Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Disectomia lombara

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 27 septembrie 2018

Tehnica “Love” sau disectomia deschisa traditionala a fost realizata pentru prima oara in anul 1971. Gratie noilor cercetari in domeniu, au fost descoperite si perfectionate proceduri alternative: microdisectomia, disectomia laser sau disectomia endoscopica.

Disectomia este destinata discurilor spinale

Pentru a permite accesul la discul intervertebral este nevoie, pe langa disectomia clasica, si de o laminectomie. Prin aceasta procedura, o mica portiune osoasa este inlaturata din vertebra care a fost afectata, medicul putand sa observe astfel mai bine zona herniei. Difernta dintre laminectomie si disetomie consta in portiunea din coloana asupra careia se efectueaza operatia. Ambele interventii chirurgicale au ca scop ameliorarea durerii care este asociata cu presiunea exercitata asupra nervilor spinali. In timp ce disectomia este destinata discurilor spinale, laminectomia se efectueaza asupra arcului osos vertebral. Diferenta dintre cele doua operatii este foarte importanta, pentru ca o interventie gresita nu va duce la ameliorarea simptomatologiei pacientului.

Disectomia lombara are rolul de a ameliora simptomele herniei de disc

Disectomia lombara este procedura chirurgicala care se efectueaza pentru repararea unui disc herniat din zona lombara a coloanei vertebrale. Atunci cand discul este lezat si se fisureaza, permite scurgerea nucleului pulpos si apare hernia de disc. Disectomia lombara are rolul de a ameliora simptomele acestei hernii, simptome precum durerea intensa, paresteziile sau slabiciunea musculara. Zona herniata a discului este excizata prin aceasta operatie, impreuna cu fragmentele inelului fibros. Pacientul care urmeaza sa fie supus unei disectomii lombare trebuie sa efectueze mai intai un test imagistic pentru ca diagnosticul sa poate fi confirmat si pentru localizarea exact a discului herniat. Este de datoria pacientului sa informeze medicul in legatura cu orice medicamente sau suplimente naturiste a folosit. Durata intregii proceduri este de o ora. Operatia de disectomie lombara se efectueaza de regula sub anestezie generala, asa incat pacientul sa fie inconstient pe toata durata operatiei. Dupa ce procedura a fost incheiata, in functie de gradul de complexitate al acesteia, perioada de internare poate sa varieze. Este posibil ca, in functie de locul disectomiei, pacientul sa trebuiasca sa poarte un corset ortopedic sau un guler special vreme de 6 luni pentru ca zona operata sa se poata stabiliza. Pentru imbunatatirea mobilitatii coloanei, cateva saptamani de fizioterapie sunt esentiale.