Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Fractura de coloana cervicala – simptomatologie si optiuni de tratament

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 4 august 2022 Ultima actualizare: 4 august 2022

Coloana vertebrala este alcatuita din 33 de oase numite vertebre, care sunt impartite in 5 portiuni: coloana cervicala, toracala, lombara, sacrala si coccisul. Sectiunea cervicala a coloanei cuprinde primele 7 vertebre, de la C1 la C7.

Fractura de coloana cervicala inseamna ca un os este rupt in aceasta regiune a coloanei, iar fracturile si dislocatiile aparute la acest nivel sunt des intalnite, reprezentand aproape jumatate din toate leziunile coloanei vertebrale. Fiind cea mai mobila portiune a coloanei vertebrale si cea mai vulnerabila la traumatisme, acest lucru nu este surprinzator.

Desi coloana lombara este cea mai solicitata, este mai probabil ca gatul sa sufere o leziune in urma traumatismelor, cum sunt accidentele auto.

Fractura de coloana cervicala – factori de risc si cauze

Fractura de coloana cervicala este cel mai adesea cauzata de un impact puternic in zona gatului sau capului, iar accidentele de masina reprezinta cea mai frecventa cauza. Alte situatii in care fractura de coloana cervicala poate sa apara sunt caderile de la inaltime si sporturile de impact (schi, ciclism, fotbal, hochei, baschet).

Diagnosticul de fractura de coloana cervicala

Majoritatea leziunilor de coloana cervicala apar la barbatii cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani, dar si varstnicii sunt la risc, in contextul bolilor cronice asociate si riscului mai mare de cadere.

Simptomatologie in fractura de coloana cervicala

Persoanele cu fractura de coloana cervicala pot avea urmatoarele simptome:

  • Durere la locul fracturii.
  • Rigiditatea gatu
  • Umflarea zonei afectate si aparitia echimozelor (vanatailor) la locul fracturii.
  • Spasme musculare.
  • In cazul compresiei nervilor, pot fi prezente paresteziile (amorteli) la nivelul bratelor sau picioarelor.
  • Tulburari de echilibru si de mobilitate.
  • Leziunile maduvei spinarii pot sa afecteze controlul respiratiei, asadar fractura de coloana cervicala poate sa determine si dificultati la respiratie.

Traumatismul care provoaca fractura de coloana cervicala poate cauza leziuni ale maduvei spinarii, care, din pacate, sunt ireversibile si permanente. In functie de localizarea si severitatea leziunii, afectarea maduvei poate duce la paralizie si chiar la deces.

Aproximativ 15-25% din cazurile de fractura de coloana cervicala sunt complicate si cu ocluzia arterei vertebrale, si, in acest caz, simptomatologia cuprinde: vertij, parestezii faciale unilaterale, dizartrie (dificultati de vorbire), disfagie (tulburari la inghitire) si diplopie (vedere dubla).

Fractura de coloana cervicala trebuie intotdeauna suspectata in cazul unui traumatism la nivelul gatului si capului, in special in cazul accidentelor auto.

Radiografia in doua incidente (fata, si mai ales profil) este esentiala pentru diagnosticul de fractura de coloana cervicala, dar in unele cazuri (fracturi fara deplasare) poate fi necesara efectuarea unei tomografii computerizate (CT). Aceasta investigatie este cel mai bun test pentru identificarea unei fracturi.

Pentru a evalua severitatea compresiei nervoase si leziunile maduvei spinarii se indica imagistica prin rezonanta magnetica (RMN). In cazul in care se suspicioneaza si leziuni ale arterei vertebrale, medicii pot sa recomande si efectuarea unei angiografii CT.

Tratament in fractura de coloana cervicala

Tratamentul pentru fractura de coloana cervicala va depinde de care dintre cele sapte vertebre sunt afectate si de tipul de fractura.

O fractura minora poate fi tratata prin imobilizarea gatului cu un guler cervical care trebuie purtat timp de 6-8 saptamani, pana cand osul se vindeca.

O fractura de coloana cervicala mai complexa sau mai severa va necesita interventie chirurgicala, care va reconecta bucatile de os si va repara leziunile vertebrale. Aceasta va fi urmata de o perioada de cateva luni in care zona afectata va trebui imobilizata.

Pentru durere sunt indicate analgezicele, iar recuperarea dupa fractura de coloana cervicala este obligatorie, sub indrumarea unui kinetoterapeut. Perioada de recuperare poate sa dureze pana la 12 saptamani, in functie de severitatea fracturii.

Fractura de coloana cervicala – masuri de preventie

Din pacate, in special in cazul practicarii unui sport de contact, fractura de coloana cervicala poate sa survina, chiar daca luati masuri de preventie. In alte cazuri, va recomandam urmatoarele:

  • Purtati intotdeauna centura de siguranta in masina, inclusiv pe bancheta din spate.
  • Nu conduceti niciodata masina sub influenta bauturilor alcoolice sau a drogurilor.
  • Evitati sa dati mesaje in timp ce conduceti si folositi dispozitivul handsfree daca vreti sa vorbiti la telefon.
  • Daca practicati ciclism, purtati intotdeauna casca si nu ascultati muzica in timp ce sunteti pe bicicleta.
  • Nu sariti in piscina sau in apa putin adanca. Nu impingeti alta persoana in piscina.
  • Purtati echipament de protectie in cazul in care practicati schi, hochei sau echitatie.
  • Evitati sporturile extreme, precum bungee-jumping sau skydiving.
  • Daca sunteti in varsta, nu este nicio rusine sa folositi un baston sau un cadru daca aveti instabilitate la mers.
  • In cazul in care sunteti martor la un accident de masina sau suspectati in orice alta situatie ca o persoana are fractura de coloana cervicala, va sfatuim sa solicitati si sa asteptati echipajul medical de urgenta. Miscarea persoanei respective si mobilizarea gatului acesteia poate sa provoace sau sa agraveze leziuni ale maduvei spinarii.