Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Platfus la copii

Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 12 noiembrie 2018
Platfusul sau piciorul plat la copii descrie o deformatie la nivelul piciorului si gleznei, mai exact platfusul presupune prabusirea boltii plantare, ceea ce duce la extinderea suprafetei de sprijin a piciorului. Platfusul pare sa fie cea mai frecventa problema cu care se confrunta copiii. Studiile arata ca platfusul este o afectiune relativ comuna care afecteaza undeva la 20% din populatie. Aceasta afectiune o prezinta toti bebelusii deoarece se nasc cu ea, arcuirea talpii piciorului incepe pe la varsta de 3 ani si se definitiveaza in jurul varstei de 10 ani. Tipuri de platfus/ picior plat : piciorul plat flexibil si picior plat figid.

Simptome si semne platfus

Principalele semne care tradeaza platfusul sunt talpa convexa si pasii predominant pe partea interna a talpii. La copiii mai mari de 12-13 ani pot aparea contracturi musculare dureroase atat la nivelul piciorului cat si al partii antero-laterale a gambei, ceea ce duce la mersul schiopatat. Este posibil ca copiii sa se planga de oboseala anormala in timpul mersului pe jos.

Cauze platufs

Cauzele platfusului sunt diverse, acestea putand fi reprezentate fie de modificari ale structurilor osoase de la nivelul piciorului, fie de modificari ale muschilor sau ligamentelor. Si bolile neurologice cat si cele  metabolice pot determina aparitia platfusului ori acesta poate fi rezultatul unei predispozitii genetice, a unui accident sau a unui proces de imbatranire al organismului.

Tratament platfus

In tratarea acestei afectiuni este necesara consultarea unui medic specialist. Kinetoterapia este o metoda benefica prin care se poate tonifica musculatura posterioara a gambei si care poate corecta hipotonia musculara plantara, lucruri care pot fi neplacute pentru copii. Insa kinetoterapia s-a dovedit a fi mai eficienta dupa varsta de 7 ani. Este important ca micutii care prezinta platfus sa fie indrumati catre activitati sportive. Tototdata puteti apela la incaltamintea ortopedica, la orteze si la  sustinatoarele plantare care pot usura cu mult simptomele. In cazul in care tratamentul ortopedic nu da rezultate, iar adolescentul are dureri este recomandat tratamentul chirurgical.