Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Artroscopia de genunchi -recuperare medicala

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 18 martie 2019 Ultima actualizare: 23 iulie 2019

Artroscopia de genunchi este o metoda chirurgicala minim invaziva care permite vizualizarea leziunilor cu localizare la acest nivel, cat si tratamentul acestora. Medicul ortoped introduce la nivelul articulatiei un instrument subtire ce are in capat o camera video si o sursa de lumina. In acest fel sunt depistate leziunile intraarticulare (rupturi ligamentare, artroze, leziuni meniscale, corpi straini). De regula, aceasta interventie nu dureaza mai mult de o ora, folosindu-se frecvent rahianestezia. Recuperarea pacientului dupa artroscopie este rapida, cicatricile sunt minime iar riscul de infectii si complicatiile postoperatorii sunt aproape absente.

Recuperarea dupa artroscopie

Dupa o astfel de interventie este nevoie de o perioada de recuperare (mai lunga sau mai scurta) in functie de fiecare caz in parte. Dezideratul in aceasta perioada este recapatarea mobilitatii articulatiei genunchiului si afortei musculare. 

articulatia genunchiului afectiuni

Inainte de a incepe un plan de exercitii este bine sa consultati un medic specializat in recuperare medicala sau sa discutati acest lucru cu medicul ortoped. Nu va recomandam sa faceti "dupa ureche" exercitiile, intrucat acest lucru poate sa dauneze si sa incetineasca recuperarea medicala (sau chiar sa agraveze problema de fond).

Exercitii de recuperare a articulatiei genunchiului

Contractia cvadricepsului se poate efectua utilizand un prosop sau o patura rulata sub glezna. Pentru acest exercitiu trebuie sa fiti asezat pe burta cu impingerea gleznei in jos (avand in acest timp prosopul rulat sub aceasta).

In acest fel se realizeaza contractia muschiului cvadriceps cu mentiunea ca aceasta nu trebuie sa dureze mai mult de 5 secunde, fiind urmata de relaxare. Puteti repeta acest exercitiu de 10 ori.

Genoflexiunile partiale cu ajutorul scaunului presupun sprijinirea mainilor de spatar (corpul fiind la o distanta de 20 - 30 cm de scaun) cu indoirea genunchilor. Unghiul format de genunchi in momentul genoflexiunilor nu trebuie a fie mai mic de 90 de grade. Miscarea trebuie sa fie blanda, iar spatele pacientului trebuie sa fie drept.

Pasul in fata si in lateral sunt exercitii care presupun folosirea unui scaun mic (nu mai inalt de 15 cm). Se paseste initial in fata (cu urcarea pe scaun) si se coboara (repetare de 10 ori), utilizand piciorul la care a avut loc operatia. La fel se procedeaza si in cazul pasului in lateral.

Acestea sunt doar cateva din exercitiile utile celor care au suferit o artroscopie la genunchi. In functie de problema de fond, severitatea acesteia si varsta pacientului,programul de recuperare poate sa difere de la caz la caz.

Dupa o artroscopie, inceperea plimbarilor se recomanda dupa a 7-a zi sau mai tarziu, in functie de severitatea leziunii initiale. In ceea ce priveste alergatul, acesta trebuie evitat in primele 6 saptamani dupa artroscopie. Orice activitate sportiva trebuie reluata gradat si numai cu acordul medicului curant.

In cazul in care va confruntati cu durere sau articulatia cu pricina se umfla, trebuie sa anuntati de urgenta medicul. Acesta va poate modifica planul exercitiilor de recuperare si poate recomanda totodata medicatie antialgica si antiinflamatoare.