Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Recuperarea dupa nastere - recomandari si strategii

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 13 septembrie 2019 Ultima actualizare: 13 septembrie 2019

Nasterea si perioada imediat urmatoare sunt poate cele mai complexe etape din viata unei femei. Chiar daca dupa nastere prioritatea este cel mic, femeile trebuie sa nu se neglijeze. In acest sens revenirea la greutatea optima este un proces dificil de care multe mamici se tem. In timpul sarcinii dar si dupa nastere organismul unei femei sufera o serie de modificari. Surplusul ponderal, procesul dificil de scadere in greutate si depresia postpartum sunt doar cateva dintre problemele intampinate dupa nastere. Din fericire activitatea fizica moderata vine in ajutorul femeilor care vor sa treaca mai usor peste perioada de recuperare postpartum.

Recuperarea-dupa-nastere

De ce este important sa faceti sport dupa nastere

Indiferent daca ati nascut natural sau prin cezariana, activitatea sportiva usoara spre moderata va fi un aliat de nadejde in recapatarea formei initiale. In cele ce urmeaza va vom prezenta cele mai importante efecte pozitive pe care sportul le are asupra organismului dupa nastere:

  • scaderea in greutate si revenirea la indicele de masa corporala optim;
  • cresterea tonusul general;
  • cresterea nivelului de energie si inducerea unei stari de bine;
  • diminuarea stresului;
  • ameliorarea simptomelor caracteristice depresiei postpartum;
  • imbunatatirea tonusului muscular (cu accent asupra musculaturii abdominale);
  • cresterea tolerantei la efort;
  • imbunatatirea tranzitului intestinal.

Recomandari practice

  • Inainte de a incepe orice tip de activitate fizica este indicat sa discutati cu medicul curant sau chiar cu moasa. In cazul in care ati facut miscare si in timpul sarcinii atunci puteti sa continuati cu aceasta in limita gradului de toleranta. Nu practicati activitati fizice intense si nu faceti din slabit unicul scop deoarece in acest fel riscati sa va suprasolicitati organismul. Mersul pe jos, urcatul scarilor, inotul si exercitiile de pilates sunt printre cele mai eficiente activitati menite sa va redea forma si tonusul avute inainte de sarcina.
  • De regula, dupa 6-8  saptamâni de la nastere puteti incepe o activitate sportiva moderata, cu o frecventa de 1-2 antrenamente pe saptamana. Primul contact cu sportul dupa nastere poate fi dificil pentru multe mamici. In acest sens, sfatul nostru este de a alege o activitate sportiva care va face placere, cu un grad scazut de dificultate pentru a evita disconfortul si posibilul abandon.
  • Orice activitate fizica ati incepe nu uitati etapa de incalzire. In acest fel veti da organismului timpul necesar pentru a se acomoda cu efortul fizic, ceea ce va usura felul in care corpul va percepe gradul de dificultate al oricarui tip de exercitiu. In plus, nu uitati sa consumati suficiente lichide pentru a evita deshidratarea.
  • Musculatura abdominala si cea a perineului sufera o serie de modificari atât la femeile care nasc natural cât si la cele care trec printr-o operatie cezariana. Având in vedere aceasta informatie nu este indicat sa va supuneti unor eforturi mari sau sa incepeti o activitate fizica care implica ridicarea de greutati.
  • Chiar daca sunteti extrem de ocupata cu cel mic si cu treburile casei nu trebuie sa renuntati la ideea de miscare. Astfel, exercitiile specifice pentru intarirea musculaturii perineului se pot face si in timp ce alaptati sau când  faceti alte treburi.