De ce este importanta incaltamintea speciala in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat
Diabetul zaharat este o afectiune cronica care poate pune viata in pericol prin instalarea complicatiilor. Procesele ce au loc in organismul unui pacient cu diabet zaharat dezechilibrat sunt extrem de complexe, numitorul comun si pericolul principal fiind cresterea valorii glicemiei serice. In timp, hiperglicemia poate sa afecteze vasele, nervii si organele deservite de catre acestea, motiv pentru care medicul diabetolog trebuie sa fie extrem de atent atunci cand examineaza un pacient cunoscut cu diabet zaharat.
Neuropatia diabetica
Printre cele mai de temut complicatii ale diabetului zaharat se numara si neuropatia diabetica, aceasta caracterizandu-se prin afectarea terminatiilor nervoase. Secundar acestei probleme acuzele principale vor fi aparitia furnicaturilor si a senzatiei de durere si arsura cu localizare frecventa la nivelul membrelor inferioare. Din pacate, aproximativ jumatate din pacientii cu diabet zaharat vor dezvolta o forma de neuropatie diabetica care poate duce la pierderea sensibilitatii la nivelul picioarelor si, implicit, la aparitia leziunilor. In plus, pacientii cu diabet zaharat prezinta un risc mai mare de a dezvolta infectii. In acest context, pierderea sensibilitatii cutanate (la nivelul picioarelor) coroborata cu riscul crescut de a dezvolta diverse infectii pot avea drept consecinta aparitia ranilor si a ulceratiilor care necesita tratament rapid pentru a nu se ajunge la necesitatea amputarii zonei respective.
Incaltamintea pacientului cu diabet zaharat
Pacientii cu diabet zaharat trebuie sa acorde o atentie speciala ingrijirii picioarelor si alegerii pantofilor potriviti. Daca doriti informatii precise in acest sens, puteti cere sfatul unui podolog specializat in ingrijirea persoanelor cu diabet zaharat. In cele ce urmeaza va vom prezenta cateva reguli esentiale pe care trebuie sa le aveti in vedere daca suferiti de diabet si doriti sa va alegeti .
- Cu cat un pantof este mai comod, cu atat riscul de a va produce leziuni este mai mic. In acest sens va recomandam sa evitati pantofii cu varful ascutit sau pe cei care va strang. In caz contrar, un pantof cu un numar prea mic sau care va jeneaza intr-un anumit punct poate sa duca in timp la aparitia unei ulceratii care are risc de infectie.
- Pentru femei ar fi indicat sa evite pe cat posibil pantofii cu toc inalt si ascutit. Presiunea exercitata de acest tip de incaltaminte asupra piciorului poate sa fie extrem de nociva pe termen lung.
- Evitati sandalele sau pantofii cu bretele, intrucat acestia pot pune presiune pe tegument, cauzand rani.
- Pacientii cu diabet zaharat este bine sa nu poarte incaltaminte deschisa (de tipul sandalelor) pentru a minimiza sansele de a se lovi. Totodata, cei care se stiu cu diabet trebuie sa poarte intotdeauna sosete confortabile din material de calitate pentru a evita umezeala ce intretine aparitia diverselor probleme la acest nivel.
- In cazul in care un pacient cu diabet zaharat se confrunta deja cu o leziune la nivelul piciorului, acesta trebuie sa mearga la medic pentru a primi cea mai buna ingrijire. Leziunile neglijate terapeutic pot ajunge la infectii greu de tratat. In plus, pentru cei care se confrunta cu leziuni la nivelul piciorului exista incaltaminte medicinala special conceputa pentru astfel de situatii.