Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Criza de guta – top factori declansatori

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 10 ianuarie 2020 Ultima actualizare: 25 octombrie 2021

Nivelul ridicat de acid uric in sange determina aparitia gutei. Fiind o afectiune metabolica, guta se datoreaza in mod frecvent unei conduite alimentare incorecte. Depunerea acidului uric sub forma cristalelor de urati la nivelul articulatiilor mici este una din caracteristicile acestei afectiuni. Cei mai afectati sunt barbatii cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani (se pare ca barbatii prezinta un risc de aproximativ 3-4 ori mai mare de a face aceasta boala in comparatie cu femeile).

Cum se manifesta guta?

In prima etapa aceasta afectiune poate sa fie asimptomatica chiar daca analizele de sange pot releva un nivel crescut al acidului uric. Chiar daca aceasta etapa nu presupune aparitia simptomelor suparatoare nu trebuie neglijat faptul ca hiperuricemia este un factor de risc independent pentru ateroscleroza subclinica.

A doua etapa a acestei boli este atacul de guta care poate dura cateva zile afectand adesea articulatia degetului mare de la picior. Astfel, la acest nivel pot sa apara cresterea in volum a articulatiei, durere intensa, caldura locala si roseata. Atacurile repetate si neglijarea terapeutica a acestei afectiuni pot sa duca in timp la deformari osoase cu afectarea articulatiei in cauza.

Cea de-a treia etapa presupune cronicizarea bolii caracterizata de tumefierea articulara persistenta acompaniata de durere. Alaturi de manifestarile articulare si prezenta tofilor gutosi (depozite de acid uric in tesuturile moi) una din posibilele complicatii ale acestei afectiuni in lipsa tratamentului corect este afectarea renala.

Principalii factori care declanseaza un atac de guta

 Alcoolul poate sa duca la o crestere a nivelului de acid uric ceea ce poate avea drept consecinta declansarea unui atac de guta cu tot cortegiul de semne si simptome. In plus, cei care beau alcool se vor deshidrata, situatie care predispune si mai mult catre aparitia unei crize de guta.

Excesele alimentare la care se adauga si excesul de alcool sunt poate cele mai frecvente cauze ale atacului neplacut de guta. Astfel, alimentele care prezinta un continut inalt in purine vor duce la cresterea nivelului de acid uric in sange. In acest sens va recomandam sa evitati carnea de animal tanar, vanatul, organele (inima, ficat, creier), sardinele, midiile si somonul. Totodata, se pare ca bauturile dulci care contin fructoza pot sa fie si ele implicate in agravarea simptomelor pacientilor cu guta.

Unele medicamente au fost citate ca posibili factori declansatori ai unui atac de guta. Printre acestea se numara diureticele tiazidice (utilizate in cazul pacientilor hipertensivi), imunosupresoarele si aspirina.

Atentie la deshidratare! Prin pierderea de lichide din organism se va acumula acidul uric ceea ce poate produce un atac de guta. Consumati cat mai multa apa pentru a ajuta rinichii sa elimine excesul de acid uric.

Avand in vedere toti acesti factori de risc care pot declansa atac de guta, recomandarile noastre sunt urmatoarele:

•  incercati sa va mentineti o greutate corporala in limite normale

•  evitati produsele din carne si consumati cat mai multe fructe si legume proaspete

•  nu beti alcool

•  mergeti la medic pentru a discuta cu acesta oportunitatea unui tratament medicamentos si planul alimentar