Data publicării: 19 februarie 2024
Ultima actualizare:
15 aprilie 2024
Fie ca sunteti o persoana activa, fie ca sunteti sedentara durerea de genunchi va poate da batai de cap la un moment dat sau odata cu inaintarea in varsta- cartilajele isi pierd din densitate, muschii se atrofiaza, iar asupra genunchilor se exercita constant presiune.
Durerea de genunchi poate sa apara ca urmare a:
Unei miscari gresite/ bruste;
Un traumatism la nivelul membruluiinferior;
Un traumatism la nivelul genunchiului.
Totodata durerea de genunchi mai apare si in situatiii precum:
Munca fizica intensa;
Sedentarism;
Suprasolicitare fizica/ efectuarea gresita a unor exercitii fizice;
Perioada mai lunga de inactivitate a picioarelor ce duce la scaderea masei musculare si implicit la durere de genuchi.
Putem deosebi durerea de genunchi si in functie de momentul declansarii:
Durere de genunchi la ridicare;
Durere de genunchi dupa efort fizic;
Durere de genunchi la flexarea/ intinderea piciorului;
Durere de genunchi ce se manifesta in perioada noptii.
In prima instanta oamenii au tendinta de a trata problema durerii de genunchi acasa, iar printre cele mai folosite metode de tratament se numara:
pozitionarea piciorului mai sus de nivelul inimii, pe o perna;
aplicarea unguentelor/ gelurilor cu efect antiinflamator;
aplicarea unei fase elastice/ orteze de genunchi;
gheata aplicata in reprize de cate 15- 20 de minute pe genunchi.
Cand durerea de genunchi persista sau devine inconfortabila o perioada mai lunga de timp pacientul va apela la un specialist care va identifica cauzele si miscarile ce stau la baza declansarii durerii. Medicul in functie de evaluarea clinica poate recomanda inclusiv gimnastica medicala/ fizioterapie in vederea diminuarii durerii de genunchi sau efectuarea unor investigatii imagistice (radiografie, RMN).
Pacientul poate acuza si alte simptome care insotesc durerea de genunchi:
Dificultate la urcarea sau coborarea treptelor;
Rigiditate/ instabilitate articulara;
Pocnituri la nivelul genunchiului;
Durere persistenta in repaus;
Dificultate la flexarea/ intinderea piciorului cu durere de genunchi;
Caldura la nivel local, etc.
Durere de genunchi - cauze si afectiuni asociate
Printre cele mai intalnite afectiuni/cauze ce au ca urmare durerea de genunchi, in practica medicala, sunt:
Artroza genunchiulu sau gonartroza este o boala degenerativa a articulatiei genunchiului in care se degradeaza progresiv meniscurile, ligamentele si cartilajul articular, rezultand durerea de genunchi si scaderea mobilitatii genunchiului. Evolutia artrozei genunchiului poate fi incetinita prin tratament medicamentos, kinetoterapie si scaderea in greutate (pentru a reduce presiunea pe genunchi). In cazstadiile avansate ale afectiunii se apeleaza la tratament chirurgical- artroplastia de genunchi- consta in inlocuirea cartilajului articular degradat de la nivelul genunchiului, cu o endoproteza.
Dislocarea de rotula - aceasta apare ca urmare a unui traumatism, a unei lovituri puternice sau cazaturi in genunchi. Rotula (os de suprafata, palpabil sub piele care permite miscarile de flexie- extensie ale genunchiului) se deplaseaza in afara santului femural- spre exteriorul genunchiului. Acest tip de dislocare este vizibil, foarte dureros, cu incapacitate de indreptare a genunchiului.Necesita interventie medicala de specialitate.
Tendinita - leziunea tendonului care face legatura intre tibie si rotula, mai este numita tendinita patelara sau genunchi saritor. Sportivii care practica sporturi precum baschet sau volei se confrunta cu aceasta afectiune. Durerea de genunchi din tendinita este data de inflamarea tendoanelor ca urmare a unor rupturi partiale a unor fibre si este insotita de sensibilitate la palpare, capacitate scazuta de a misca genunchiul si edem local. In functie de gravitate tendinita poate fi tratata prin metode neinvazive (rupturi partiale), dar in cazul unei rupturi totale a tendonului va fi nevoie de interventie chirurgicala.
Leziune de menisc - in timp ce piciorul ramane pe loc coapsa se roteste brusc si cartilajul genunchiului se rupe partial sau total. Pacientul pe langa durerea de genunchi se confrunta si cu imposibilitatea de a indoi/ intinde complet genunchiul si va simti instabil genunchiul. Daca bucata de menisc rupta de deplaseaza in interiorul articulatiei pacientul se va confrunta cu blocarea genunchiului. Daca bucata de menisc rupta este de dimensiuni mici si este pozitionata pe marginea externa a meniscului, iar genunchiul este stabil se va apela la tratament nechirurgical- protocol RICE: R (Rest) odihna, I (Ice) gheata, C (Compression) compresie, E (Elevation)- mentinerea piciorului ridicat (cu ajutorul unei perne).
Daca simptomele sunt severe, persistente se va recomanda tratamentul chirurgical.
Bursita la nivelul articulatiei genunchiului - inflamatie la nivelul genunchiului- umflarea superficiala a partii din fata genunchiului. Tratamentul are ca scop reducerea durerii de genunchi si a diminuarii simptomelor: miscare limitata a genunchiului, edem, roseata si caldura in zona afectata.
Fracturile - aparute ca urmare a unor traumatisme. Fracturile ce prezinta complicatii se intalnesc la persoanele cu osteoporoza.
Entorsele - sunt afectate ligamentele si/ sau meniscul.
Unii pacienti sunt mai predispusi la a dezvolta o afectiune ce da durere de genunchi. Acestia sunt pacientii:
cu obezitate (greutatea corporala in plus pune o presiune suplimentara asupra cartilajelor);
cu slabiciune musculara (pierderea fortei musculare creste riscul de accidente la nivelul genunchiului);
cu activitate fizica intensa (activitati care pun mai multa presiune pe articulatia genunchiului: sporturi precum baschet, schi, etc.);
sedentari;
cu antecedente medicale (leziune de genunchi mai veche cu risc de reaccidentare).
Daca aveti dureri de genunchi ce persista apelati la medicul specialist pentru a preveni evolutia unei afectiuni nedepistate la timp.