De ce este importanta purtarea ortezei in artrita reumatoida
Artrita reumatoida este o afectiune a carei etiologie nu este pe deplin cunoscuta. Substratul acestei boli este reprezentat de inflamatia cronica ce are implicatii atat asupra articulatiilor, cat si asupra altor structuri printre care amintim: ochiul, pielea, plamanii sau vasele de sange. Ceea ce se stie in momentul de fata este faptul ca la pacientii cu artrita reumatoida sistemul imunitar ataca structurile proprii motiv pentru care apare inflamatia. In timp aceasta va duce la modificari ale membranei sinoviale cu afectarea ulterioara a articulatiilor.
Exista anumiti factori care cresc riscul de aparitie a artritei reumatoide. Astfel
- sexul feminin
- varsta intre 40 si 60 de ani
- istoricul familial pozitiv
- fumatul sunt cativa din cei mai importanti factori de risc implicati in aparitia acestei afectiuni.
Complicatiile artritei reumatoide
Pacientii care se confrunta cu aceasta afectiune acuza umflarea articulatiilor cu durere, atat spontana cat si la mobilizarea acestora. Sunt prinse de regula articulatiile mici ale mainii (interfalangiene si metacarpofalangiene) si piciorului. Totodata, pacientii care se confrunta cu aceasta boala pot prezenta afectarea articulatiilor de la nivelul umerilor, coatelor si genunchilor.
O alta trasatura a artritei reumatoide este redoare articulara matinala. Alaturi de manifestarile articulare pacientii cu artrita reumatoida mai acuza oboseala, lipsa poftei de mancare, scadere in greutate si febra.
Netratata, aceasta boala poate avea numeroase complicatii. Astfel, procesul inflamator cronic neglijat terapeutic va duce in timp la anchilozarea articulatiilor cu deformarea acestora. In cazul pacientilor cu artrita reumatoida si pentru a preveni aceste modificari se poate opta (alaturi de tratamentul recomandat de catre medic) pentru purtarea ortezelor.
Rolul ortezelor in artrita reumatoida
Tratamentul artritei reumatoide presupune medicatie ce are drept scop reducerea simptomelor, a inflamatiei si incetinirea progresiei bolii. Alaturi de acestea, purtarea ortezelor poate aduce un beneficiu avand in vedere ca progresia acestei boli este catre aparitia deformarilor articulare.
Astfel, ortezele pot ajuta la ameliorarea durerilor si pot preveni deformarile. Inainte de a folosi o orteza este bine sa va sfatuiti cu medicul curant in legatura cu indicatiile clare ale acesteia si stabilirea timpului de folosire.
Daca orteza este purtata prea mult timp sau nu isi are rostul aceasta poate sa agraveze problema de fond. In plus alegerea tipului de orteza este iarasi un subiect care trebuie dezbatut cu medicul.
Un alt aspect important este probarea ortezei inainte de achizitionare. Exista mai multe marimi si este extrem de important sa simtiti ca acest dispozitiv va este confortabil (nici prea mare, nici prea mic) pentru a beneficia cu adevarat de pe urma purtarii acestuia.
De cele mai multe ori ortezele sunt folosite pentru articulatiile mici de la nivelul mainilor. Cu ajutorul acestora pacientii permit articulatiei afectate de procesul inflamator sa se odihneasca ceea ce poate duce la scaderea intensitatii durerilor.
Dar exista orteze medicale destinate diferitelor segmente de corp: orteza articulatia genunchiului, orteza de umar, orteza glezna.