Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Dureri lombare - cauze si optiuni de tratament

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 18 decembrie 2023

Daca ar fi sa va analizati postura adoptata pe parcursul unei zile ce ati spune: aveti sau nu o pozitie corecta a spatelui? Dar nivelul de activitate fizica constanta si sustinuta care este pe o scara de la 1 la 10? Sunteti persoane active fizic sau sedentare?

Daca va intrebati unde vrem sa ajungem cu aceste intrebari, raspunsul e: la subiectul durerilor lombare care conform statisticilor se numara pe locul doi ca motiv de prezentare la medic, dupa raceala.

Pentru a fi mai clara imaginea de ansamblu: 8 din 10 persoane au dureri lombare care necesita atentia medicului, cel putin o data in viata.

Ce sunt si cum se resimt durerile lombare?

Zona lombara a coloanei vertebrale face conexiunea intre partea de sus si cea de jos a coloanei. In termeni populari durerile lombare se traduc prin dureri de mijloc sau le mai puteti intalni si sub denumirea de lombalgie; sunt cele mai comune dureri de spate si afecteaza persoanele de toate varstele.

Durerile lombare variaza ca intensitate si pot fi resimtite ca o durere usoara sau ca o senzatie de injunghiere. In urma unei dureri lombare miscarea poate deveni dificila sau chiar indreptarea spatelui poate deveni provocatoare ca si mentinerea spatelui drept.

In general durerilor lombare se resimt ca un cumul de simptome precum:

Durere intensa sacaitoare, de durata ce poate fi insotita de spasme musculare, mobilitatea este limitata si se poate simti durere la nivelul soldurilor;

Durere care se agraveaza dupa o perioada lunga petrecuta pe scaun in pozitie sezanda. In aceasta situatie durerile lombare pot fi diminuate cu mers si intinderi.

Dureri care radiaza la fese, picioare si talpi. Uneori aceste simptome asociate durerilor lombare pot fi insotite de senzatie intepatoare, amorteala sau furnicaturi care se resimt in jos pe coapsa si picior.

Dureri care se manifesta dimineata dupa trezire si care se diminueaza dupa miscare.

Ce cauze au durerile lombare?

Durerile lombare pot sa apara ca urmare a unor intinderi musculare, a unor leziuni aparute in urma unor miscari bruste sau in urma ridicarii unor obiecte grele. Totodata durerile lombare pot fi asociate cu diferite afectiuni ale coloanei vertebrale sau ale organelor interne.

Printre cele mai intalnite cauze ce duc la declansarea durerilor lombare sunt:

Intinderile muschilor/ ligamentelor pot fi rezultatul suprasolicitarilor sau a ranirilor bruste ceea ce determina aparitia durerilor lombare. Muschii cu rol in sustinerea/ stabilizarea coloanei vertebrale pot fi suprasolicitati, factor ce determina disconfort si tensiune in zona lombara. Aproximativ 80% din oameni sunt afectati de o astfel de durere.

Hernia de disc lombara este una din cauzele grave ale durerilor lombare si este urmarea deplasarii sau a ruperii unui disc intervertebral. Aceasta modificare aparuta la nivelul coloanei duce la exercitarea unei presiuni asupra nervilor din regiunea lombara. Hernia poate aparea ca urmare a traumatismelor sau a suprasolicitarii constante a coloanei vertebrale. In stadiile avansate durerile lombare sunt insotite de durere, amorteala si slabiciune in picioare.

Stenoza la nivelul coloanei vertebrale/ spinala este intalnita in special in cazul persoanelor varstnice si consta in ingustarea canalului lombar urmata de exercitarea unei presiuni asupra nervilor din acea regiune sau de comprimarea maduvii spinale.

Traumatisme la nivelul coloanei vertebrale- accidentari sau caderi de la inaltime- o forta mare exercitata asupra coloanei vertebrale ce produce leziuni si fracturi este insotitea si de dureri lombare.

Curbura coloanei vertebrale sau scolioza este o deformare a coloanei vertebrale data de deteriorarea discurilor vertebrale care nu mai pot sustine postura corecta a coloanei. Durerile lombare sunt o urmare a nervilor “ciupiti” si nu a aparitiei curburii.

Infectii precum:

  • zona Zoster - este o infectie virala provocata de un virus herpetic ce sta si la baza aparitiei varicelei. Daca ati avut varicela virusul ramane in stare latenta, iar reactivarea lui poate duce la dureri lombare;
  • boli inflamatorii pelvine, infectii renale sau infectii ale vezicii urinare pot manifesta inclusiv dureri lombare;
  • Boli autoimune ca lupusul, artrita reumatoida, spondiloza anchilozanta sau boala Crohn au printre simptome durerile lombare;
  • Diferite neoplazii ale coloanei vertebrale- tumora pe traseul unui nerv sau in structura medulara poate da dureri lombare;
  • Litiaza renala - daca functia rinichiului este afectata apar si durerile lombare date de cele mai multe ori de obstructii la nivelul tractului urinar produse de un calcul/ piatra.

Care este tratamentul recomandat in caz de dureri lombare?

Tratamentul durerilor lombare depinde de motivul care a determinat aparitia durerii si poate consta in administrare de medicamente, fiziokinetoterapie sau interventii chirurgicale.

Tratament "intinderi musculare" - este un tratament de scurta durata care are ca scop ameliorarea simptomelor. Medicul poate recomanda medicamente antiinflamatoare, calmante si relaxante musculare (miorelaxante). Alaturi de medicamente este recomandat ca pacientul sa limiteze activitatile care au declansat durerile lombare - ridicare de obiecte grele, rasuciri, etc. Nu sunt recomandate perioadele lungi de inactivitatea - acestea pot incetini procesul de recuperare. Se pot prescrie exercitii de kinetoterapie cu rol in intarirea musculaturii spatelui in vederea unei mai bune sustineri a coloanei vertebrale.

Tratament hernie de disc lombara - in stadiile incipiente se recurge la tratament medicamentos: analgezice, relaxante musculare, injectii cu cortizon, asociat cu terapie fizica. Kinetoterapeutul va stabili in functie de fiecare pacient programul de exercitii si eventual alte terapii asociate precum: masajul, elongatiile vertebrelor, terapie cu gheata si caldura, stimulare electrica a muschilor, etc.

Daca hernia afecteaza calitatea vietii pacientului prin limitarea activitatilor pe care le poate face sau daca apare slabiciune (deficit motor) la nivelul picioarelor se va apela la tratamentul chirurgical, dar doar la indicatia medicului specialist.

Tratament stenoza coloanei vertebrale este ca si in cazul herniei in prima faza medicamentos asociat cu gimnastica medicala, fiziokinetoterapie, etc. si eventual alte terapii precum masajul, iar in cazul agravarii simptomelor se recurge la tratamentul chirurgical care are ca scop oprirea evolutiei bolii, diminuarea durerii, etc.

Tratament "curbura" coloanei vertebrale- in acest caz conduita terapeutica este stabilita in functie de severitatea curburii si de varsta pacientului. Se poate recomanda purtarea unui corset cu rol in impiedicarea evolutiei bolii (la copii) sau tratamentul chirurgical in vederea reducerii severitatii curbei.

In cazul celorlalte cauze ce sunt asociate cu durerile lombare se va recomanda de medicul specialist tratamentul aferent fiecarei afectiuni ceea ce va duce si la diminuarea durerilor lombare.

Apelati intotdeauna la medic in cazul unei dureri lombare pentru a fi diagnosticat corect si pentru a beneficia de tratamentul adecvat nevoilor dumneavoastra!