Durerea de umar si ameliorarea ei
Articulatia umarului este o articulatie complexa, flexibila, care permite miscarea bratelor in toate directiile. Ea este alcatuita din doua parti: articulatia glenohumerala (care conecteaza humerusul cu scapula sau omoplatul) si articulatia acromioclaviculara (care conecteaza clavicula cu omoplatul). Capsula articulatiei umarului, formata din tesut conjunctiv, este captusita cu o membrana sinoviala care produce lichid sinovial, cu rol in lubrifierea articulatiei si in atenuarea socurilor. Alte structuri importante ale acestei articulatii sunt coafa rotatorie (o colectie de muschi si tendoane care acopera capul humerusului), bursa (un sac plin cu lichid care amortizeaza miscarile articulatiei) si labrumul (un cartilaj cu rol in intarirea articulatiei).
Fiind cea mai mobila articulatie a corpului, este si foarte complexa, ceea ce o predispune la leziuni.
In plus, problemele cu articulatia umarului tind sa apara mai frecvent pe masura ce imbatranim, mai ales dupa varsta de 60 de ani, deoarece tesuturile moi care inconjoara umarul degenereaza odata cu varsta, laolalta cu structurile articulare.
Caracteristicile durerii de umar
Caracteristicile durerii de umar pot fi influentate de tipul leziunii sau afectiunii de la acest nivel. In continuare va vom detalia cateva tipuri de durere ce pot aparea la umar, insa va recomandam sa mergeti la medic pentru a beneficia de un diagnostic si un plan de tratament corect.
In cazul in care simtiti durere intensa, puteti avea fractura sau luxatie, si in aceste cazuri trebuie sa cereti ajutorul unui medic cat mai repede.
- Mai multe afectiuni pot cauza durere surda, profunda: tendinita coafei rotatorilor, ruptura labrumului, capsulita sau artrita glenohumerala.
- Durerea cu iradiere in zona gatului poate fi cauzata de artrita articulatiei acromioclaviculare, iar durerea ce iradiaza in varful umarului poate fi datorata tendinitei coafei rotatorilor.
- Durerea cu caracter de arsura, eventual ce iradiaza in brat, este asociata cu bursita.
- Durerea care iradiaza in umar din bratul stang poate sugera angina pectorala sau infarctul miocardic, iar in cazul in care stiti sa aveti probleme cu inima, trebuie neaparat sa cereti ajutor de specialitate.
- Inflamatia veziculei biliare (a colecistului) poate sa irite nervul frenic, ceea ce poate mai departe sa cauzeze durere surda in umarul drept.
De ce apare durerea de umar
Durerea de umar poate sa apara ca rezultat al practicarii unui sport, efectuarii de exercitii fizice sau chiar datorita efectuarii de miscari repetitive, ca rezultat al afectarii oricareia dintre structurile din componenta articulatiei, adica muschi, ligamente, tendoane, burse, cartilaj sau oase.
In continuare va vom prezenta cateva dintre cele mai intalnite cauze care provoaca durerea de umar.
- Tendinita reprezinta o cauza comuna de durere de umar. In cadrul acestei afectiuni, tendoanele coafei rotatorilor sunt inflamate. Cauzele pot fi: activitatile care presupun ridicarea repetata a bratului deasupra capului sau chiar dormitul pe umar pentru o perioada indelungata. Intr-adevar, tendinita apare adesea la sportivii care practica inot, handbal, tenis, sau ridicarea de greutati, iar simptomele cuprind durere in partea din fata a umarului si in partea laterala a bratului, durere declansata de ridicarea sau coborarea bratului sau la aducerea bratului in spate. Tratamentul consta in evitarea activitatilor care produc durere, aplicarea de gheata pe articulatia umarului si administrarea de antiinflamatoare. In anumite cazuri poate fi necesara fizioterapia, iar in cazuri mai grave medicul va poate recomanda interventia chirurgicala.
- Bursita apare frecvent in asociere cu tendinita umarului si apare atunci cand bursa (un sac plin cu lichid cu rol in amortizarea miscarilor articulatiei umarului) este inflamata si se umple cu lichid in exces. Denumita si bursita subacromiala, aceasta afectiune se manifesta prin durere aparuta la ducerea bratului in lateral, la deschiderea sau impingerea unei usi, la rotatia bratului sau chiar durere in repaus in zona superioara a articulatiei umarului. Anumite categorii de persoane sunt mai predispuse pentru dezvoltarea bursitei, precum muzicienii, sportivii sau dulgherii. Tratamentul cuprinde repausul articulatiei, aplicarea de gheata si administrarea de antiinflamatoare pentru reducerea inflamatiei.
- Artrita reprezinta inflamatia unei articulatii, iar in cazul umarului exista cinci tipuri de artrite care pot sa afecteze aceasta articulatie:
- Osteoartrita, cel mai frecvent tip, apare in special dupa varsta de 50 de ani, si este o boala degenerativa, putand afecta si alte articulatii precum genunchii sau soldul. Se manifesta prin durere, rigiditate si sensibilitate a articulatiei, determinate de uzarea cartilajului care acopera oasele, facand ca acestea sa se frece unul de altul.
- Poliartrita reumatoida este o boala cronica autoimuna care afecteaza mai multe articulatii. Este simetrica, ceea ce inseamna ca ataca de obicei aceeasi articulatie de pe ambele parti ale corpului. Simptomele cuprind sensibilitate si caldura locala, rigiditate matinala, noduli reumatoizi (umflaturi de tesut cu dimensiunea intre 2-5 cm, nedurerosi), dar si oboseala nejustificata, scadere in greutate sau febra.
- Artrita posttraumatica este urmarea fracturilor sau luxatiilor de umar si poate determina durere, umflarea articulatiei si acumularea de lichid.
- O alta forma de artrita este cea aparuta dupa o ruptura a tendonului coafei rotatorilor. In acest caz, capul humerusului nu mai este tinut in cavitatea glenoida, iar humerusul se poate deplasa si freca de marginea din fata a omoplatului. Suprafetele oaselor sunt astfel deteriorate, cauzand artrita. Simptomele includ durere intensa si slabiciune musculara care fac imposibila ridicarea bratului deasupra capului.
- Necroza avasculara este o afectiune care apare atunci cand aportul de sange catre capul humeral este intrerupt, ducand la moartea celulelor osoase si, in cele din urma, la artrita si distrugerea articulatiei umarului. Fracturile si luxatiile sunt principalele cauze de necroza avasculara, dar si consumul de alcool in exces si dozele mari de hormoni steroizi sunt incriminati in aparitia acesteia.
- Infectia articulatiei umarului este o afectiune serioasa, denumita si artrita septica. Bacteriile pot sa patrunda in articulatie din exterior (dupa traumatisme sau rani deschise) sau din interior (daca suferiti de infectii urinare sau dentare). Simptomele pot cuprinde, pe langa durere, inflamatie si inrosirea zonei, febra si frisoane, iar infectia trebuie tratata prompt cu antibiotice (de obicei administrate intravenos), dar poate fi necesara si drenarea lichidului acumulat in articulatie.
- Capsulita adeziva a umarului (sau umarul inghetat) este o afectiune caracterizata prin rigiditate si durere, simptome care apar treptat si se agraveaza progresiv. Cauza exacta nu este cunoscuta, dar apare mai ales la persoane peste 40 de ani sau cu factori de risc precum diabetul zaharat, afectiuni ale glandei tiroide, boala Parkinson sau boli cardiovasculare. Tratamentul consta in antiinflamatoare si fizioterapie.
- Alte cauze ale durerii de umar pot fi reprezentate de fracturi osoase, contracturi musculare, compresii ale nervilor, tumori sau afectari ale vaselor de sange.
Factorii de risc ai durerii de umar
Intrucat articulatia umarului este una dintre cele mai solicitate articulatii ale corpului, exista numerosi factori de risc pentru aparitia durerii de umar. Printre cei mai importanti se numara:
- Postura incorecta a umerilor (stand pe scaun sau in timpul mersului).
- Practicarea anumitor sporturi: dupa cum am amintit mai sus, cei care practica tenis, inot, handbal, volei, chiar si golf sunt predispusi la leziuni ale articulatiei umarului.
- Suprasolicitarea articulatiei datorata activitatilor care presupun ridicarea repetata a bratelor.
- Traumatisme: fracturi, luxatii, dislocari, rupturi ligamentare, accidente de masina.
Nu in ultimul rand, durerea de umar apare mai frecvent odata cu inaintarea in varsta. Aceasta poate sa fie cauzata de afectarea nervilor, oaselor, tendoanelor, sau tesuturilor moi de la acest nivel.
Tratamentul durerii de umar
Tratamentul va depinde de cauza si severitatea durerii de umar, insa in cele mai multe cazuri, acesta cuprinde:
- Repausul articulatiei umarului sau chiar imobilizarea acesteia cu ajutorul unei orteze
- Antiinflamatoare pentru ameliorarea durerii
- Aplicarea de gheata pe zona afectata
- Fizioterapia si evitarea miscarilor care produc durere
In cazul in care durerea de umar nu este ameliorata de aceste masuri, medicul dumneavoastra va poate face o injectie cu corticosteroizi direct in articulatie pentru a reduce durerea si inflamatia.
Uneori, rupturile de cartilaj sau ale coafei rotatorilor nu se rezolva numai cu repaus si medicamente, si vi se poate recomanda interventia chirurgicala.
Va sfatuim sa cereti ajutor de specialitate in cazul in care va confruntati cu aceasta problema, in special daca durerea de umar este mai veche de cateva saptamani, daca aveti probleme cu somnul datorate durerii, daca auziti pocnituri sau cracmente la mobilizarea articulatiei sau daca tratamentul conservator nu a dat rezultate.
Preventia durerilor de umar
Avand in vedere faptul ca articulatia umarului este folosita intens in fiecare zi, este bine sa incercati sa o protejati cat este posibil. Astfel, daca lucrati la birou, asigurati-va ca scaunul are suport lombar si ca aveti o postura corecta, faceti pauze si mobilizati articulatia. Daca meseria dumneavoastra presupune ridicarea de greutati, tineti-va spatele drept si indoiti-va genunchii pentru a nu suprasolicita articulatia umarului. Daca practicati un sport, este important sa faceti incalzirea in prealabil.