Durerile de genunchi

Articulatia genunchiului este foarte sensibila la rani si dureri, dat fiind faptul ca acesta suporta toata greutatea corpului in timp ce alergam sau sarim. Durerile de genunchi reprezinta o problema in special pentru practicantii de sport, acestea fiind cauzate de obicei de suprasolicitarea genunchilor, de inflamarea ligamentelor sau ruperea lor cat si de alte afectiuni ale cartilajelor. Durerile de la nivelul genunchilor se pot manifesta doar intr-o singura zona, dar pot sa fie si difuze, cuprinzand intreaga suprafata. De cele mai multe ori se recomanda restrictii din punct de vedere fizic, identificarea cauzei care genereaza dureri de genunchi si administrarea tratamentului necesar, in functie de fiecare pacient in parte.

CUPRINS:

Cauze ale durerilor de genunchi
Tipuri de durere de genunchi
Alte tipuri de durere de genunchi
Tratament durerea de genunchi
Tratament chirurgical pentru durerea de genunchi
Durerea de genunchi – masuri de prim ajutor

In majoritatea situatiilor recuperarea este satisfacatoare, insa exista si cazuri mai severe in care se impune interventia chirurgicala. Durerile de genunchi pot sa fie agravate atunci cand exercitiile fizice sunt prea grele sau prea complicate, fiind influentate de muschii inconjuratori si de miscarile acestora. Se poate ca durerile sa apara in oricare dintre structurile osoase care au legatura cu articulatia genunchiului, adica fibula, tibie sau femur. De asemenea, durerea poate fi resimtita si in cartilajul genunchiului sau in ligamentele acestuia. In situatia in care exista o infectie sau un proces inflamator, genunchiul poate sa se umfle si sa doara.

Cauze ale durerilor de genunchi

Durerile de genunchi sunt provocate de diferiti factori, dar cel mai frecvent apar ca urmare a suprasolicitarii articulatiilor, afectiune la care sunt predispuse persoanele supraponderale. O alta cauza o reprezinta traumatismele, adica ranile ce afecteaza ligamentele, tendoanele si bursele, la care se mai adauga si alte cauze precum problemele mecanice ale genunchiului, diversele tipuri de artrita, lipsa flexibilitatii si a puterii musculare, traumatismele biomecanice. Specialistii considera ca durerile de genunchi pot sa fie generate si de afectiuni cronice, asa cum este guta, osteoporoza, sindromul patelar, bursita, lupusul, sau osteoartrita.

Este bine de avut in vedere faptul ca articulatia genunchiului este extrem de solicitata, chiar si in timp ce desfasuram activitati banale, motiv pentru care este sensibila si trebuie sa ii acordam atentia necesara. De aceea, durerile de genunchi pot sa apara la oricine, indiferent de varsta sau sex. Pentru a identifica adevarata cauza a durerilor, cel mai bun sfat este de a va prezenta la un control medical in urma caruia sa obtineti un diagnostic corect. In afara de examinarea clinica, medicul recomanda in cele mai multe situatii si teste imagistice, precum ecografia, tomografia computerizata sau rezonanta magnetica. Dintre toate investigatiile paraclinice, rezonanta magnetica (RMN) este indicata celor mai multi dintre pacienti.

Tipuri de durere de genunchi

Genunchiul este cea mai mare dintre articulatiile corpului uman si, pentru ca este atat de solicitata, este expusa leziunilor si traumatismelor. Durerile de genunchi pot sa varieze, de la dureri minore pana la dureri greu de suportat, si pot sa ascunda mai multe afectiuni. Aceste dureri sunt insotite, in cele mai multe cazuri, si de alte simptome. Pentru ca genunchiul este instabil apar dificultati in timpul mersului pe jos, iar daca exista leziuni la nivelul ligamentului devine dificil ca persoana respectiva sa urce si sa coboare scari. Se poate ajunge la impozibilitatea de a indoi genunchiul, la tumefactie si la inrosirea articulatiei.

In situatia pacientilor cu fractura sau ruptura de os, pot sa apara vanatai si umflaturi foarte sensibile si dureroase la atingere. Este vorba despre dureri atat de mari incat deplasarea devine imposibila, iar orice fel de presiune la nivelul genunchiului, oricat de mica, nu poate fi suportata. La persoanele cu entorse sau rupere de ligamente, apare senzatia de fisurare sau dureri accentuate in partea interioara a piciorului. In caz de rupere a ligamentelor incrucisate se aude un trosnet si va urma o durere accentuata. La persoanele care au suferit ruptura de tendon se va resimti durere la nivelul tendonului, mai ales la intinderea piciorului sau la atingere.

Alte tipuri de durere de genunchi

Din cauza leziunii de menisc, durerile de genunchi pot sa fie insotite de umflaturi si de blocarea acestuia intr-o pozitie. Un alt tip de durere, foarte mare si insotita de deformare, apare in situatia dislocarii genunchiului. Daca acesta este repozitionat rapid dupa accidentare, se poate ca gravitatea efectelor sa fie diminuata semnificativ. Ca o consecinta a indreptarii fortate a piciorului, poate sa aiba loc dislocarea sau luxatia rotulei. Se intampla cel mai adesea in cazul persoanelor supraponderale si duce la deplasarea rotulei de la locul ei, aparand dificultati atunci cand pacientul incearca sa flexeze genunchiul.

Tratament durerea de genunchi

Tratamentul difera in functie de cauza durerii si este necesara consultarea unui medic specialist pentru a o identifica exact si pentru a putea sa recomande tratamentul potrivit. In afara de alternativa medicala puteti apela si la exercitii fizice, acestea avand rolul de a scadea rigiditatea articulatiilor, facand genunchiul mai puternic si mai putin predispus la leziuni. Atat tratamentul medicamentos, cat si exercitiile fizice trebuie alese in functie de concluziile testelor recomandate de medic, in functie de cauzele si gradul de severitate al durerii de genunchi. Chiar daca medicamentele amelioreaza durerea, pot sa apara efecte secundare in cazul in care nu sunt administrate corect.

Se poate ca tratamentul recomandat sa includa sedinte de fizioterapie si gimnastica medicala, dar si injectii intraarticulare. Fizioterapia este utila pentru a intari musculatura din jurul genunchiului, asigurand o functie mecanica adecvata si un plus de stabilitate. Injectiile intraarticulare trebuie administrate doar in cazuri speciale si bine documentate, putand fi efectuate exclusiv in conditii sterile de catre un medic ortoped – traumatolog.

Tratament chirurgical pentru durerea de genunchi

Tratamentul chirurgical poate fi luat in considerare atunci cand instabilitatea si durerile de genunchi se manifesta chiar si dupa efectuarea fizioterapiei. Se poate ca interventia chirurgicala sa fie una minim invaziva, ca de exemplu artroscopia de genunchi, dar poate fi vorba si despre una laborioasa, destul de dificila, cum este in cazul protezarii articulatiei.

Durerea de genunchi – masuri de prim ajutor

Persoanelor cu dureri de genunchi li se recomanda repaus de la activitatile cotidiene care pun presiune pe articulatia genunchiului. Pentru a reduce inflamatia si durerea puteti sa aplicati gheata pe genunchi, sau puteti folosi bandaje compresive suficient de lejere incat sa nu afecteze circulatia sangelui. Pentru a evita umflarea genunchiului, atunci cand va odihniti, se recomanda ridicarea piciorului pe o perna.