Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Muscatura de paianjen - afla cum sa actionezi corect

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 6 iunie 2023 Ultima actualizare: 6 iunie 2023

In cele mai multe dintre situatii, muscatura de paianjen este inofensiva si nu este cazul sa va ingrijorati. Este bine sa stiti ca paienjenii nu musca fara sa perceapa vreo amenintare, insa uneori se poate sa ii deranjam fara sa ii observam iar ei sa reactioneze. Muscatura de painjen nu lasa mereu urme, insa atunci cand acestea apar poate sa fie vorba despre inflamare, inrosirea zonei respective sau dureri. Aceste simptome sunt comune celor mai multe muscaturi de insecte, iar atunci cand le remarcati este de cele mai multe ori imposibil sa puteti spune cu certitudine ce insecta v-a intepat/ muscat.

Trebuie mentionat ca sunt foarte putine specii de paianjen care sa aiba „colti” suficient de mari pentru a penetra pielea si care sa aiba un venin suficient de puternic incat sa provoace probleme severe. Una dintre aceste specii este denumita „Vaduva Neagra”, despre care probabil ati auzit, si care are nu mai putin de 30 de subspecii. O alta specie care poate sa creeze neplaceri asemanatoare celor provocate de Vaduva Neagra, cu mai mult de 140 de subspecii, este „Pustnicul maroniu”. Sunt specii intalnite de regula in zone uscate, intunecate si cu clima calduroasa. In Romania, aceste doua specii pot fi intalnite in special in Dobrogea.

Simptome in caz de muscatura de paianjen

In situatia in care v-a muscat un paianjen veninos, gradul de severitate al simptomelor este influentat de mai multi factori. Este vorba si despre specia de paianjen, si despre felul in care reactioneaza organismul fiecarei persoane in parte la venin, precum si despre cantitatea de venin care a fost injectata in timpul muscaturii. In cele mai multe dintre cazuri, muscatura de paianjen nu este observata imediat. Persoanele muscate isi dau seama ca s-a intamplat abia cand remarca inrosirea pielii, inflamatia sau senzatia de durere. Daca este un paianjen inofensiv, acestea sunt singurele simptome cu care va veti confrunta in urma muscaturii.

In cazul in care va confruntati cu simptome precum ingreunarea respiratiei, dureri de cap, eruptii cutanate si senzatia de mancarime, inseamna ca poate fi vorba despre o muscatura de paianjen veninos si ar trebui sa luati anumite masuri de prim ajutor sau sa cereti ajutor medical specializat cat mai curand. Este o situatie in care puteti resimti si crampe, va puteti confrunta cu stare de greata si varsaturi, cu transpiratie abundenta sau cu o crestere a secretiei de saliva. Ochii pot sa se umfle iar pleoapele pot sa ajunga sa fie „cazute”. Exista posibilitatea ca aceste simptome sa fie resimtite pentru o durata cuprinsa intre o zi si trei zile.

De asemenea, este recomandat sa mergeti la o unitate medicala in cazul in care durerile se amplifica in orele de dupa muscatura de paianjen, daca va confruntati cu stare de febra, cu frisoane si cu durere generalizata. Recomandarea este valabila si daca muscatura de paianjen este urmata de o rana deschisa sau de senzatia de mancarime pe tot corpul.

Masuri de prim ajutor si tratament in caz de muscatura de paianjen

Specialistii atrag atentia sa nu incercati in niciun fel sa scoateti veninul dupa o muscatura de paianjen, chiar daca exista aceasta tentatie atunci cand va tratati acasa si nu mergeti la un cabinet medical. Zona intepaturii trebuie sa fie curatata atent cu apa si sapun pentru a nu ajunge sa se infecteze, apoi este recomandat sa puneti gheata in acea zona pentru aproximativ 10 minute.

Inflamarea poate sa fie redusa in cazul in care veti tine ridicat piciorul sau bratul unde a avut loc muscatura de paianjen. Pentru a evita umflarea si pentru ca senzatia de mancarime sa nu fie resimtita foarte puternic, specialistii recomanda administrarea unor medicamente pentru alergii – antihistaminice. In cazul in care in zona muscaturii apar vezicule, este indicat sa folositi un ungunet care sa contina antibiotic.

Tratamentul necesar in caz de muscatura de paianjen trebuie sa fie stabilit in functie de simptomele resimtite si este ideal sa fie administrat in maxim o zi de la momentul incidentului. In situatia in care ati fost muscati de paianjenul denumit „Vaduva Neagra”, se poate ca medicul sa va prescrie anumite medicamente pentru calmarea durerilor, unele sedative sau relaxante musculare. Daca ati fost muscati de „Pustnicul Maroniu”, pentru a evita infectarea, medicul va recomanda sa curatati rana in fiecare zi folosind o solutie speciala cu iod si sa folositi de trei ori in fiecare zi solutie sterila cu apa sarata pentru a inmuia zona muscaturii.

Ce puteti face pentru a preveni muscatura de paianjen?

Asa cum am mentionat si la inceputul articolului, paianjenul nu va musca decat pentru a se apara. Puteti sa va asigurati ca faceti totul pentru a preveni muscatura de paianjen daca tineti cont de anumite sfaturi si recomandari ale specialistilor. De exemplu, puteti cauta detalii despre aspectul paianjenilor a caror muscatura va poate face rau, precum si despre locurile preferate de acestia. Puteti alege sa purtati pantaloni lungi si o bluza cu maneci lungi, eventual cizme si manusi, ba chiar sa va acoperiti capul atunci cand banuiti ca va poate musca un paianjen. Puteti folosi insecticid si puteti inlatura orice panza de paianjen observati in interiorul locuintei. In cazul in care observati un paianjen pe piele, nu este recomandat sa il striviti ci sa il indepartati cu degetul. Verificati articolele vestimentare inainte de a va imbraca si puneti la usi si la geamuri plase care sa impiedice paienjenii sa patrunda in locuinta.