Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Tenosinovita de Quervain – cauze, simptome, tratament

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 13 ianuarie 2021 Ultima actualizare: 13 ianuarie 2021

Tenosinovita de Quervain reprezinta inflamatia tecii (sinoviul) ce inconjoara cele doua tendoane ale muschilor extensori de la nivelul mainii. Tendoanele sunt acoperite de o teaca (membrana sinoviala), care are rolul de a le proteja, iar inflamatia acestei membrane se numeste tenosinovita. In cazul mainii, aceasta afecteaza tendoanele muschilor abductor lung al policelui si pe cel scurt extensor al policelui (degetul mare al mainii).

Cauzele tenosinovitei de Quervain

Desi incidenta tendinitei de Quervain nu este cunoscuta, ea este mai frecventa in randul femeilor. In plus, aceasta boala are predilectie pentru persoanele care practica anumite meserii in care se efectueaza miscari repetitive de flexie-extensie ale degetului mare al mainii (pianisti, dactilografi, croitori), precum si pentru sportivi (jucatorii de volei, de bowling, tenis sau canotorii) si mame care ridica copiii frecvent.

Folosirea repetata, excesiva a articulatiei mainii poate determina inflamatie locala. Prin urmare, in ultimii ani tenosinovita se intalneste din ce in ce mai des la persoanele care folosesc intensiv mouse-ul sau tastatura si, bineinteles, telefonul mobil. Astfel, tenosinovita de Quervain este supranumita si “degetul utilizatorului de mobil” sau “gamer thumb”.

tenosinovita-de-Quervain-cauze-simptome-tratament

Tenosinovita de Quervain - tablou clinic

In ceea ce priveste simptomatologia, pacientii acuza durere langa baza degetului mare (cateodata aceasta zona fiind umflata), durere la miscarea policelui si pumnului, dificultate in apucarea lucrurilor, si cateodata un scartait (crepitatie) produs la miscarea tendoanelor in tecile inflamate. Un semn important este durerea la palparea tabacherei anatomice.

Tenosinovita de Quervain - diagnostic

Este esential ca diagnosticul de tenosinovita sa fie pus cat mai devreme, astfel prevenind probleme mai grave, precum distrugerea tendoanelor. Daca va confruntati cu simptomele descrise mai sus, adresati-va unui medic specialist, care va examina mana afectata si va efectua cateva teste specifice pentru confirmarea diagnosticului de tenosinovita de Quervain:

-        testul sau manevra Finkelstein: strangerea pumnului cu policele in interior, apoi indoirea mainii spre degetul mic. Daca apar dureri, testul este pozitiv.

-        testul sau manevra Eichhoff (o varianta a testului Finkelstein): in timp ce pumnul este strans, cu policele in interior, medicul va va apuca mana si o va duce spre  degetul mic.

-        testul sau manevra Brunelli (mai specific decat testul Finkelstein): in timp ce policele este dus spre exteriorul mainii (abductie activa), pumnul va fi dus in aceeasi directie.

De obicei, nu sunt necesare investigatii suplimentare precum radiografia, diagnosticul fiind unul clinic, insa in cadrul examinarii medicul poate constata prezenta sau absenta altor patologii asociate, precum sindromul de tunel carpian, tenosinovita muschilor flexori, sinovita chistica sau sindromul Wartenberg (mononeuropatia nervului radial).

Tenosinovita de Quervain - tratament

Tratamentul tenosinovitei de Quervain are ca scop ameliorarea inflamatiei din zona mainii, prevenirea progresiei bolii si, de obicei, in 4-6 saptamani, vindecarea completa. In functie de severitatea bolii, medicul va poate recomanda tratament medical sau chirurgical.

Primul cuprinde antiinflamatoare locale, orale (precum ibuprofen) sau infiltratii locale cu corticosteroizi in teaca tendonului afectat. De asemenea, cateodata se recomanda purtarea unei orteze special conceputa, insa multi pacienti o suporta greu din cauza imposibilitatii de a folosi degetul mare. Pentru a spori sansele de vindecare, este necesar sa intelegeti importanta repausului in activitatile care solicita policele timp de 3-4 saptamani, sa aplicati comprese reci sau calde (alternandu-le), si sa va masati zona afectata de 3-4 ori pe saptamana, insa numai sub indrumarea unui kinetoterapeut. Acesta va poate ghida in procesul de vindecare si va poate invata ce exercitii sa efectuati pentru a va intari musculatura si pentru a evita suprasolicitarea tendoanelor.  

Acupunctura reprezinta o terapie alternativa care poate fi folosita la pacientii care au contraindicatie la antiinflamatoare. Totodata, au fost observate beneficii in ameliorarea durerii si inflamatiei si prin folosirea laserterapiei si electroterapiei.

Tratamentul chirurgical este indicat de obicei in cazuri rezistente la tratamentul medicamentos sau in cazuri avansate ale bolii. Operatia se efectueaza sub anestezie locala, dureaza aproximativ 20 de minute si presupune eliberarea tendoanelor din teaca sinoviala, iar durerile dispar imediat postoperator.

Daca vi s-a recomandat acest tip de tratament, trebuie sa stiti ca este obligatorie purtarea unei orteze dupa interventia chirurgicala si urmarea unui program recuperator pentru a va recapata mobilitatea si forta. De regula, in 3-4 saptamani va puteti relua activitatile obisnuite, insa cele solicitante nu mai devreme de 2 luni.

Tenosinovita de Quervain se agraveaza fara tratament, putand duce la imposibilitatea de a apuca obiectele, asa ca va incurajam sa cereti sfatul unui specialist daca aveti vreunul din simptomele descrise mai sus. Si, nu in ultimul rand, va prezentam cateva recomandari pentru prevenirea acestei afectiuni si anume: evitati miscarile repetitive ale mainii, faceti pauze de la tastat sau jocul pe calculator si evitati ridicarea de greutati care ar putea suprasolicita incheietura mainii.