Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Ce poate ascunde amorteala mainilor?

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 21 februarie 2020 Ultima actualizare: 21 februarie 2020

Amorteala sau pierderea simturilor la nivelul mainilor este un simptom frecvent intalnit, pe care pacientii il mai descriu si ca senzatie de intepatura sau furnicaturi. De cele mai multe ori aceasta acuza se datoreaza mentinerii membrului superior intr-o anumita pozitie o perioada indelungata. Acest gen de amorteala este tranzitorie, cu recapatarea senzatiei in brat odata cu revenirea la normal a circulatiei sanguine si a invervatiei locale.

Ce poate ascunde amorteala mainilor?

Considerente practice

Senzatia de amorteala cu localizare la nivelul mainilor a mai fost descrisa si ca arsura, pierderea sensibilitatii, usoara durere si furnicaturi. In majoritatea cazurilor, senzatia de amorteala in maini nu este o urgenta medicala.

Totusi, exista anumite situatii in care acest simptom poate sa ascunda o afectiune serioasa care necesita tratament medical. Astfel, daca amorteala resimtita in maini asociaza  si amorteli ale fetei cu tulburari de vorbire, slabiciune, dureri severe de cap si confuzie, atunci trebuie mers de urgenta la spital intrucat toate aceste semne si simptome pot fi cauzate de aparitia unui accident vascular cerebral. In plus, amorteala localizata in mana stanga ce asociaza durere in piept si dificultati de respiratie poate anunta un infarct miocardic acut.

Cauze frecvente

Compresia vasculara (dar si nervoasa) realizata prin mentinerea membrului superior in aceeasi pozitie o perioada indelungata este cea mai frecventa cauza a amortelilor in maini. Miscarea mainii si masajul bland va duce la disparitia simptomelor in cateva minute.

Uneori amortelile cu localizare la nivelul mainilor pot ascunde numeroase afectiuni cronice. Printre acestea amintim: diabetul zaharat, afectiunile tiroidiene, bolile vasculare, amiloidoza, afectiunile hepatice, renale si tumorile compresive.

Boala lui Raynaud se caracterizeaza prin aparitia spasmelor vasculare care au drept consecinta constrictia si ingustarea capilarelor si deci afectarea vascularizatiei de la nivelul mainilor. De regula, expunerea la frig sau la apa rece va produce aparitia spasmelor vasculare. Cele mai frecvente simptome ale acestei boli sunt: albirea pielii de la nivelul mainii cu inrosirea ulterioara a tegumentului odata cu reluarea fluxului sanguin. In plus, pot sa mai apara: durere, amorteli si pulsatii la nivelul mainilor.

Sindromul de tunel carpian este cauzat de o suferinta a nervului median (compresie) in contextul aparitiei inflamatiei tendoanelor si implicit a ingustarii canalului prin care acesta trece. In aceasta situatie, pacientii se plang de durere in degetele 1, 2, 3 si jumatate din degetul 4 si amorteli, simptome care apar mai frecvent noaptea.

Afectiunile sistemului osos sunt si ele citate ca fiind posibile cauze ale aparitiei amortelilor in maini, secundar compresiilor nervoase. Traumatismele, hernia de disc, spondiloza cervicala sau diverse tumori ce pot face compresie pe nervi sunt doar cateva din situatiile care includ in tabloul clinic amorteli cu localizare la nivelul membrelor superioare.

Si nu in ultimul rand, persoanele care consuma in mod regulat alcool si cei care prezinta deficit de vitamina B12 acuza in mod frecvent aparitia furnicaturilor in maini.