Discopatia lombara: simptome, cauze si tratament

Durerea in regiunea inferioara a spatelui este o acuza frecventa. Din fericire, de cele mai multe ori este auto-limitanta si se remite de la sine in cateva saptamani, indiferent de tratament, cea mai frecventa cauza fiind postura vicioasa.

Totusi, durerea lombara poate fi cauzata si de o afectiune la nivelul coloanei, si anume afectarea degenerativa a discului intervertebral, afectiune numita discopatie lombara sau spondilodiscartroza. In ciuda numelui, nu este o boala, ci o degenerare naturala a discului intervertebral ce apare cu varsta.

Discurile intervertebrale sunt structuri dure, fibroase, ce actioneaza ca ligamente intre vertebre, absorbind presiunea si au rol de amortizor intre corpurile osoase vertebrale. Discurile sunt flexibile, dar suficient de robuste, pentru a facilita miscarile coloanei vertebrale, cum ar fi indoirea inainte, inapoi si lateral. Boala degenerativa a discului este o afectiune legata de varsta ce apare atunci cand unul sau mai multe din discurile situate intre vertebrele coloanei se deterioreaza sau se descompun, ducand la durere.

dureri din cauza discopatiei lombare

Discul intervertebral este alcatuit in mare parte din apa. Pe masura ce oamenii imbatranesc, discul isi pierde din continutul de apa, lasand straturile exterioare ale discului mai susceptibile la a dezvolta fisuri. Acestea sunt surse de durere scazuta la nivelul spatelui.

Cand apare fisurarea stratului extern al discului, acesta incepe sa piarda din continutul normal de apa, astfel incepe sa isi piarda din capacitatea de amortizare a socurilor. In cele din urma aceasta duce la o prabusire a discului si modificari degenerative atat in corpurile vertebrale, cat si in suprafetele articulare intervertebrale. In etapa finala a distrugerii discului intervertebral modificarile degenerative determina distrugerea ligamentelor si a partilor moi inconjuratoare, determinand pierderea stabilitatii structurale normale a segmentului afectat.

Persoanele cu afectiuni ale discului lombar au varste cuprinse intre 20 si 50 ani, si prezinta durere cronica scazuta la nivelul spatelui. Adesea nu exista un istoric traumatic local care sa preceada declansarea durerii. Durerea este adesea inrautatita de aplecarea inainte si exista o sensibilitate localizata in regiunea inferioara a spatelui.

Simptomele discopatiei Lombare

Printre principalele simptome care apar in cazul discopatiei lombare este durerea, uneori atat de intensa incat poate impiedica desfasurarea activitatilor de zi cu zi.

In primul stadiu se instaleaza durerea lombara, pentru ca placile fisurate ale inelului fibrosirita nervul sinovertebral. Odata cu durerea, in fazele urmatoare, muschii paravertebrali lombari se contracta puternic si provoaca dureri, putand sa imobilizeze pacientul si sa faca imposibila aplecarea trunchiului. Orice incercare de miscare a trunchiului devine extrem de dureroasa, bolnavul ajungand sa se deplaseze foarte greu si neputand sa stea mult in picioare. De asemenea, atunci cand incearca sa se ridice sau sa se aseze va simti dureri foarte mari.

Simptomele bolii se agraveaza pe masura ce modificarile degenerative ale discului progreseaza catre ruperea discului, mergand catre durere profunda in regiunea spatelui, ce creste in mai multe luni, agravata de miscare, putand iradia catre regiunea fesiera si coapse. Poate asocia slabiciune, amorteala si durere ce coboara pe unul din picioare.

Factorii de risc pentru degenerarea discului intervertebral sunt:

  • Stilul de viata sedentar
  • Antecedente familiale de dureri de spate sau tulburari musculo-scheletice
  • Activitati de munca intensiva sau sportive intense ce implica ridicare frecventa de greutati
  • Sezutul prelungit sau postura vicioasa
  • Musculatura slab dezvoltata sau obezitatea
  • Fumatul sau orice forma de aport de nicotina

Tratamentul initial al discopatiei lombare cuprinde

  • Medicatia antalgica si decontracturantele musculare.
  • Aplicatia de caldura local imbunatateste circulatia si relaxeaza spasmul muscular si tensiunea locala, ameliorand miscarea
  • Evitarea activitatilor fizice intense si limitarea ortostatismului
  • Kinetoterapia, masajele locale si manipularea pot ameliora durerea si imbunatati postura, scazand astfel necesarul de medicatie
  • Infiltratiile paravertebrale, cu rol de scadere a durerii si a inflamatiei locale

Tratamentul chirurgical este o optiune in cazurile de boala severa, debilitanta si este de obicei recomandat dupa minim 6 luni de tratament conservator.