Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Fractura de cot - simptomatologie si recuperare

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 15 septembrie 2021 Ultima actualizare: 5 octombrie 2021

Fracturile de cot sunt destul de frecvente, in special la copii. De fapt, fractura de cot este cel mai frecvent tip de fractura in randul populatiei pediatrice. Evaluarea prompta si gestionarea acestor fracturi sunt esentiale, deoarece au risc de complicatii ale nervilor si ale vaselor de sange.

Exista mai multe tipuri de fracturi care implica articulatia cotului, iar in acest articol ne propunem sa va prezentam care sunt acestea si ce simptome puteti avea. De asemenea, vom discuta despre cauzele fracturii de cot, astfel incat sa stiti cum sa le preveniti, precum si despre tratamentul si recuperarea dupa fractura de cot.

CUPRINS:

Anatomia cotului
Fractura de cot - cauze posibile
Fractura de cot - simptomatologie
Diagnosticul de fractura de cot
Fractura de cot - tratament si recuperare

Anatomia cotului

Atunci cand discutam despre fractura de cot este important sa cunoastem mai intai anatomia cotului pentru a putea intelege mai bine ce se intampla in timpul lezarii acestei articulatii.

Articulatia cotului este o articulatie sinoviala care face legatura intre brat si antebrat, si este punctul de intalnire a trei oase: humerusul, radiusul (osul antebratului situat spre interior) si ulna sau cubitusul (osul antebratului situat spre exterior, pe partea pe care se afla degetul mic).

Impreuna, aceste trei oase formeaza doua articulatii: articulatia humero-ulnara si articulatia humero-radiala. La nivelul cotului, radiusul si ulna se articuleaza intre ele, formand articulatia radioulnara proximala, insa aceasta este considerata a fi o articulatie separata fata de cele care alcatuiesc articulatia cotului in sine.

In componenta articulatiei cotului exista mai multe ligamente (cele mai importante fiind ligamentul colateral medial, colateral lateral si inelar), muschi si nervi.

Fractura de cot – cauze posibile

Exista mai multe cauze ale fracturii de cot, insa cele mai intalnite sunt urmatoarele:

  • La caderea directa pe articulatia cotului sau in cazul in care ne lovim cu cotul de ceva (de un perete, de usa masinii in cazul unui accident de masina).
  • In cazul in care cadem in maini, cu cotul in extensie completa.

Tipuri de fractura de cot

Exista mai multe tipuri de fractura de cot:

  1. Fractura de olecran (o protuberanta osoasa ce face parte din ulna, situata in varful cotului), care apare de obicei in urma unei lovituri directe pe cot sau prin cadere cu cotul in extensie.
  2. Fractura de cap radial (partea radiusului care se articuleaza cu humerusul), un tip de fractura foarte frecvent intalnita in randul adultilor, care apare de obicei in urma caderii cu cotul intins.
  3. Fractura distala a humerusului, intalnita mai rar.

Fractura de cot – simptomatologie

Indiferent de tipul de fractura de cot, simptomatologia este similara. Cel mai frecvent simptom este durerea intensa, acuta, cu imposibilitatea extensiei articulatiei. Alte simptome ce insotesc durerea sunt reprezentate de:

  • rigidatea cotului
  • durere aparuta la orice mobilizare a articulatiei
  • tumefactia articulatiei si chiar aparitia de echimoze (vanatai) la nivelul bratului sau antebratului
  • amorteala sau slabiciune la nivelul bratului sau incheieturii mainii

Fractura de cot nu trebuie ignorata, existand riscul de complicatii vasculare sau ale nervilor potential permanente, asa ca sfatuim sa cereti asistenta medicala de urgenta. Tratamentul trebuie instituit cat mai rapid, astfel cresc sansele de vindecare si recuperare rapida dupa fractura de cot.

Diagnosticul de fractura de cot

De cele mai multe ori, o radiografie simpla este de ajuns pentru diagnosticul fracturilor de cot. In cazul copiilor, medicul poate sa recomande si radiografierea cotului sanatos. Articulatiile cotului la copii nu sunt complet formate, astfel incat cartilajul in crestere care ulterior va forma osul poate sa fie confundat cu un os rupt. Comparand radiografiile ambelor articulatii, medicul va putea sa puna diagnosticul corect.

Alte analize nu sunt in general necesare in cazul fracturii de cot, insa acestea pot fi recomandate daca pacientul necesita o interventie chirurgicala pentru repararea fracturii si sufera de anumite boli cronice.

Fractura de cot – tratament si recuperare

Tratamentul fracturii de cot depinde de tipul de leziune.

Tratamentul non-chirurgical cuprinde:

  • Atele care sa mentina articulatia cotului in pozitia corecta. In cazul in care fractura de cot este insotita de tumefactie importanta, atela va permite ameliorarea inflamatiei inainte de imobilizarea in aparatul gipsat, impreuna cu administrarea de antiinflamatoare si analgezice.
  • Aparatul gipsat sau ortezele speciale inconjoara bratul si permit osului sa se vindece singur, imobilizand articulatia.

Tratamentul chirurgical al fracturii de cot este necesar atunci cand fractura este deschisa sau cand fragmentele osoase sunt deplasate. Operatia se face sub anestezie generala sau regionala, iar repozitionarea oaselor se poate face cu placa si suruburi sau brose metalice.

Indiferent de tipul de tratament, recuperarea este esentiala. Ridicarea de obiecte cu bratul operat este interzisa cel putin sase saptamani, insa recuperarea dupa fractura de cot trebuie sa inceapa cat mai repede dupa interventie. In primele zile postoperator este important sa nu fortati articulatia si sa va asteptati la durere si disconfort. Cu ajutorul unui kinetoterapeut veti invata sa efectuati anumite exercitii cu scopul de a reface masa musculara si de a recapata functia normala a articulatiei.

In functie de gravitatea fracturii, perioada de recuperare dupa fractura de cot dureaza pana la cateva luni.