Sclerodermia

Sclerodermia este o boala ce afecteaza tesutul vasculo-conjunctiv, intalnita frecvent la femeile de varsta medie. Aceasta boala determina pierderea elasticitatii pielii cat si ingrosarea acesteia, afectiuni ale plamanilor, inimii sau tractului gastrointestinal.

Sclerodermia nu este o boala contagioasa. Aceasta este impartita in doua categorii: sclerodermia localizata, care afecteaza in general doar pielea si sclerodermia sistemica ce poate afecta esofagul, tractul intestinal, pielea, inima, rinichii, plamanii, etc.

Simptome sclerodermia

Primele simptome ale acestei boli sunt: vasoconstrictia arterelor mici de la nivelul degetelor de la maini si picioare , amorteli cat si furnicaturi la nivelul degetelor, apar modificari ale tegumentului, acesta devenind gros, ferm, aspru, uscat. Pacientii prezinta dureri si redoare la nivelul genunchilor cat si al degetelor.

Cauze sclerodermia

Se considera ca supraproductia de colagen cat si alte proteine ale tesutului conjunctiv, anomaliile vasculare sau unele probleme ale sistemului imunitar pot fi cauze ale aparitiei sclerodermiei. Printre factorii de risc putem enumera varsta, sexul, factorii genetici cat si hormonii.

Tratament sclerodermia

In tratarea sclerodermiei este necesara consultarea unui medic specialist. Este recomandata purtarea de haine calduroase, manusi cat si ciorapi, evitarea fumatului, reducerea stresului, efectuarea unui program de exercitii fizice speciale, de exemplu inotul, utilizarea unor creme hidratante si uleiuri pentru piele.