Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Artroza: dieta, exercitii, orteze pentru compresia si sustinerea articulatiei

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 9 august 2018 Ultima actualizare: 18 iunie 2021
Sfatul medicului_activitatea fizica in cazul persoanelor cu diabetArtroza este o afectiune suparatoare care are drept substrat procesul distructiv cu localizare articulara. Aceasta poate sa afecteze orice articulatie, cele mai frecvente localizari fiind cele de la nivelul soldului (coxartroza) sau a genunchilor (gonartroza). Cartilajele sunt structuri ce fac parte din articulatie si care permit mobilizarea corecta a acesteia. Desi aceasta afectiune este de regula intalnita la varstnici, exista si persoane tinere care pot suferi din aceasta cauza. Spre exemplu cresterea in greutate ce pune presiune pe articulatii, dezechilibrele hormonale si traumatismele pot sa duca in timp la distrugerea cartilajelor si, implicit, la aparitia artrozei.

Semnele si simptomele artrozei

• flexibilitate redusa a unei articulatii pana la aparitia rigiditatii • sensibilitate sau durere la folosirea articulatiei • aparitia ciocurilor sau a osteofitelor in vecinatatea zonei afectate de artroza In cazul in care va confruntati cu aceste probleme, este indicat sa mergeti la medic pentru a beneficia de cel mai bun tratament. artroza genunchi - sfaturi catena pas cu pas

Exercitii pentru ameliorarea simptomatologiei 

Desi aceasta afectiune este una degenerativa, miscarea este cel mai bun tratament. Cu ajutorul acesteia se poate mentine gradul de mobilitate articulara, evitandu-se astfel rigidizarea zonei afectate. Gimnastica medicala sau kinetoterapia joaca un rol esential in imbunatatirea mobilitatii articulare si in ameliorarea simptomelor neplacute. Nu este recomandat sa faceti orice tip de miscare. In acest sens, este indicat sa mergeti la o evaluare completa care sa includa fie o radiografie, fie evaluarea prin rezonanta magnetica a zonei afectate inainte de a incepe un plan terapeutic. Astfel, se va determina gradul de afectare al articulatiei si se vor putea alege in mod tintit exercitiile cele mai corecte. Cu ajutorul gimnasticii medicale se imbunatateste vascularizatia zonei si se va evita astfel contractura musculara dureroasa. O alta modalitate de a lupta cu aceasta afectiune neplacuta este balneoterapia (in combinatie cu fizioterapia). Studiile existente arata o imbunatatire a mobilitatii articulare si ameliorarea durerilor in mod semnificativ. De asemenea, baile de namol sau de sulf sunt si ele posibile modalitati terapeutice pentru cei ce sunt diagnosticati cu aceasta afectiune.

Ortezele - un real ajutor

Ortezele sunt dispozitive medicale care permit sustinerea articulatiei, fara insa a impiedica mobilizarea acesteia. Exista orteze pentru fiecare articulatie in parte (orteze pentru membrul superior, orteze pentru membrul inferior, orteze pentru abdomen), alegerea corecta a acestora fiind insa esentiala. Pentru a nu agrava problema de fond (artroza) o orteza trebuie sa fie recomandata in mod tintit (in functie de dimensiune) de catre medicul curant. Timpul de utilizare al acesteia este un alt aspect care difera pentru fiecare caz in parte, si care trebuie discutat cu medicul specialist.

Rolul dietei

Dieta corecta joaca si ea un rol esential in tratamentul pacientilor cu artroza. Obezitatea este unul din principalii factori de risc pentru aparitia artrozei, astfel incat este esentiala scaderea in greutate pentru a micsora presiunea exercitata asupra articulatiei.  Acest lucru se face urmand un plan alimentar echilibrat, hipocaloric pentru pacientii supraponderali. Totodata, alimentatia zilnica trebuie sa contina elementele esentiale pentru refacerea articulatiei, printre care amintim: calciul, vitamina D si acizii grasi omega 3. Suplimentele alimentare cu Vitamina E, A, C si zinc ajuta la imbunatatirea vascularizatiei locale si la sustinerea articulatiei afectate.