Cele 3 tipuri de stoma – informatii complete
Cuvantul „stoma” provine din limba greaca si inseamna „gura” sau „deschidere”. In anumite circumstante pe care le vom detalia in acest articol, unele boli care afecteaza tractul intestinal si urinar pot sa necesite interventii chirurgicale complexe care au scopul de a redirectiona materiile fecale sau urina de la tesuturile afectate prin aducerea unei portiuni de intestin la peretele abdominal anterior. O stoma poate sa fie temporara sau permanenta, si este indicata in reducerea morbiditatii si mortalitatii asociate cu mai multe afectiuni ale tractului gastrointestinal sau urinar, printre care bolile intestinale inflamatorii, perforatii, obstructii, si anumite tipuri de cancer.
CUPRINS:
Ce este o stoma?
Tipuri de stoma
Colostoma
Ce este colostomia?
Indicatii de colostomie
Tipuri de colostomie
Interventia pentru colostomie
Viata pacientului cu colostoma
Ileostoma
Ce este ileostomia?
Indicatii de ileostomie
Tipuri de ileostomie
Interventia pentru ileostomie
Viata pacientului cu ileostoma
Urostoma
Ce este urostomia?
Indicatii de uroostomie
Tipuri de urostomie
Interventia pentru urostomie
Viata pacientului cu urostoma
Ajustarea psihologica la prezenta unei stome poate sa fie dificila la inceput, dar asta nu inseamna ca pacientii cu stome nu se pot bucura de o viata activa.
In acest articol va vom expune tot ce trebuie sa stiti despre trei din cele mai intalnite tipuri de stoma: colostoma, ileostoma si urostoma.
Ce este o stoma?
O stoma reprezinta o deschidere artificiala a unei portiuni din tubul digestiv sau urinar la nivelul peretelui abdominal care permite eliminarea materiilor fecale sau a urinei din intestin, respectiv din tractul urinar. In dreptul stomei se pune o punga colectoare care acumuleaza materiile eliminate.
O stoma este de obicei rotunda, rosie si umeda, si are dimensiunea cuprinsa intre 2-5 centimetri.
Tipuri de stoma
Exista mai multe tipuri de stoma. Cele mai des intalnite sunt colostoma, ileostoma si urostoma, iar mai putin frecvente sunt jejunostoma si gastrostoma.
Colostoma
Colostoma este deschizatura formata prin aducerea colonului (intestinul gros) la suprafata abdomenului, astfel ocolind rectul.
Ce este colostomia?
Colostomia reprezinta procedura chirurgicala efectuata pentru a devia o portiune a colonului spre peretele abdominal. Colonul este scos aproximativ 4-5 centimetri peste piele, cu scopul de a preveni inflamatia tegumentului in urma contactului cu materii fecale, formand stoma.
In unele cazuri, partea inferioara a intestinului gros este indepartata, rezultand intr-o colostoma permanenta, iar in alte cazuri colostoma poate sa fie temporara. Cel mai frecvent, colostoma formata este pozitionata pe partea stanga a abdomenului, insa localizarea ei depinde de segmentul de intestin gros afectat.
Indicatii de colostomie
Colostomia este indicata atunci cand exista o problema pe o anumita portiune a intestinului gros. Unele dintre cele mai frecvente motive pentru formarea unei colostome sunt:
- Cancerul de colon
- Cancerul de rect
- Boala Crohn
- Colita ulcerativa (rectocolita ulcerohemoragica)
- Diverticulita
- Obstructii intestinale
- Infectii intestinale
Tipuri de colostomie
O colostomie poate fi temporara sau permanenta, si poate fi efectuata in orice parte a colonului. Tipurile diferite de colostomie se impart in functie de portiunea de intestin gros in care sunt necesare, astfel:
- Colostomia colonului sigmoid (cel mai intalnit tip)
- Colostomia colonului descendent
- Colostomia colonului transvers
- Colostomia colonului ascendent
Interventia pentru colostomie
Colostomia se face sub anestezie generala, iar interventia chirurgicala poate fi laparoscopica sau prin chirurgie deschisa. Atunci cand este posibil, laparoscopia este preferata, intrucat cercetarile au aratat ca pacientii se recupereaza mai repede si au riscul mai mic de complicatii.
Viata pacientului cu colostoma
La nivelul colostomei se va atasa o punga de colostomie, cu ajutorul careia se va evacua continutul intestinului gros. Exista diferite modele, culori si dimensiuni de pungi de colostomie, iar acestea trebuie golite si schimbate atunci cand sunt pline (de obicei de cateva ori pe zi), desi exista si pungi drenabile care trebuie inlocuite doar la 1 sau 2 zile. Personalul medical va va invata tot ce trebuie sa stiti pentru a va ingriji colostoma, inclusiv schimbarea si detasarea pungii de colostomie si ingrijirea si dezinfectarea stomei.
Intrucat colonul are nevoie de timp pentru a se vindeca, alimentatia normala nu va fi posibila la inceput, iar in primele zile medicii vor recomanda administrarea de fluide si nutrienti pe cale intravenoasa. Trecerea la dieta normala se face treptat, pe parcursul a 7-8 saptamani, insa vor trebui evitate mesele mari si bogate in grasimi, precum si anumite alimente care pot fi iritante pentru intestin (alimentele picante, prajelile, citricele sau alimente care produc gaze).
Ileostoma
Ileostoma este deschizatura formata dupa aducerea ileonului (portiunea finala a intestinului subtire) la suprafata abdomenului.
Ce este ileostomia?
Ileostomia reprezinta procedura chirurgicala prin care ileonul se conecteaza la peretele abdominal, ocolind astfel intestinul gros. Ca si in cazul colostomei, ileostoma poate fi temporara (necesara atunci cand o portiune a colonului are nevoie de timp pentru a se vindeca) sau permanenta (efectuata cand intestinul gros este indepartat si reconectarea la anus nu este fezabila).
Indicatii de ileostomie
Ileostomia este indicata in cazurile in care exista o afectiune a colonului, ileostoma fiind o solutie pentru a ocoli acest segment afectat. Astfel, motivele efectuarii ileostomei sunt:
- Cancerul de colon
- Cancerul de intestin subtire
- Infectii intestinale
- Boala Crohn si colita ulcerativa (pentru a ameliora inflamatia colonului)
- In cazul necesitatii efectuarii unei inteventii chirurgicale complexe pe rect sau anus
Tipuri de ileostomie
Cel mai frecvent tip de ileostomie este cel „standard”, care conecteaza ileonul la peretele abdominal. De cele mai multe ori ileostoma este localizata in partea dreapta a abdomenului, putin mai jos de ombilic.
Ileostomia „continua”, mai rar efectuata in ziua de azi, presupune realizarea unei pungi (sau rezervor) creata din ileon, cu un mecanism de supapa la iesirea sa la suprafata pielii, ceea ce va permite depozitarea continutului intestinal intr-un recipient expandabil, fara a fi nevoie de o punga de colectare externa.
Interventia pentru ileostomie
Ca si in cazul colonostomiei, interventia chirurgicala se face sub anestezie generala, si poate fi laparoscopica sau prin chirurgie deschisa (clasica). Exista 2 metode de a face o ileostoma:
- Ileostomia in bucla, in care o bucla din intestinul subtire este extrasa la nivelul peretelui abdominal inainte de a fi deschisa si cusuta pe piele, formand astfel ileostoma.
- Ileostomia terminala, cand ileonul este separat de colon si este scos la nivelul peretelui abdominal.
Viata pacientului cu ileostoma
Dupa operatie, pacientul cu ileostoma va trebui sa foloseasca pungi colectoare, care vin in diverse modele si dimensiuni. Personalul medical va va instrui in ceea ce priveste ingrijirea ileostomei si golirea pungilor.
Alimentatia persoanelor cu ileostoma presupune adoptarea unui program regulat de mese, luate la aproximativ aceeasi ora, precum si mestecatul atent. O dieta sanatoasa care sa asigure toti nutrientii necesari organismului este foarte importanta. La pacientii cu ileostoma, alimentele si lichidele ingerate nu mai calatoresc in tot intestinul, iar asta inseamna ca organismul are mai putin timp pentru a le absorbi. O atentie sporita ar trebui acordata hidratarii corespunzatoare si electrolitilor, in special sodiul si potasiul, asa ca pacientii cu ileostoma sunt sfatuiti sa suplimenteze alimentele bogate in potasiu si sa nu excluda sarea din dieta.
Urostoma
Urostoma este o deschidere (stoma) la nivelul burtii care redirectioneaza urina in exterior, fara ca aceasta sa treaca prin vezica urinara.
Ce este urostomia?
Urostomia este interventia chirurgicala care se efectueaza dupa ce vezica urinara a fost indepartata chirurgical (cistectomie), sau daca aceasta nu mai functioneaza. O bucata din intestinul subtire este apoi folosita pentru a forma urostoma necesara eliminarii urinei din corp.
Indicatii de urostomie
Urostomia se face atunci cand exista probleme grave la nivelul vezicii urinare, precum:
- Cancerul de vezica
- Incontinenta urinara
- Inflamatia cronica a vezicii urinare
- Leziuni ale maduvei spinarii care afecteaza nervii ce controleaza vezica
Tipuri de urostomie
Exista doua tipuri de urostomie:
- Urostomia standard (conventionala), in cadrul careia medicul chirurg indeparteaza o bucata din intestinul subtire si o utilizeaza pentru a conecta ureterele si exteriorul burtii. Urina va curge apoi prin aceasta cale si va iesi prin urostoma. Aceasta se conecteaza la o punga de colectare a urinei.
- Urostomia continua, similara cu cea standard, cu exceptia faptului ca medicul chirurg va construi o punga cu valve la fiecare capat pentru a impiedica scurgerea urinei inapoi in rinichi. In acest caz va fi nevoie de introducerea unui cateter de mai multe ori pe zi in urostoma pentru a scurge urina.
Interventia pentru urostomie
Ca si in cazul celorlalte stome, operatia se efectueaza sub anestezie generala. In timpul procedurii (ce dureaza in jur de 4 ore), chirurgul va elimina o mica bucata din intestin, iar restul intestinului va fi reconectat pentru a pastra functionalitatea tubului digestiv. Un capat al intestinului va fi atasat de uretere, tuburi care in mod normal transporta urina de la rinichi la vezica urinara. Celalalt capat al intestinului va fi atasat la stoma, iar urina va ajunge la aceasta.
Viata pacientului cu urostoma
In cele mai multe cazuri, urostoma este permanenta, insa, spre deosebire de colostoma si ileostoma, nu exista restrictii alimentare. Pacientii cu acest tip de stoma vor trebui sa isi goleasca punga de colectare de cateva ori pe zi si sa aiba grija de pielea din jurul stomei conform recomandarilor cadrelor medicale.