Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Hernia inghinala la copil

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 12 iunie 2019 Ultima actualizare: 18 iunie 2021

Hernia inghinala reprezinta o afectiune caracterizata de iesirea unui organ abdominal prin canalul inghinal. La copil, aceasta problema poate sa apara fie de la nastere, fie mai tarziu in mica copilarie. De regula, hernia inghinala este asimptomatica, insa cazurile complicate pot fi acompaniate de durere locala, varsaturi si febra. In ceea ce priveste repartitia pe sexe s-a observat o frecventa mai mare (de aproximativ 3-5 ori) a acestei afectiuni in randul baietilor. Totodata, hernia inghinala apare mai frecvent pe partea dreapta, insa sunt raportate si cazuri in care afectarea este bilaterala.

De ce apare hernia inghinala la copil

Hernia inghinala poate fi recunoscuta ca o umflatura (asimetrie) de diverse dimensiuni cu localizare in zona inghinala. Aceasta protuberanta poate sa coboare in scrot la baieti si spre labie la fetite. Daca la adult hernia inghinala apare datorita slabirii peretelui abdominal din diverse cauze, la cei mici aceasta patologie se datoreaza unui defect de inchidere a canalului peritoneo-vaginal. In mod normal acest canal se inchide dupa nastere, insa, in contextul in care se mentine deschis, ansele intestinale pot hernia. Printre alti factori de risc pentru aparitia herniei inghinale amintim antecedentele familiale, anomaliile uro-genitale, prematuritatea, fibroza chistica si displazia de sold.

Tabloul clinic

Umflatura sau asimetria regiunii inghinale este primul semn care apare la copilul cu hernie inghinala. Totodata, umflarea zonei cand copilul tuseste si disparitia protuberantei cand abdomenul este relaxat sunt alte semne clinice importante care indica diagnosticul de hernie inghinala. Notiunea de hernie reductibila se refera la disparitia protuberantei inghinale la impingerea acesteia in stare de relaxare. In momentul in care ansele intestinale sunt blocate in sacul herniei si nu mai pot fi impinse inapoi in abdomen trebuie intervenit rapid. Aceasta situatie mai poate fi acompaniata de durere (prin ischemierea anselor intestinale), tulburari gastrointestinale si febra, purtand denumirea de hernie incarcerata.

Hernia inghinala la copil

Tratament

In contextul diagnosticului de hernie inghinala se recomanda rezolvarea chirurgicala a acesteia pentru a evita posibilele complicatii (hernia incarcerata cu necrozarea anselor intestinale). Pentru herniile reductibile interventia chirurgicala nu reprezinta o urgenta medicala, insa temporizarea acesteia o perioada indelungata poate sa aiba implicatii serioase asupra copilului. Cura chirurgicala in cazul herniei inghinale dureaza in medie 40 de minute si se face cu anestezie generala. Printre complicatiile ce pot sa apara in cazul neglijarii acestei patologii amintim: strangularea ovarului si a anselor intestinale, ceea ce poate duce la pierderea acestor organe. Totodata, in cazul baietilor edematierea zonei inghinale poate avea repercusiuni asupra integritatii vaselor de sange ale testicolului, cu afectarea ulterioara a acestuia.

Cand trebuie sa mergeti de urgenta la medic

  • hernia nu poate fi redusa inapoi la nivelul abdomenului (suspiciune hernie incarcerata)
  • copilul se plange de durere in zona tumefactiei
  • cand apar tulburari gastrointestinale (greata, varsaturi)
  • daca apare febra.