Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Criza sau atacul de guta: top factori declansatori

Criza sau atacul de guta: top factori declansatori

de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 10 iulie 2025 Ultima actualizare: 18 iulie 2025

Daca v-ati confruntat vreodata cu un atac de guta, este putin probabil sa-l uitati. Acea durere brusca si severa probabil ca v-a trezit din somn sau chiar v-a trimis la Urgente.

Iar riscul ca o criza de guta sa reapara este mare daca nu v-ati modificat alimentatia, stilul de viata sau regimul medicamentos. De aceea, adoptarea unor masuri de precautie impotriva atacurilor viitoare de guta va poate scuti de durerile puternice si poate limita deteriorarea pe termen lung a articulatiilor.

Guta poate disparea... sau poate reveni iar si iar

Atacurile de guta provoaca aproape intotdeauna dureri intepatoare, roseata si umflarea unei articulatii. La barbati, aproximativ 50% dintre primele crize de guta afecteaza articulatia degetului mare de la picior. Alte articulatii frecvent afectate sunt talpa piciorului, calcaiul, glezna si genunchiul.

Daca aveti guta, cel mai probabil cunoasteti semnele si simptomele acestei artrite inflamatorii frecvente si stiti cand este pe cale sa apara o criza. Nu puteti opri un atac de guta odata ce acesta incepe. Dar puteti lua cateva masuri pentru a ameliora manifestarile.

Ce este guta?

Nivelul ridicat de acid uric in sange determina aparitia gutei. Fiind o afectiune metabolica, guta este cauzata in mod frecvent de o conduita alimentara incorecta. Depunerea acidului uric sub forma cristalelor de urati la nivelul articulatiilor mici este una din caracteristicile acestei boli. Cei mai afectati sunt barbatii cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani (se pare ca barbatii prezinta un risc de aproximativ 3-4 ori mai mare de a dezvolta aceasta boala in comparatie cu femeile).

Cum se manifesta guta?

In prima etapa aceasta afectiune poate sa fie asimptomatica chiar daca analizele de sange pot releva un nivel crescut al acidului uric. Chiar daca aceasta etapa nu presupune aparitia simptomelor suparatoare, nu trebuie neglijat faptul ca hiperuricemia este un factor de risc independent pentru ateroscleroza subclinica.

A doua etapa a acestei boli este criza de guta care poate dura cateva zile afectand adesea articulatia degetului mare de la picior. Astfel, la acest nivel pot sa apara cresterea in volum a articulatiei, durere intensa, caldura locala si roseata. Atacurile repetate si neglijarea terapeutica a acestei afectiuni pot sa duca in timp la deformari osoase cu afectarea articulatiei in cauza.

Cea de-a treia etapa presupune cronicizarea bolii caracterizata de tumefierea articulara persistenta acompaniata de durere. Alaturi de manifestarile articulare si prezenta tofilor gutosi (depozite de acid uric in tesuturile moi), una din posibilele complicatii ale acestei afectiuni in lipsa tratamentului corect este afectarea renala.

Principalii factori care declanseaza un atac de guta

Alcoolul poate sa duca la o crestere a nivelului de acid uric ceea ce poate avea drept consecinta declansarea unui atac de guta cu tot cortegiul de semne si simptome. In plus, cei care beau alcool se vor deshidrata, situatie care predispune si mai mult catre aparitia unei crize de guta.

Excesele alimentare la care se adauga si excesul de alcool sunt poate cele mai frecvente cauze ale atacului neplacut de guta. Astfel, alimentele care prezinta un continut inalt in purine vor duce la cresterea nivelului de acid uric in sange. In acest sens va recomandam sa evitati carnea de animal tanar, vanatul, organele (inima, ficat, creier), sardinele, midiile si somonul. Totodata, se pare ca bauturile dulci care contin fructoza pot sa fie si ele implicate in agravarea simptomelor pacientilor cu guta.

Unele medicamente au fost citate ca posibili factori declansatori ai unui atac de guta. Printre acestea se numara diureticele tiazidice (utilizate in cazul pacientilor hipertensivi), imunosupresoarele si aspirina.

Atentie la deshidratare! Prin pierderea de lichide din organism se va acumula acidul uric ceea ce poate produce un atac de guta. Consumati cat mai multa apa pentru a ajuta rinichii sa elimine excesul de acid uric.

Avand in vedere toti acesti factori de risc care pot declansa o criza de guta, recomandarile sunt urmatoarele:

  • incercati sa va mentineti o greutate corporala in limite normale
  • evitati produsele din carne si consumati cat mai multe fructe si legume proaspete
  • nu beti alcool
  • mergeti la medic pentru a discuta cu acesta oportunitatea unui tratament medicamentos si planul alimentar

Masuri pe care le puteti lua pentru a preveni un atac de guta

Schimbarea stilului de viata si a dietei poate reduce riscul aparitiei unui alt atac de guta si a leziunilor articulare pe care le poate provoca.

Modificati-va alimentatia

O dieta sanatoasa care poate ajuta la prevenirea gutei contine legume, fructe, lactate cu continut scazut de grasimi si carbohidrati complecsi, cum ar fi cerealele integrale si fasolea.

O dieta de prevenire a gutei implica, de asemenea, evitarea anumitor alimente, cum ar fi:

  • carnea, in special organele, cum ar fi ficatul, si vanatul
  • fructele de mare, inclusiv pestele si crustaceele
  • alcoolul, inclusiv vinul, bauturile spirtoase si in special berea

Aceste alimente si bauturi contin un nivel ridicat de purine, o substanta care creste riscul de aparitie a unui atac de guta.

Inlocuiti sucul cu apa (cafeaua si ceaiul sunt acceptate cu moderatie)

Alimentele si bauturile zaharoase, cum ar fi sucul, cresc nivelul de purine si riscul unui atac de guta. Pe de alta parte, consumul unei cantitati mari de apa poate reduce riscul aparitiei unor crize de guta. Expertii recomanda sa beti 6 pana la 8 pahare de apa in fiecare zi. Hidratarea constanta poate ajuta la eliminarea acidului uric din organism.

Cafeaua si ceaiul nu par sa creasca nivelul de acid uric din organism, iar cafeaua il poate chiar reduce. Cu toate acestea, in general, este recomandat sa evitati cantitatile excesive de cafea sau ceai. Desi oamenii de stiinta nu stiu sigur, potrivit anumitor dovezi, consumul mai multor cesti de cafea sau ceai poate deshidrata.

Faceti miscare

Expertii le recomanda persoanelor care se confrunta cu guta sa scape de kilogramele in plus, un factor de risc pentru guta. Ceea ce este mai putin cunoscut este faptul ca evitarea unui stil de viata sedentar si efectuarea de exercitii fizice regulate - chiar daca nu slabiti - pot ajuta la reducerea riscului de atac de guta.

Faceti un test pentru apnee in somn

Apneea in somn netratata poate creste riscul de guta. Apneea in somn este o tulburare de somn care determina organismul sa absoarba mai putin oxigen in timpul somnului, ceea ce, la randul sau, determina organismul sa produca mai multe purine.

Luati medicamentele pentru guta in mod regulat

Pe langa strategiile descrise mai sus, un medic poate recomanda administrarea unui medicament eliberat pe baza de reteta, cum ar fi alopurinolul, a carui eficienta s-a dovedit a fi in prevenirea atacurilor de guta.

Alopurinolul si alte medicamente care scad acidul uric pot avea mai multe beneficii, inclusiv reducerea atacurilor ​​de guta, imbunatatirea functiei si a calitatii vietii, cresterea productivitatii la locul de munca, reducerea zilelor de concediu medical si reducerea costurilor asociate cu guta. Ca majoritatea medicamentelor, utilizarea pe termen lung a medicamentelor eliberate pe baza de reteta pentru guta prezinta un potential mic de efecte secundare si riscuri pentru sanatate.

 

Referinte:

https://www.parkwayeast.com.sg/health-plus/article/gout-attack-explained

https://www.arthritis-health.com/blog/how-prevent-next-gout-attack

https://www.webmd.com/arthritis/gout-attacks-at-home

Articole similare
Ce alimente le sunt interzise persoanelor diagnosticate cu guta
Guta este o boala care ajunge sa afecteze negativ viata de zi cu zi a pacientilor, insa o dieta potrivita poate sa fie de ajutor. Specialistii au constatat ca aceasta afectiune poate sa fie tinuta eficient sub control printr-o alimentatie adecvata, de aceea este important sa cunoasteti ce anume trebuie sa evitati pentru a va pastra o stare de sanatate cat mai buna. Guta este o afectiune car...
13 iunie 2023
Edited 13 iunie 2023
citește articolul
Informatii detaliate despre guta, o boala a articulatiilor
Nivelul ridicat de acid uric in sange si in tesuturi este principalul semn al gutei; la nivelul articulatiilor se depun cristale de acid uric. Acidul uric este o substanta chimica produsa cand organismul uman descompune alimentele care contin purine. O alimentatie bazata pe proteina animala provenita din carne rosie (vita, porc, miel), fructe de mare, peste gras, hering, macrou, hamsii sau ...
22 martie 2023
Edited 22 martie 2023
citește articolul
Plante medicinale de ajutor in tratamentul gutei
Se crede ca guta a fost identificata pentru prima oara in Egiptul antic, in jurul anului 2600 i.e.n., sub forma ei acuta (denumita podagra), care afecteaza prima articulatie metatarsofalangiana (a degetului mare de la picior). Desi egiptenii au fost primii care au recunoscut-o, cel mai vestit medic al Greciei antice, Hipocrate (460-370 i.e.n.), a descris pentru prima oara manifestarile clinice...
8 februarie 2022
Edited 9 februarie 2022
citește articolul