei are probleme din cauza deficientelor de fier din corp. Cu cat suntem mai constienti de nevoia de fier a organismului si cu cat asiguram mai eficient acest necesar, cu atat sprijinim mai mult functionarea normala a sistemului imunitar, a sistemului muscular, precum si metabolismul osos. De asemenea, fierul este implicat si in buna functionare a sistemului nervos si in stimularea metabolismului hepatic. Acest mineral este esential inclusiv in dezvoltarea abilitatilor motorii sau socio – emotionale in cazul copiilor, precum si a abilitatilor neurofiziologice sau a celor cognitive.

Rolul fierului in cresterea rezistentei osoase

Au fost efectuate numeroase teste de laborator in urma carora s-a constatat ca exista o legatura foarte stransa intre fier si enzimele care sunt implicate in sinteza colagenului. Cercetarile au aratat ca rezistenta osoasa poate sa fie afectata din cauza valorilor scazute de fier din organism. Specialistii au indicii ca administrarea de suplimente pe baza de calciu poate sa inhibe intr-o oarecare masura absorbtia de fier, de aceea recomandarea celor mai multi dintre ei este sa nu luati suplimente pe baza de calciu si pe baza de fier in acelasi timp.

In afara de aportul de fier, este esential sa mentinem in limite normale si valorile calciului din organism, ale cuprului, magneziului, fosforului si ale zincului, pentru ca toate acestea sunt elemente extrem de importante pentru buna sanatate a sistemului osos.

Rolul fierului in tratarea anemiei

In situatia in care hemoglobina ajunge sa fie sub limitele normale, se instaleaza anemia. Aceasta problema de sanatate reprezinta una dintre deficientele nutritionale intalnite cel mai adesea in intreaga lume si poate sa fie tratata cu ajutorul unui aport suficient de fier. Persoanele cu anemie resimt adesea oboseala, au ameteli si intampina dificultati de respiratie. Simptomele pot sa mai includa si cresterea ritmului cardiac, precum si o stare generala de slabiciune.

Rezistenta musculara creste datorita fierului

Atunci cand nivelul de fier din organism este sub limita normala, metabolismul muscular este afectat negativ. Daca avem suficient fier in corp, avem si suficient oxigen pentru rezistenta si contractia musculara. Unul dintre cele mai des resimtite simptome ale anemiei este slabiciunea musculara. Oboseala musculara este si o consecinta a deficitului de fier din organism, tot din cauza acestui deficit ajungandu-se si la inflamarea tesuturilor musculare si la dureri. Atunci cand hemoglobina este bogata in fier, durerea este diminuata pentru ca tesuturile afectate se repara eficient.

Fierul creste imunitatea organismului

Sistemul imunitar este mai puternic aunci cand avem suficient fier in corp. Datorita hemoglobinei, care duce oxigen la celule, tesuturi si organe deteriorate, capacitatea organismului de a lupta cu infectiile si cu bolile este sporita. Deficitul de fier poate sa afecteze negativ nu numai functia imuna, ci si procesul de vindecare.

Fierul creste capacitatea de concentrare

Specialistii au remarcat o scadere a capacitatii de concentrare pe fondul deficitului de fier din organism. Pentru cresterea performantei cognitive si pentru imbunatatirea capacitatii de concentrare, specialistii recomanda atat consumul de alimente bogate in fier, cat si administrarea de suplimente care contin doza necesara din acest mineral.

Alimente bogate in fier

Persoanelor care au deficit de fier in organism, pe langa administrarea de suplimente, li se recomanda sa consume alimente bogate in fier. Unul dintre aceste alimente este ficatul, considerat de mai multi specialisti ca fiind chiar cel mai eficient. In afara de fier, ficatul contine si vitamina B12 si folat – sunt vitamine si minerale care va ajuta sa depasiti in mod natural anemia. Ciocolata neagra este o alta sursa foarte buna de fier, specialistii recomandand o cantitate de 30 de grame pentru a obtine aproape o cincime din necesarul zilnic de fier al organismului.

Spanacul uste una dintre cele mai importante surse vegetale de fier, putand sa fie consumat atat gatit, cat si crud. In afara de o concentratie mare de vitamina D si acizi grasi omega – 3, sardinele contin si foarte mult fier. Fasolea neagra, pe langa fibre si proteine, contine si mult fier. Carnea de pui este un alt aliment care contine fier, recomandat in special pentru hranirea copiilor mici. Sunt si alte alimente bogate in fier, printre care ouale, nautul, semintele de dovleac sau stafidele. Lintea, spirulina si fisticul sunt, de asemenea, alimente bogate in fier si pe care specialistii recomanda sa le includeti in dieta dumneavoastra.