Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Riscurile artrozei netratate - sfaturi si recomandari pentru preventie

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 16 octombrie 2020 Ultima actualizare: 16 octombrie 2020
Artroza este o afectiune de cauza degenerativa, caracterizata de uzura cartilajului articular. Acest tip de deteriorare poate sa prinda orice articulatie, insa exista cateva zone afectate in mod frecvent, printre care se numara articulatiile mainii, soldului si articulatia gatului. 
 
De regula, artroza este o suferinta a persoanelor in varsta, insa sedentarismul, obezitatea, pozitiile vicioase si diverse meserii care implica miscari repetitive pot duce la aparitia acestei afectiuni si la persoanele mai tinere.
Riscurile artrozei netratate - sfaturi si recomandari pentru preventie

Complicatiile artrozei neglijate terapeutic

Abuzul de antiinflamatoare nesteroidiene si de antialgice este pentru multi o modalitate de a trece peste durerile de zi cu zi cauzate de uzura si distructia cartilajului articular. Este adevarat ca aceste clase de medicamente sunt eficiente, insa se adreseaza simptomatologiei si mai putin problemei de fond. Reducerea inflamatiei articulare este importanta, insa atunci cand incep sa apara durerile cu caracter mecanic (dupa efort, cu ameliorare la repaus) si limitarea miscarilor trebuie sa mergeti la medic pentru un consult si o serie de investigatii. In urma acestora se va putea lua o decizie terapeutica in functie de severitatea afectiunii si de varsta pacientului. In cazul in care temporizati tratamentul sau recomandarile medicului, boala poate progresa, dand nastere la o serie de complicatii.

  • Astfel, deteriorarea progresiva a cartilajului va duce la agravarea durerii, la aparitia deformarilor articulare si la scaderea calitatii vietii celor care se confrunta cu aceasta problema.
  • In plus, cei cu artroza care neglijeaza planul terapeutic au dureri atat de severe incat nu se odihnesc noaptea, fiind extrem de obositi peste zi.
  • Alte doua probleme ale pacientilor care se confrunta cu uzura cartilajelor sunt riscul de cadere si fracturile.
  • Si, nu in ultimul rand, durerea cronica caracteristica acestei boli va scadea productivitatea si capacitatea de a face si cele mai banale miscari.
Riscurile artrozei netratate  sfaturi si recomandari pentru preventie

Recomandari utile

  • Scaderea ponderala poate duce la diminuarea stresului mecanic exercitat asupra articulatiilor, cu ameliorarea durerilor. Totodata, este important sa menajati structurile articulare prin evitarea solicitarilor fizice indelungate, a miscarilor bruste si a pozitiilor vicioase.
  • Alaturi de tratamentul simptomatic si cel condroprotector recomandat de catre medic, balneoterapia, fizioterapie si purtarea ortezelor pot reduce semnificativ fortele de presiune care se exercita asupra articulatiei afectate.
  • Purtarea pantofilor comozi si utilizarea masurilor ergonomice la locul de munca pot avea un efect pozitiv asupra articulatiilor. Astfel, incercati sa nu mentineti aceeasi pozitie la birou pentru o perioada indelungata si folositi dispozitive speciale pentru sprijinul mainilor sau al picioarelor atunci cand lucrati.
  • Terapia ocupationala poate fi de real ajutor pentru cei care prezinta modificari degenerative la nivelul articulatiilor. Cu ajutorul acesteia pacientii pot invata cum sa isi realizeze sarcinile de peste zi fara sa puna presiune (sau sa puna presiune cat mai redusa)  pe articulatiile afectate.