Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Exostoza calcaneana

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 12 noiembrie 2019 Ultima actualizare: 25 februarie 2020

Exostoza calcaneana reprezinta aparitia unor excrescente osoase patologice la nivelul calcaiului. Aceasta afectiune mai este cunoscuta in popor si sub denumirea de pinteni ai calcaiului, fiind mai frecvent intalnita la persoanele obeze, la cei cu picior plat si in cazul femeilor care poarta frecvent tocuri inalte.

Exostoza calcaneana

Stresul constant exercitat la nivelul fasciei plantare este responsabil de aparitia unei excrescente degenerative a osului in zona calcaiului.

Tabloul clinic in cazul pacientilor care se confrunta cu exostoza calcaneana este guvernat de durere, mai pronuntata dupa perioadele de repaus. In acest context, sustinerea greutatii corpului pe piciorul unde exista aceasta modificare poate sa fie afectata. In pofida acestui lucru, exista si persoane care prezinta pinteni calcaneeni asimptomatici.

Factorii de risc

Dupa cum aminteam anterior, exercitarea unei tensiuni cronice la nivelul calcaiului va duce in timp la aparitia inflamatiei si la depunerea de calciu, mecanisme care au drept consecinta formarea unei excrescente-pinten calcanean. Obezitatea, statul prelungit in picioare si sporturile care suprasolicita aceasta zona sunt citate ca posibili factori de risc implicati in aparitia exostozei calcaneene. Totodata, incaltamintea incomoda poate sa afecteze statica piciorului, exercitand o presiune suplimentara (alaturi de mers sau alte activitati). Astfel, purtarea pantofilor cu toc inalt in mod frecvent va suprasolicita zona calcaiului, cu aparitia inflamatiei si ulterior a excrescentei osoase.

Diagnostic si remedii

In urma examinarii piciorului (palparea zonei plantare) si a evaluarii radiologice a calcaiului, medicul (ortoped, reumatolog) poate sa puna diagnosticul de exostoza calcaneana.

  • De cele mai multe ori, preventia unei afectiuni este mai facila decat tratarea si vindecarea acesteia. In acest context, pentru a evita aparitia pintenilor calcaneeni se recomanda evitarea pantofilor cu toc, a ortostatismului prelungit si a eforturilor sustinute ce se vor rasfrange asupra articulatiei calcaiului.

 

  • Avand in vedere ca durerea este principala acuza a pacientilor cu pinteni calcaneeni, atunci combaterea acesteia este fara doar si poate primul gest medical. Astfel, repausul, aplicarea de gheata si medicatia antiinflamatoare sunt principii terapeutice menite sa diminueze durerea localizata la nivelul calcaiului.

 

  • Utilizarea ortezelor special concepute pentru aceasta zona poate fi eficienta atat in mentinerea pozitiei corecte a piciorului cat si pentru protejarea acestuia in timpul mersului.

 

  • Alta varianta terapeutica ce si-a dovedit utilitatea in contextul pacientilor cu exostoza calcaneana dureroasa este fizioterapia sub atenta indrumare a unui specialist.

 

  • Tratamentul cu unde de soc urmareste stimularea vascularizatiei locale, ceea ce va avea un efect benefic asupra tesutului afectat, cu ameliorarea simptomatologiei suparatoare caracteristice exostozei calcaneene. Aceasta metoda eficienta este neinvaziva, cu mentiunea ca o sedinta dureaza in medie 10 - 12  de minute, iar acestea vor fi spatiate la 5 - 7 zile fiind necesare 4 - 6 sedinte.