Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Exercitii simple pentru spondiloza cervicala

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 14 martie 2022 Ultima actualizare: 14 martie 2022

Spondiloza cervicala este o afectiune care poate sa apara la orice varsta, dar este cel mai des intalnita la persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 si 60 de ani. Incidenta acestei boli creste cu varsta, astfel incat aproximativ 70% din persoanele peste 70 de ani prezinta modificari degenerative ale coloanei cervicale, chiar daca nu au niciun fel de simptom.

Spondiloza cervicala – informatii importante

In spondiloza cervicala, modificarile degenerative cronice afecteaza corpurile vertebrale si discurile intervertebrale, iar asta poate sa duca la hernie de disc cervicala sau la compresia maduvei spinarii. In plus, spondiloza se poate agrava o data cu inaintarea in varsta. Insa, in afara de procesul de imbatranire (care nu poate fi influentat), exista si cativa factori de risc care pot creste riscul de a dezvolta spondiloza cervicala: fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul, obezitatea, dar si postura incorecta (in fata calculatorului sau folosirea in exces a telefonului mobil).

Simptomele date de spondiloza cervicala includ unul sau mai multe din urmatoarele: amorteli si furnicaturi la nivelul gatului si/sau bratelor, rigiditatea gatului, ameteli, spasme musculare in zona gatului sau tulburari de echilibru.

Tratamentul in caz de spondiloza cervicala este reprezentat de relaxante musculare, antiinflamatoare nonsteroidiene, injectii cu corticosteroizi sau interventia chirurgicala (in cazurile severe de spondiloza). Medicul va poate recomanda si o serie de exercitii pentru spondiloza cervicala, care va vor ajuta la ameliorarea durerii si la cresterea flexibilitatii coloanei.

Exercitii pentru spondiloza cervicala

In primul rand, daca serviciul dumneavoastra presupune un timp indelungat petrecut pe scaun sau in fata calculatorului, va sfatuim sa incercati sa va relaxati muschii gatului si ai spatelui si sa adoptati o pozitie confortabila. Nu uitati sa faceti pauze frecvente. Pe langa acestea, exista cateva exercitii pentru spondiloza cervicala pe care va sfatuim sa le efectuati.

Miscari laterale ale capului

Acest exercitiu pentru spondiloza cervicala are scopul de reducere a rigiditatii gatului si de crestere a mobilitatii.

Incepeti prin a va intinde pe spate pe podea. Indoiti-va genunchii, pastrand talpile lipite de podea. Apoi miscati-va capul spre umarul drept si mentineti pozitia timp de 10 secunde. Dupa aceea, rotiti-va capul spre umarul stang. Repetati aceste exercitii pentru spondiloza cervicala de 5-10 ori pe fiecare parte.

Puteti efectua miscarile laterale si stand asezat pe scaun sau fotoliu, dar va sfatuim sa adoptati o pozitie corecta, si anume capul trebuie tinut drept, cu barbia inainte si umerii drepti.

Miscari de pronatie si supinatie a capului

Intindeti-va cu fata in jos pe o saltea si sprijiniti-va pe coate. Duceti-va capul in sus (ca si cum ati privi spre cer). Mentineti pozitia timp de 5 secunde, apoi reveniti la pozitia initiala. Repetati acest exercitiu pentru spondiloza cervicala de 10 ori, de 2-3 ori pe zi.

Intindeti-va pe saltea cu fata in sus. Ridicati-va doar capul, ducand barbia spre piept, si mentineti pozitia timp de 5 secunde. Repetati exercitiul de 10 ori, de 2-3 ori pe zi.

Exercitii pentru spondiloza cervicala cu barbia

Acestea au scopul de a tonifia muschii gatului si de a va ajuta sa adoptati o postura corecta. Ele se pot efectua in timp ce stati culcat sau in pozitie sezanda. Cu privirea indreptata inainte, duceti capul in jos, astfel incat barbia sa fie indreptata spre piept. Mentineti pozitia timp de 5 secunde, apoi repetati de 10 ori. Acest exercitiu pentru spondiloza cervicala ar trebui efectuat de 5-8 ori pe zi pentru a fi eficient.

Exercitii pentru spondiloza cervicala cu umerii

Fie stand in picioare, fie pe scaun (adoptand o postura corecta), ridicati-va umerii si apoi relaxati-va. Repetati de 5-10 ori. Apoi incercati sa efectuati miscari de rotatie a umerilor (spre fata si spre spate).

Exercitiul de retractie scapulara

Stati in picioare cu bratele pe langa corp. Duceti-va umerii inapoi si pieptul inainte. Mentineti aceasta pozitie timp de 10 secunde si repetati de 5-10 ori, de 2-3 ori pe zi. Daca acest exercitiu pentru spondiloza cervicala vi se pare prea usor, puteti sa folositi o banda elastica. Puneti banda in jurul unui obiect solid, cum ar fi un stalp al patului, la nivelul taliei dumneavoastra. Tineti cu fiecare mana un capat al benzii si trageti de banda (incercati sa va duceti umerii inapoi).

Aceste exercitii pentru spondiloza cervicala pot fi efectuate in timpul unei pauze, la serviciu, sau chiar in timp ce va uitati la televizor. Daca totusi nu simtiti o ameliorare, va sfatuim sa cereti sfatul unui medic specialist.