Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Displazia de sold - cauze, simptome, tratament

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 6 decembrie 2021

Deoarece are o predispozitie mai mare pentru sexul feminin, aproximativ 80% dintre indivizii afectati sunt fetite. Cum apare de fapt displazia de sold? Cavitatea osului iliac sau acetabulul in care sta fixat capul osului coapsei nu este atat de adanca pe cat ar trebui, ceea ce face ca femurul sa alunece partial sau total in afara, astfel find provocata displazia de sold.

Articulatia soldului este una sferoidala. In cazul sugarilor si al copiilor care au displazie de sold, aceasta articulatie nu s-a format normal. Fiind liber in articulatie, capul femural poate sa fie dislocat cu usurinta. Chiar daca displazia de sold este o problema care apare mai frecvent la nastere, exista si posibilitatea ca ea sa se dezvolte in primul an de viata a nou – nascutului.

CUPRINS:

Displazie de sold - simptome
Displazie de sold - cauze
Displazie de sold – diagnosticare
Displazie de sold - tratament
Tratament chirurgical si recuperare postoperatorie pentru displazie de sold

Cercetatorii au efectuat recent mai multe studii, care au aratat ca riscul de aparitie a displaziei de sold dupa nastere este mai mare in cazul bebelusilor ale caror picioare sunt infasate prea strans. Este esential ca parintii sa inteleaga faptul ca infasatul trebuie facut corect, pentru ca in caz contrar se poate ajunge la dispalzie de sold.

Displazie de sold - simptome

Atunci cand nu este detectata la timp, displazia de sold poate prezenta primele simptome abia la maturitate, acestea rezultand in urma unor fortari fizice care cauzeaza dureri la nivelul zonei inghinale sau lateral, la sold. Printre principalele simptome ale displaziei de sold se numara si blocajul spontan al articulatiei ori sentimentul instabilitatii sau asa zisa alunecare a soldului.

Chiar daca semnele externe nu sunt prezente in cazul tuturor copiilor cu displazie de sold, este foarte important ca un medic sa il consulte in anumite situatii. Una dintre situatiile in care trebuie sa mergeti cu copilul la pediatru este aceea in care picioarele acestuia au lungimi diferite. De asemenea, se impune consult medical in cazul in care pliurile din zona coapselor sunt inegale, daca identificati probleme de mobilitate si flexibilitate a membrelor, atunci cand copilul are mersul schiopatat, leganat, sau daca merge pe varfuri.

Displazie de sold - cauze

Cauzele aparitiei displaziei de sold nu sunt foarte bine cunoscute, se crede insa ca pozitia pe care o adopta fatul in burtica mamei este una din cauzele dezvoltarii acestei anomalii, deoarece aceasta mareste presiunea care este exercitata asupra ligamentelor, oaselor si soldurilor sale. Atunci cand bebelusul adopta pozitia pelviana prezinta mari sanse de a dezvolta displazie de sold. Este important de mentionat faptul ca aceasta anomalie este genetica, in cazul in care mama naste un copil cu displazie de sold, sansa ca urmatorul copil pe care-l va naste sa aiba displazie de sold este de 6%.

Pe baza studiilor care au fost efectuate, cercetatorii au concluzionat ca displazia afecteaza in general soldul stang. Este o problema medicala in primul rand pentru fete, pentru primii copii nascuti si pentru cei care sunt nascuti in pozitie pelviana. De asemenea, in afara de istoricul familial cu displazie de sold la frati sau la parinti, de vina pot fi si nivelurile scazute de lichid amniotic.

Displazie de sold – diagnosticare

In afara de indiciile vizuale pe care medicul le poate percepe, acesta va efectua o examinare fizica atenta a pacientului in vederea identificarii unei posibile displazii de sold. Se poate ca in timpul examinarii,  medicul sa observe o senzatie de inclestare si sa auda un sunet specific. De asemenea, pediatrul va executa anumite manevre care sa il ajute sa afle daca exista posibilitatea ca soldul sa fi dislocat din pozitia in care se afla si sa fie pus la loc in pozitia normala.

In cazul nou – nascutilor care prezinta un risc mai mare de displazie de sold, medicii folosesc in general testarea cu ultrasunete. Ecografia a ajuns sa fie recomandata din ce in ce mai des de catre specialisti pentru a depista displazia la copiii de sex feminin. O alternativa foarte buna pentru a obtine imagini cat mai detaliate ale articulatiei soldului la sugari si la copiii mai mari este si efectuarea unei radiografii a soldului.

Displazie de sold - tratament

In tratarea displaziei de sold este necesara consultarea unui medic specialist. Este foarte important pentru copil ca afectiunea sa fie diagnosticata din timp pentru a creste sansele de vindecare si a diminua complicatiile sau riscurile ce pot aparea pe viitor. O modalitate prin care poate fi tratata displazia de sold o reprezinta hamurile pavlik, care sunt folosite in prima faza a tratamentului deoarece ajuta la mentinerea picioarelor in pozitie corecta. Purtarea acestor hamuri trebuie sa fie insotita de sedinte de fizioterapie. O alta modalitate de a trata aceasta afectiune o reprezinta folosirea legaturilor si a atelelor la care se recurge in a doua faza a tratamentului. Tractiunea este tratamentul folosit atunci cand soldul este in totalitate dislocat, cu rolul de a intinde usor muschii, pentru ca femurul sa poate fi pozitionat corect.

Tratament chirurgical si recuperare postoperatorie pentru displazie de sold

In situatia in care capul femural nu poate sa fie asezat in pozitia corecta prin procedura de reducere inchisa in aparat ghipsat, urmatorul pas care se impune este interventia chirurgicala deschisa. Aceasta metoda presupune efectuarea de catre chirurg a unei incizii la nivelul soldului, prin care acesta sa poata observa clar oasele si tesuturile moi care se afla la nivelul articulatiei. Pentru a confirma faptul ca oasele sunt asezate corectin articulatie, in timpul operatiei vor fi efectuate mai multe radiografii.

Pentru mentinerea in pozitie corecta a capului femural, la cei mai multi dintre copii este nevoie de un aparat gipsat, de un ham special, sau chiar de ambele alternative. De asemenea, este esential sa fie efectuate periodic radiografii si controale medicale dupa incheierea tratamentului chirurgical, pana ce dezvoltarea osoasa a copilului este completa.