Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Topul cauzelor aparitiei spondilozei cervicale

Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 23 octombrie 2018
Spondiloza cervicala (sau osteoartrita cervicala) este afectiunea degenerativa a vertebrelor si discurilor intervertebrale din regiunea gatului (ca de exemplu hernia de disc), manifestata tipic prin dureri in zona cefei si umerilor, asociat sau nu cu simptome neurologice datorate compresiunilor nervoase.  
  • Este una dintre afectiunile cel mai des intalnite in cazul oamenilor care petrec mult timp la birou, pe scaun. Spondiloza cervicala determina modificarea oaselor, a vertebrelor, a discurilor si incheieturilor de la nivelul gatului. Imbatranirea sta la baza acestor modificari. Vertebrele cedeaza in timp, se pierde lichid si intepenesc. Din acest motiv, majoritatea persoanelor la care intalnim frecvent spondiloza cervicala sunt trecute de varsta a doua. Pot fi afectati in egala masura si cei care isi intrerup activitatea profesionala; acestia devenind de cele mai multe ori sedentari si cresc in greutate, mai ales din cauza faptului ca aparatul locomotor isi diminueaza considerabil activitatea.
  • Primii afectati sunt cei sedentari sau cei cu o postura inadecvata. Tot din cauza inaintarii in varsta are loc deshidratarea si pierderea elasticitatii discurilor intervertebrale. Ligamentele isi pierd elasticitatea si se stimuleaza formarea unor excrescente osoase numite osteofite (ciocuri de papagal), care pot sa comprime maduva spinarii (mielopatie) sau radacinile nervilor (radiculopatie).
 
  • Persoanele care au un istoric familial cu spondiloza prezinta un risc mai mare de aparitie a spondilozei cervicale. De asemenea cei care au suferit lovituri sau solicitari fizice majore, cei care au o pozitie vicioasa a capului si a gatului, sunt predispusi spondilozei cervicale. Ambele sexe pot suferi din cauza acestei afectiuni in egala masura, dar manifestarile sunt vizibile mai devreme in cazul barbatilor.
  • Fumatul este unul dintre factorii care contribuie la accelerarea procesului degenerativ al discului intervertebral si deci creste riscul aparitiei spondilozei cervicale.
  • Odata cu cresterea presiunii de la nivelul fatetelor articulatiilor, incepe degenerarea acestora si apar artritele. Cartilajul protector care le acopera se uzeaza, uneori complet, ceea ce duce la frecarea directa a oaselor. Leziunile gatului pot creste de asemenea riscul aparitiei spondilozei cervicale. Gimnastii sau atletii sunt si ei predispusi imbolnavirii, acestia fiind nevoiti sa puna o foarte mare presiune pe zona gatului.
  • Obezitatea, prin impovararea coloanei vertebrale si a articulatiilor, este unul deintre factorii care pot duce la instalarea spondilozei. Si expunerea la temperaturi joase sau la „curent” poate fi una dintre cauzele instalarii acestei afectiuni. Interventiile chirurgicale la nivelul coloanei cervicale pot conduce spere spondiloza, la fel si artrita severa.
  • Ar fi ideal sa avem grija inclusiv de pozitia in care stam atunci cand conducem automobilul si de gestualitatea corecta din timpul programului profesional. Este esential si sa avem grija ca cei mici sa se ridice corect din pat si sa stea corect pe scaun.