Osteoporoza. Cauze, diagnostic si tratament

Sfatul medicului_activitatea fizica in cazul persoanelor cu diabetOsteoporoza este o afectiune care se caracterizeaza prin scaderea densitatii minerale osoase, acest lucru avand drept consecinta aparitia fracturilor. Pacientii care se confrunta cu aceasta boala pot fi asimptomatici o lunga perioada de timp.

Gradul de morbidiate al acestei afectiune este extrem de inalt. Astfel, fracturile apar de regula la persoanele in varsta, consolidarea osoasa fiind extrem de dificila in acest context. In  jurul varstei adulte achizitia de masa ososa prezinta un varf iar dupa varsta de 50 de ani aceasta incepe sa scada.

Cauzele osteoporozei

Cea mai frecventa cauza de osteoporoza este varsta inaintata. Atat femeile, cat si barbatii cu varsta peste 65 de ani pot sa prezinta o scadere a densitatii minerale osoase si implicit un risc mai mare de a dezvolta fracturi de fragilitate (fracturi ce apar la un traumatism minor). Mai mult decat atat, scaderea absorbtiei intestinale de calciu si deficitul de vitamina D sunt factori implicati in aparitia osteoporozei la persoanele in varsta.

O alta cauza de aparitie a acestei afectiune la femei este menopauza. Deficitul de estrogen ce caracterizeaza aceasta perioada este motivul pentru care femeile in postmenopauza sunt mai predispuse catre aparitia scaderii densitatii minerale osoase.

Glucocorticoizii sunt o clasa de medicamente care poate fi folosita in numeroase afectiuni printre care enumeram: bolile reumatologice sau astmul. Utilizarea acestora poate sa duca in timp la pierdere de masa osoasa si aparitia fracturilor de fragilitate. Si nu in ultimul rand, exista o serie de afectiuni care pot cauza osteoporoza secundara. Astfel boala celiaca, sindromul Cuhing sau hiperparatiroidismul primar sunt doar cateva din afectiunile care pot cauza aparitia osteporozei chiar si la pacienti tineri.

Diagnostic osteoporoza

cauze si tratament osteoporozaDEXA sau osteodensitometria este metoda cu care se poate cuantifica densitatea minerala osoasa. Aceasta este o investigatie radiologica, rapida care poate evidentia prezenta osteoporozei la nivelul coloanei sau soldurilor. Totodata, cu ajutorul acestei investigatii se poate cuantifica si notiunea de osteopenie care este un stadiu premergator osteoporozei. Femeile cu varsta peste 65 de ani sau cele mai tinere dar care prezinta factori de risc pentru osteoporoza (menopauza precoce, tratament indelungat cu glucocorticoizi, etc) trebuie sa beneficieze de aceasta evaluare.

Tratament osteoporoza

Preventia este esentiala in cazul osteoporozei. Astfel persoanele in varsta si femeile care au intrat la menopauza trebuie sa prezinte o dieta echilibrata, bogata in alimente care contin calciu.
De multe ori este nevoie si de suplimentare cu preparate care contin calciu si vitamina D.

Schimbarea stilului de viata este un alt aspect important prin acest lucru intelegandu-se renuntarea la fumat si efectuarea unei activitati fizice regulate cunoscut fiind faptul ca miscarea imbunatateste vascularizatia si ajuta la mentinerea integritatii aparatului osteoarticular.

Daca osteoporoza a fost deja diagnosticata tratamentul acesteia poate sa constea in administrarea preparatelor ce au drept scop cresterea masei osoase. Astfel agentii antiresorbtivi precum bisfosfonatii, calciu, vitamina D, modulatorii selectivi ai receptorilor de estrogen si agentii biologii anti RANKL sunt variante terapeutice pe care fiecare pacient trebuie sa le discute cu medicul curant.

De asemenea, medicul va poate recomanda purtarea unei orteze ori a unui corset medical indicate, de regula, in cazul unor afectiuni precum hernia de disc, lombalgie, post interventii chirurgicale, osteoporoza sau chiar suport pentru sustinerea coloanei.