Se estimeaza ca aproximativ 19-20% din populatia Romaniei are varsta peste 60 de ani. Acest fapt este rezultatul cresterii sperantei de viata, dar si fenomenului de migratie si scaderii natalitatii.
Procesul de imbatranire este inevitabil, si este bine cunoscut faptul ca incidenta bolilor cronice precum bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, boala Parkinson sau boala Alzheimer creste oda...
Escarele, cunoscute si sub denumirea de ulcere de presiune sau ulcere de decubit, reprezinta leziuni ale pielii si ale tesutului inconjurator care rezulta din presiunea prelungita care intrerupe alimentarea cu sange a pielii, determinand moartea acesteia si a tesutului care o inconjoara.
Escarele sunt unele dintre cele mai frecvent intalnite afectiuni medicale la pacientii care sunt imobili...
Sistemul osos este un organ activ, alcatuit din tesuturi si celule aflata intr-o continua activitate pe parcursul vietii noastre. Metabolismul oaselor cuprinde trei faze principale: cresterea, modelarea sau consolidarea si remodelarea. Ultima faza predomina la varsta adulta si cuprinde resorbtia osoasa si procesul de formare de tesut osos nou, activitati metabolice care au loc constant in corp...
Oasele reprezinta mult mai mult decat un schelet care ne sustine corpul, ele fiind tesuturi vii, active, care sunt remodelate in mod constant. Ele au multe functii, protejand organele si oferind un mediu pentru maduva osoasa unde sunt create celulele sangvine. In plus, oasele au rol si de stocare a mineralelor, in special calciul.
Densitatea osoasa este cea mai buna la adultii tineri, de obice...
Oasele alcatuiesc axul central al corpului, indeplinind mai multe functii:
Servesc ca sprijin si sustinere pentru organism.
Protejeaza diferite organe (creierul, maduva spinarii, organele din torace).
Stocheaza calciu.
Asigura un mediu pentru maduva osoasa hematogena (care produce celulele sangelui).
Servesc ca elemente de insertie pentru ligamente si muschi, permitand miscarea corpului.
Sis...
Scheletul uman este alcatuit din 206 oase si alte structuri precum ligamente, tendoane si cartilaj. Fiecare os este de fapt un organ care include tesut nervos, tesut epitelial si tesut conjunctiv, iar oasele au multiple functii, printre care amintim:
Confera suport pentru muschi si alte tesuturi.
Protejeaza organele.
Au rol de rezervor pentru minerale precum calciul si fosforul, precum si rez...
Zona lombara a coloanei vertebrale are un rol important in sustinerea partii superioare a corpului, si are in componenta, pe langa oasele coloanei (vertebrele), diferite articulatii, ligamente, nervi si muschi.
Durerea lombara, denumita si lumbago, poate sa rezulte deci din afectarea uneia sau mai multor structuri ale acestei zone, si peste 70% din populatia globului va suferi de cel putin un ...
Sindromul picioarelor nelinistite este o afectiune neobisnuita si neglijata de foarte multe ori. Denumirea in limba engleza este de „Restless Leg Syndrome”, de aici prescurtarea RLS. Aceasta afectiune mai poarta si denumirea de „sindromul Wittmaack – Ekbom” si a inceput sa apara in literatura de specialitate din anul 1940, datorita unui neurolog suedez care a studiat si descris manifestarile c...
Indiferent de modul in care este fumat, tutunul este periculos pentru sanatatea noastra. Nu exista substante sigure in produsele din tutun, de la gudron si acetona la benzen si monoxid de carbon. Substantele inhalate in timp ce fumam nu afecteaza numai plamanii, ci intregul organism.
Tigarile contin aproximativ 600 de ingrediente, iar atunci cand ne aprindem o tigara acestea genereaza mai mult...