Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Informatii despre glanda tiroida. Semne care iti arata ca ai probleme cu glanda tiroida. Analize tiroida

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 22 iulie 2022
Tiroida este cea mai mare glanda a sistemului endocrin si are forma de fluture. Aceasta glanda are un rol important in functia metabolismului si anume acela de a produce doi hormoni principali: tiroxina si tironina. Acesti hormoni stimuleaza metabolismul general cat si energia utilizata in corp, influenteaza compozitia sangelui si intensifica excitabilitatea sistemului nervos in legatura cu alti hormoni. Tiroida are o greutate de cinci – sase grame la nou-nascuti si de 15 – 18 grame la persoane adulte, fiind mai mare la femei decat la barbati.

Glanda tiroida – generalitati

Chiar daca glanda tiroida este de mici dimensiuni, rolul acesteia in organism este unul extrem de important. Fiecare celula a corpului este influentata de glanda tiroida. De asemenea, aceasta glanda influenteaza si organele si tesuturile, adica oasele, muschii, inima sau creierul. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca afectiunile tiroidiene sunt favorizate de anumite dereglari ale producerii hormonilor si ca pot sa se agraveze si sa se ajunga la probleme grave de sanatate in situatia in care nu sunt tratate corespunzator si la timp.

Semne care iti arata ca ai probleme cu glanda tiroida (Simptome, manifestari)

Atunci cand glanda tiroida nu functioneaza corect, aceasta poate sa elibereze prea multi sau prea putini hormoni. Principalele simptome ale problemelor tiroidei sunt reprezentati de stres, oboseala accentuata, depresie, gusa si disconfort la nivelul gatului, modificari ale parului si pielii, dureri musculare cat si articulare, precum si modificari ale greutatii corporale. De asemenea, printre semnele care indica probleme cu glanda tiroida se numara si senzatia nejustificata de cald sau frig. Este o manifestare generata de circulatia deficitara si face ca extremitatile organismului sa fie mereu reci, in cazul persoanelor cu hipotiroidism, iar in cazul persoanelor cu hipertiroidism provoaca senzatia de caldura si genereaza transpiratie excesiva. Si in cazul persoanelor cu hipotiroidism si in al celora cu hipertiroidism se poate sa apara tulburari de concentrare sau stari de confuzie. Hipotiroidismul poate sa provoace constipatie, in timp ce hipertiroidismul poate fi de vina pentru scaunele moi. O alta diferenta dintre cele doua afectiuni ale tiroidei este aceea ca pielea este mai uscata in situatia pacientilor cu hipotiroidism si mai grasa la cei cu hipertiroidism.

Afectiuni ale glandei tiroide

Afectiunile cel mai des intalnite ale glandei tiroide sunt hiper si hipotiroidismul, precum si nodulii tiroidieni. Este important de retinut faptul ca atat hiper cat si hipotiroidismul pot sa afecteze sever femeile insarcinate, dar si fatul. Dezvoltarea normala a creierului depinde extrem de mult de hormonii tiroidieni, inca din perioada vietii intra – uterine si pana dupa momentul nasterii.

Hipotiroidism

Discutam despre hipotiroidism atunci cand productia de hormoni tiroidieni este insuficienta. De cele mai multe ori, aceasta afectiune a glandei tiroide este provocata de deficitul de iod. In situatia in care aportul de iod este suficient, se poate ca hipotiroidismul sa fie provocat de tiroida cronica autoimuna Hashimoto. Cauzele acestei conditii nu sunt cunoscute inca pe deplin, insa specialistii considera ca este vorba dedpre factori de mediu si factori genetici.

Hipertiroidism

Excesul de hormoni tiroidieni este un semnal al hipertiroidismului. Numarul pacientilor afectati de hipertiroidism variaza, uneori putand sa ajunga pana la 16 procente din populatie. De cele mai multe ori aceasta afectiune a glandei tiroide este provocata de boala Graves – Basedow, de adenomul toxic sau de gusa toxica multinodulara. Adenomul toxic este un nodul care genereaza o cantitate foarte mare de hormoni toroidieni, iar gusa toxica multinodulara este specifica persoanelor care au inaintat mai mult in varsta si celor care locuiesc in regiuni unde exista deficit de iod.

Noduli tiroidieni

Nodulii tiroidieni sunt intalniti destul de des, ajungand sa afecteze una din zece persoane – conform statisticilor. La fel ca si celelalte afectiuni ale glandei tiroide, este o problema care apare mai des in situatia persoanelor care au inaintat in varsta. Cei mai multi dintre nodulii tiroidieni sun benigni, aproximativ opt din zece, ceilalti fiind maligni. Pentru a stabili felul lor si un diagnostic precis, este nevoie de biopsie. Se poate ca nodulii tiroidieni sa fie identificati in timpul examinarii clinice, dar cel mai adesea in urma unei ecografii de tiroida.

Analize glanda tiroida

Pentru a diagnostica din timp afectiunile care sunt asociate glandei tiroide este important sa mergeti la un set de analize din cand in cand, chiar daca simptomele specifice nu sunt inca prezente. Testele de screening sunt indicate tuturor persoanelor adulte care au depasit varsta de 35 de ani, o data la cinci ani. De asemenea, testele de screening sunt recomandate si femeilor care au ajuns la menopauza, celor insarcinate si celor care alapteaza (in prima jumatate de an dupa ce au nascut). In situatia in care aveti sau ati avut in familie cazuri de persoane care sa sufere de pe urma afectiunilor glandei tiroide, inseamna ca esxista o predispozitie genetica si ca ar trebui sa mergeti la un test de screening. Sunt necesare analize de sange prin care sunt verificati hormonii T3 si T4, precum si pentru a verifica TSH – ul. Se poate ca medicul sa sugereze si o ecografie de tiroida, iar in situatia in care analizele confirma existenta unor noduli la nivelul glandei va fi nevoie de continuarea analizelor. Astfel, poate sa fie nevoie de scintigrafie tiroidiana sau de punctie cu ac subtire a nodului toroidian.

Tratament glanda tiroida in functie de afectiune

In tratarea acestei afectiuni este necesara in primul rand consultarea unui medic specialist, pentru ca dereglarile glandei tiroide sunt destul de greu de depistat. Scopul tratamentului este acela de a mentine la un nivel normal hormonii tiroidieni. Tratamentul este diferit pentru fiecare tip de dezechilibru hormonal. De exemplu, in situatia pacientilor cu hipotiroidism este vorba despre un tratament mai simplu, insa este esential ca planul de tratament sa fie respectat intocmai, conform indicatiilor medicului endocrinolog. Tratament tiroida Hashimoto De cele mai multe ori, pacientii care au fost diagnosticati cu tiroida Hashimoto sunt nevoiti sa nu opreasca tratamentul hormonal de-a lungul intregii vieti. Pentru aceste cazuri, medicii recomanda in general administrarea de levotiroxina; acesta este un hormon sintetic si poate sa inlocuiasca tiroxina, pe care glanda tiroida ar trebui sa o produca in mod natural. Exista si suplimente pe care medicul specialist poate sa le recomande unei persoane cu tiroida Hashimoto, si anume pe cele care contin calciu si fier,  insa acestea pot sa intre in conflict cu actiunea hormonului sintetic. Este o situatie care poate sa apara si la administrarea de medicamente impotriva refluxului gastric, de aceea este de preferat sa va informati medicul in legatura cu alte eventuale tratamente pe care le folositi. Atunci cand medicul endocrinolog stabileste doza necesara de levotiroxina, va avea in vedere atat varsta cat si greutatea pacientului, gradul de severitate cu care se manifesta boala, precum si existenta unor alte afectiuni.

Tratament hipertiroidism

Scopul tratamentului pentru hipertiroidism este acela de a ajuta la functionarea normala a glandei tiroide, ceea ce se poate realiza prin administrarea de iod radioactiv sau de medicamente care sa poata bloca productia de hormoni. De asemenea, in situatia in care este nevoie de indepartarea totala sau partiala a glandei tiroide, medicul va sugera alternativa de tratament prin interventie chirurgicala. Cei mai multi dintre medici sustin ca este indicata administrarea de betablocante inainte de a administra iodul radioactiv, pentru ca betablocantele favorizeaza diminuarea simptomelor si sunt utile pentru scaderea anginei si a hipertensiunii arteriale. Este important de mentionat si faptul ca betablocantele favorizeaza blocarea efectului hormonilor tiroidieni la nivelul tesuturilor.

Tratament hipotiroidism

Atunci cand avem de-a face cu hipotiroidism de tip permanent, vindecarea nu poate fi posibila. Cu toate acestea, aceasta afectiune a glandei tiroide poate sa fie tinuta sub control daca se adminisytreaza medicatia necesara. Este vorba despre medicamente pe baza de hormoni, care au rolul de a substitui functia normala a tiroidei. In general, acest tip de medicamente trebuie sa fie administrat pentru o perioada de timp nedeterminata. Au fost raportate foarte rar efecte secundare ale tratamentului pentru hipotiroidism, situatie valabila si pentru eventualele reactii alergice.

Tratament noduli tiroidieni

Tratamentul pentru nodulii tiroidieni se realizeaza in mai multe etape. Dupa ce a fost stabilit diagnosticul, in cazul in care nodulul nu este canceros, este necesara observarea acestuia o data la o jumatate de an sau chiar la un an, pentru a putea fi observate modificari din punt de vedere al caracteristicilor sau al dimensiunii. In functie de fiecare caz in parte, poate sa fie nevoie de medicatie cu hormoni tiroidieni sau cu iod, de tratament cu iod radioactiv sau de antitiroidiene de sinteza. In situatia in care nodulii evolueaza si apar anumite complicatii, se poate ca interventia chirurgicala sa devina singura alternativa de tratament.