Afectiuni ale sistemului osos ce se agraveaza in sezonul rece
Cand se confrunta cu temperaturi scazute, organismul sufera un proces numit vasoconstrictie, care este in esenta un proces de ingustare a vaselor de sange la nivelul extremitatilor si devierea sangelui catre organele vitale, cum ar fi inima, creierul, plamanii si intestinele, pentru a mentine temperatura constanta la nivelul lor. Atunci cand muschii, tendoanele si ligamentele primesc mai putin sange, ele devin mai rigide. Probabil ati resimtit asta cand ati incercat sa scrieti sau sa tastati avand mainile reci si ati observat ca efectuati miscarile mult mai lent.
Acelasi lucru se intampla si cu structurile musculare si ligamentare care sustin coloana vertebrala. Atunci cand vremea este rece, fluxul de sange este redus catre acestea, ele devin mai rigide, lucru ce agraveaza o afectiune preexistenta la nivelul coloanei.
Pe scurt, vremea rece poate provoca dureri de spate deoarece determina o strangere a muschilor, tendoanelor si ligamentelor ce sustin coloana. Este important de notat faptul ca majoritatea durerilor coloanei vertebrale sunt determinate nu de o problema a coloanei, ci de afectarea acestor structuri care o sustin. Daca aceste tesuturi devin rigide, ele tensioneaza radacinile nervoase si astfel putem resimti durere la nivelul coloanei, chiar daca sursa durerii nu este coloana efectiv, sunt partile moi din jurul ei.
In plus, tremuratul este un raspuns tipic la scaderea temperaturii, aceste contractii musculare rapide ajutand in mod natural producerea si mentinerea caldurii in organism. Dar tremuratul poate produce o rigiditate sau crampa musculara, chiar daca nu o resimtim. Acest lucru insemna ca suntem predispusi la dureri de spate la vreme rece din cauza raspunsului natural al organismului la aceasta.
Daca articulatiile sunt deja inflamate, o scadere a presiunii barometrice sau a temperaturii poate provoca umflaturi si dureri articulare, atat la nivelul articulatiilor coloanei vertebrale, cat si in alte articulatii din organism. Aceasta se produce datorita presiunii gravitationale scazute ce nu poate preveni umflarea aditionala a unei articulatii deja afectate. Pe masura ce se umfla o articulatie, nervii senzitivi din jurul ei inregistreaza schimbarea si astfel resimtim durere mai mare.
Au fost efectuate doua studii ce au incercat sa descopere daca vremea rece influenteaza organismul, iar rezultatele acestor studii au aratat ca raspunsul este da.
Un prim studiu a fost efectuat de cercetatori olandezi pe pacienti cu coxartroza, ce reprezinta artroza la nivelul soldului, cea mai frecventa degradare prin uzura a unei articulatii. Acestia au comparat simptomele pacientilor cu o varietate de variabile meteorologice. Astfel, dupa o perioada de 2 ani, ei au aratat ca durerea si rigiditatea articulara au fost agravate de cresterea presiunii barometrice si a umiditatii.
Cel de-al doilea studiu a fost efectuat pe un grup de peste 800 de pacienti din 6 tari europene, cu artroza la nivelul soldului, genunchiului sau a mainilor. Desi schimbarile climatice nu pareau sa afecteze simptomele, umiditatea ridicata a fost legata de cresterea durerii si a rigiditatii articulare, in special pe vreme rece.
Astfel au concluzionat ca schimbarile climatice afecteaza durerea si rigiditatea articulara in artroze. Dar daca despre vreme nu putem face nimic, asta nu insemna ca nu putem face nimic pentru artroza. Daca aveti dureri articulare persistente, rigiditate sau tumefactie articulara, consultati medicul dumneavostra, indiferent de vremea de afara!